Het jaarlijkse seminar Tomorrow’s Electronics is trendsettend en spraakmakend. Waarmee is de wetenschap bezig? Met welke nieuwe basistechnologie komt de elektronica-industrie binnenkort naar de markt? Hoe doen de nieuwste jonge ventures het met hun business cases? Voer voor technologen, investeerders, trendwatchers en andere geïnteresseerden.
Tomorrow’s Electronics richt zich in ieder geval op strategisch technologisch verantwoordelijk management, R&D managers, beleidsondersteuners, trendwatchers, venture capitalists en slimme, vooruitstrevende ondernemers. Zij krijgen een blik in de – niet al te verre – toekomst en kunnen daar hun strategie (mede) op afstemmen.
Het programma
Vanaf 8:30 uur staat de koffie klaar en om 9:00 opent dagvoorzitter Kees Groeneveld (FHI, federatie van technologiebranches / MinacNed) het lezingenprogramma. Dat is onderverdeeld in drie hoofdonderwerpen, fundamenteel onderzoek, trends in ontwikkeling en productie en tenslotte: hoe ga je geld verdienen met al die ontwikkelingen. De voertaal bij de presentaties is Engels.
Fundamental Research & its relevance for Tomorrow’s Electronics
De eerste presentatie, met als titel ‘Nieuwe elektronica en het raadsel van spiralende skyrmionen’ wordt gegeven door professor Maxim Mostovoy (Rijksuniversiteit Groningen). Fundamenteel onderzoek naar de beweging van zogeheten skyrmionen is een stimulans voor de ontwikkeling van kleinere en energiezuiniger elektronica en geheugen. Skyrmionen zijn kleine en uiterst stabiele magnetische objecten die voorkomen in bepaalde dunne kristallen. Maxim Mostovoy is theoretisch natuurkundige aan de Rijksuniversiteit Groningen en maakt deel uit van een team dat het raadsel van de spiralende skyrmionen oploste. Hun resultaten zijn op 26 januari gepubliceerd in Nature Materials. Een skyrmion is een complexe magnetische, wervelachtige structuur. Die is het best te omschrijven als een rond object waarbij de richting van het magnetisch moment aan de buitenste rand tegenovergesteld is aan die van het centrum. Tussen de rand en het centrum bevinden zich concentrische ringen waarin de magnetisatie overgaat van de ene naar de andere richting.
Professor Daniel Vanmaekelbergh en professor Cristiane Morais Smith (beide van de Universiteit Utrecht) vervolgen het programma met hun duopresentatie Artificial Graphene and Superfast Electronics for Tomorrow. Aan de orde komen tweedimensionale transistoren met de voor grafeen kenmerkende honingraat-nanogeometrie, de productie van dergelijke transistoren en de Dirac-type bandstructuur. Professor Smith zal vooral de toplogische eigenschappen in grafeen bespreken.
Organ on a Chip for Tomorrows Health and the Enabling Electronics Technology is de titel van de presentatie van Anja van de Stolpe (Philips Research). Organen-op-chips zijn microfluïdische chips met daarin gekweekte biologische weefsels die samen de functies, dynamica en opbouw van menselijke organen nabootsen. In dit relatief jonge onderzoeksveld worden microfabricage, micro-elektronica en micromechanica ingezet om realistische laboratoriummodellen van menselijke weefsels en organen te ontwikkelen. De hoop is dat deze laboratoriummodellen een beter inzicht zullen geven in het ontstaan van specifieke ziektes en dat ze gebruikt kunnen worden om de toxiciteit en medicinale werking van stoffen te beoordelen. Hierdoor kunnen organen op chips in de toekomst hopelijk bijdragen aan het terugdringen van het aantal dierproeven.
