Speeddaten met acht elektronica-ontwikkelaars… en betrouwbaarheid dank zij test- en meetoplossingen

Wie zoekt naar een elektronicaoplossing, maar nog niet weet wat die oplossing precies zou moeten zijn, kan acht bedrijven tegelijk laten nadenken over de mogelijkheden. Op de World of Technology & Science zijn acht elektronicaontwikkelaars verenigd op het Development Club Paviljoen. Om een uitspraak te doen over de kwaliteit van een product, component, verbinding of de gebruikte apparatuur is de test- & meetbranche van groot belang. Op het Test & Meet Paviljoen presenteren en demonstreren zestien bedrijven de nieuwste mogelijkheden.

De Development Club is een netwerk van circa vijftig technische ontwikkelbedrijven met hoog gespecialiseerde expertise op alle technologische gebieden, in het bijzonder op het gebied van mechatronica, sensoren, embedded software en industrieel ontwerp. 
De leden werken samen voor organisaties, die zoeken naar technologische creativiteit met aanvullende competenties, om tot succesvolle oplossingen en producten te komen.

Het grootste gedeelte van het paviljoen is, met een lange tafel en een bar, gericht op het uitwisselen van informatie en ideeën: iedereen, die wil brainstormen over een idee of probleem, kan aanschuiven. Bezoekers gaan gegarandeerd met nieuwe ideeën en inspiratie naar huis. Dat vind je niet op internet!
De Development Club zorgt voor elektronicaoplossingen voor alle mogelijke branches. De website van de club (http://developmentclub.nl) geeft een beeld van de diversiteit. De exposanten op het paviljoen geven deskundig advies over de richting die het best kan worden gekozen om een idee te realiseren of een uitdaging op te lossen 

Door de innovaties die de ‘devclub’-bedrijven meenemen naar de beurs – producten die net zijn ontwikkeld, met behulp van de nieuwste technologieën – is er voor bezoekers van alles te beleven. Van vliegende straatverlichting, via elektronische dobbelstenen tot multisensor robotplatforms; het paviljoen past helemaal in het beeld van de ‘exciting technology’ dat de World of Technology and Science wil uitstralen .

Exposanten op het Development Club Paviljoen (stand 9C064):

  • Anybridge;
  • DevLab;
  • Dog Back Design Solutions geeft een demonstratie van elektronische dobbelstenen in Yahtzee (miniaturisatie, Bluetooth LE, App);
  • Incas3 Solutions demonstreert de embedded cochlea: van horen als een walvis tot het herkennen van vliegtuiggeluid;
  • Kitt Engineering;
  • Metatronics;
  • TMC Electronics demonstreert een 3D muisgestuurde robotarm;
  • Van Mierlo Ingenieursbureau gaat het Jaarbeursklimaat monitoren met een draadloos sensornetwerk.

  

Testen en meten

Ruim dertig exposanten presenteren op de World of Electronics de laatste apparatuur om zo goed mogelijke uitspraken te kunnen doen over de kwaliteit en de prestaties van producten, componenten, verbindingen of gebruikte apparatuur. Het niet te missen Test & Meet Paviljoen is 400 m2 groot en daar presenteren en demonstreren zestien bedrijven een scala aan T&M-mogelijkheden. En niet het minst belangrijk: op dit paviljoen vindt ook de borrel plaats van het Plot Reliability seminar (donderdagmiddag 2 oktober), het gratis seminar waar productbetrouwbaarheid centraal staat.

Het Testtechnologie Paviljoen was de afgelopen edities een vertrouwd paviljoen op het elektronicagedeelte van HET Instrument. Doordat nu ook leden van Plot (Platform Omgevingstechnologie) meedoen is het paviljoen qua omvang en aanbod gegroeid en van naam veranderd. De paviljoendeelnemers die aangesloten zijn bij Plot, zijn gespecialiseerd in het beproeven van producten. In welke omstandigheden wordt een product gebruikt, waaraan kan een product of component kapot gaan en hoe groot is de kans dat dit gaat gebeuren? Op het paviljoen staan diverse bedrijven die de laatste ontwikkelingen tonen om beproevingen te stimuleren door klimaatkasten of op het gebied van trillingstechnologie.

Garantie?

Vaak krijgen de Plot-leden de vraag hoe lang er garantie op een product kan worden gegeven. De testafdeling geeft geen garanties want hoe lang producten mee gaan hangt helemaal af van het gebruik. Waar wel een uitspraak over kan worden gedaan zijn faalmechanismen. Wat zijn de zwakke kanten van een ontwerp of product. Onder welke omstandigheden faalt het product, bijvoorbeeld temperatuur of trillingen. Tijdens het Plot-seminar en op het T&M Paviljoen wordt stap voor stap duidelijk gemaakt wat de mogelijkheden zijn om een product optimaal te testen en de kans op onverwacht falen zo klein mogelijk te maken.

Breder

De oplossingen op het Test & Meet Paviljoen zijn dus breder dan voorheen. Betrouwbaarheid is de algemene deler. Maar met zestien bedrijven zijn de oplossingen uiteraard veel meer divers. Op het paviljoen vinden bezoekers systemen om automatisch te monitoren en te managen. De meetgegevens worden hierbij direct gebruikt voor het aansturen van een product of systeem. Wanneer het aansturen automatisch gebeurt moet een bedrijf hier volledig op kunnen vertrouwen. Ook complete test- en kalibratiesystemen zijn te vinden op het paviljoen.

Op het T&M Paviljoen (9B008) zijn de volgende exposanten te vinden:

  • ABtronix geeft een demonstratie over vibratie en wat het doet met producten;
  • Airtest Solutions toont het testen van lijmverbindingen (bezoekers kunnen zelf een testobject aanreiken);
  • J.J. Bos;
  • CTS Nederland presenteert een IP tester op verlichting;
  • Dewetron Benelux;
  • DKC Koudetechniek;
  • Klima-Testtechniek;
  • Hartech meet- en test apparatuur toont het testen van lijmverbindingen (bezoekers kunnen zelf een testobject aanreiken);
  • Hielkema Testequipment;
  • Maser Engineering;
  • Rohde & Schwarz;
  • T&M Systems toont een dataloggeropstelling voor het demonstreren van trilling/vibratiemetingen en de verwerking van de meetdata;
  • Tradinco Instruments;
  • Weiss Technik presenteert op het paviljoen ‘klimaatsimulatie en elektronica’ (lithium-ionen).■