Sportvloer met LED-verlichting wint Nationale Sport Innovatie Prijs

Een sportvloer waarbij LED-verlichting de lijnen voor een bepaalde sport aangeeft. Dit idee heeft de Nationale Sport Innovatie Prijs gewonnen. Het product wordt momenteel onder de naam Pulastic LED Court ontwikkeld door Descol kunststof chemie te Deventer, dochteronderneming van Sika.

De prijs is uitgereikt door Erica Terpstra, voorzitter van NOC-NSF, tijdens het nationale congres Sport, Wetenschap en Technologie op de Technische Universiteit Eindhoven (TU/e). De winnaar ontvangt een geldbedrag van 5000 euro, ter beschikking gesteld door hoofdsponsor De Lage Landen, plus ondersteuning en advies.

Een vloer van een binnensportaccomodatie is voorzien van tal van lijnen in verschillende kleuren, om de velden voor de diverse sporten aan te geven. Een Pulastic LED Court geeft met een druk op de knop via LED-verlichting eenduidig de belijning voor een bepaalde sport aan. Hiermee wordt verwarring voorkomen.
De jury vond dit een uitermate innovatief product. Het idee is ontstaan vanuit een duidelijke marktvraag, voorziet in de behoefte van gebruikers en is toepasbaar voor een zeer grote range aan binnensporten. Het product lijkt bovendien haalbaar en technisch uitvoerbaar.

De Nationale Sport Innovatie Prijs is dit jaar voor de tweede keer uitgereikt. Vorig jaar werd de prijs in de wacht gesleept door Boksschool Muscle-fit (Eindhoven) en Fontys Hogeschool met een bokswand uitgerust met sensoren en elektronica, die niet alleen de frequentie en de kracht van de stoten meet, maar ook de reactietijd en de conditie van de bokser. Onlangs hebben de Engelse boksbond en UK Sport, de nationale sportorganisatie van Engeland, besloten het systeem in gebruik te nemen in de aanloop naar de Olympische Spelen 2012, zowel voor toepassing als voor onderzoek en ontwikkeling.

Voor de tweede editie van de Nationale Sport Innovatie Prijs waren 39 ideeën ingezonden. Eerder had de jury vijf genomineerden bekend gemaakt. Naast de sportvloer met LED-verlichting waren dat een schaats met flexibele ronding van het ijzer, een richtapparaatje voor op de biljartkeu voor de poolsport, een korfbalpaal met tijdsaanduiding en een aangepaste slee voor ijshockeyers met een lichamelijke handicap.

De prijs is een initiatief van stichting Sports and Technology te Eindhoven en InnoSportNL. Deze organisaties trachten vernieuwing binnen zowel de topsport als de breedtesport in Nederland aan te moedigen door samenwerking tussen de werelden van sport, kennis en bedrijfsleven te stimuleren.