Trends in Design & Manufacturing for Tomorows Electronics
Wilfried Markenstein (Philips / Markenstein Institute Knowledge Engineering) opent het tweede programmaonderdeel met de presentatie Embedded Systems Design, Technology Trends in Electronics Influencing the Supply Chain. Ingebedde systemen zijn gedurende het afgelopen decennium in hoog tempo onderdeel geworden van ons leven, ons werk en onze wereld. Embedded systemen en sensoren verschaffen ons in ‘real time’ informatie en de rekenkracht geeft ons controle over het gebruik, de voorspelling en de waarneming van vitaal belangrijke gebeurtenissen over de hele wereld – en dat binnen een fractie van een seconde. Welke technologie zit er achter deze ontwikkeling, waar gaat het heen en hoe moeten de industrie, de verschillende spelers in de toeleveringsketen hierop reageren, of liever nog: anticiperen? Wilfried markenstein presenteert twee gepatenteerde voorbeelden van deze trend en laat zien wat zien welke invloed zij hadden op de toeleveringsketen.
Paul Heysters (Shared EDA) spreekt over het delen van ontwikkeltools: The Sharing Economy – Keeping Development of Tomorrow’s Electronics Competitive. Het vóórblijven op de markt en de concurrentie vergt het nodige kapitaal voor onderzoek en ontwikkeling. De investeringen in technologieën en faciliteiten voor geavanceerde technologische producten en diensten worden te hoog om alléén te dragen. Op diverse plaatsen in onze economie duiken samenwerkingsverbanden op waarbij de collectieve belangen boven de individuele worden gesteld. Voorbeeld zijn individuen die hun plannen realiseren met behulp van crowdfunding, maar ook Intel, TSMC en Samsung die samen investeren in EUV-lithografietools voor chipproductie. Is deze ‘delende economie’ simpelweg noodzakelijk of biedt hij ook nieuwe mogelijkheden bij het ontwikkelen van de elektronica van morgen?
Jurgen Raben (Sencio) krijgt vervolgens het podium voor een presentatie over de productie in microsystemen: Advanced Functional Packaging for MEMS Devices from fast prototyping towards massproduction en Guus Boekhoudt (TE Connectivity) besluit dit onderdeel met de lezing Future World Market Trends in Electronic Manufacturing from a Components Suppliers’ Birds Eye View.
The Road to Tomorrows Business in Electronics
Innoluce – een spin-off van Philips Electronics – is leverancier van een gepatenteerde MEMS-spiegeltechnologie die laserbundel-scanning ondersteunt. Het bedrijf biedt zeer kleine MEMS-componenten aan voor gebruik in industriële, medische of consumentenproducten waar ultrasnel scannen nodig is. Met het schaalbare MEMS-spiegelplatform is het mogelijk de spiegeldiameter en frequentie te modificeren met gelijkblijvende optische prestaties. Innoluce heeft zich ingespannen om zover mogelijk te miniaturiseren en daarbij een optimale kwaliteit en betrouwbaarheid te verkrijgen. Hoe dat allemaal in zijn werk is gegaan vertelt Marijn van Os (Innoluce) in zijn presentatie From invention to innovation – Innoluce, spin-off case in commercialising MEMS Technology.
De laatste presentatie, voordat de dagvoorzitter het programma om 12:50 uur afsluit, wordt gegeven door Luc Demarteau (Splendo), ondernemer pur sang. Als oprichter en directeur van Splendo is hij de bedenker en stuwende kracht achter een aantal innovatieve producten. Met zijn enthousiasme en creativiteit stimuleert hij zijn collega’s om baanbrekende technologie te ontwikkelen op het gebied van telecommunicatie en gezondheidszorg. Momenteel leidt hij het Nederlandse team dat streeft naar het winnen van de Qualcomm Tricorder Xprize In deze internationale technologiecompetitie wordt de ultieme ontwikkeling bekroond van een medische Tricorder, een mobiel toestel dat vijf vitale functies van het menselijk lichaam kan bewaken en dat minstens zestien verschillende diagnoses kan stellen. De titel van deze laatste presentatie in dit seminar is dan ook: The Business Case of the Ultimate Medical Diagnosis Instrument
Na afloop van het seminar kunnen de deelnemers een bezoek brengen aan de World of Science and Technology.
Seminar Tomorrow’s Electronics
Woensdag 1 oktober 2014, zaal Quest
08:30 – 13:00 uur
Toegang is gratis, na aanmelding via http://wots.nl/