Natuurlijk is een bezoek aan de WoTS op zichzelf al ‘exciting’: de beurs kun je zien als een expositie van de stand van de techniek op het gebied van elektronica, automatisering, aandrijftechniek en laboratoriumtechniek. Alle 450 beursstands worden bovendien bevolkt door specialisten die enthousiast over hun vak kunnen en willen vertellen. Naar verwachting zullen zij ook dit jaar mooie innovaties en projecten tonen.
Veel technische disciplines worden (helaas) nog vooral bevolkt door mannen. Voor hen is technologie en techniek een avontuur – een ‘spannend jongensboek’. En welke jongen heeft er nou niet van gedroomd om bijvoorbeeld eens voor een dagje straaljagerpiloot te zijn? Dichterbij die droom dan op de WoTS zullen zij waarschijnlijk nooit komen.
De beursorganisatoren hebben speciaal voor mannen die hun hele leven jongen zijn gebleven een aantal ‘Exciting Technology’ paviljoens op de beursvloer ingericht. Waar vrouwen natuurlijk ook meer dan welkom zijn. Voor de paviljoens zijn bijzondere projecten geselecteerd, die bij iedereen tot de verbeelding zullen spreken.
‘Vliegende start’
Om maar met de ultieme jongensdroom te beginnen: de Koninklijke Luchtmacht komt naar Utrecht met een F16-vluchtsimulator. Beursbezoekers kunnen in de cockpit van een F16 een gesimuleerde vlucht maken, onder begeleiding van ervaren instructeurs van de luchtmacht. Ook zal daar worden gedemonstreerd wat er voor nodig is om het verkeer in de lucht te regelen.
Precision
Niet minder interessant is de Precision Room van ASML: daarvoor wordt een speciale container geïnstalleerd waarin bezoekers zelf kunnen testen of ze geschikt zijn om bij het hightech bedrijf in Veldhoven te werken. Wat daarvoor nodig is? "Stalen zenuwen. een scherp oog. Een chirurgisch vaste hand. En opperste concentratie. Dat is wat de Precision Room vraagt", aldus ASML In de Precision Room wacht de bezoeker "… een interactieve experience waar je de precisie en technologische uitdaging van ASML direct ervaart". De chipmachinefabrikant heeft precieze medewerkers nodig om chipmachines te bedenken en bouwen waarmee in de toekomst steeds kleinere en snellere chips kunnen worden gemaakt.
Hyperloop
Net zo snel als de F16 moet straks de Hyperloop voortbewegen. Sinds Elon Musk in een white paper het idee opperde voor een transportsysteem waarmee je in een uur van San Francisco naar Los Angeles kunt reizen, is de belangstelling ervoor ook letterlijk in een sneltreinvaart toegenomen. In principe zou het gaan om een capsule die door een vacuümbuis nagenoeg wrijvingsloos zou ‘vliegen’. Om de ontwikkeling van zulke transportmiddelen te versnellen, schreef SpaceX – een bedrijf van Musk – een competitie uit waarin werd gevraagd om ideeën voor zo’n Hyperloop. Het Nederlandse studententeam Delft Hyperloop behaalde de tweede plaats in die competitie en mocht een prototype bouwen op schaal 1 : 2. Aanvankelijk was het de bedoeling dat de winnende prototypes in augustus in een testtraject bij SpaceX zouden worden beproefd, maar die test is nu uitgesteld tot februari volgend jaar. Maar op de WoTS is het Delftse prototype al in oktober te zien.
Student Hackathon
De Hackathon is ook een van de exciting projecten. Het is een unieke kans voor vier studententeams om zich aan de hele technologie-industrie te laten zien. Het thema van de Hackathon is ‘Smart Home’. Alles in huis kan aan elkaar gekoppeld en relatief eenvoudig bestuurd en bediend worden. Lampen, stopcontacten, sensoren, thermostaat, lora- en een lokalisatie netwerk zijn in de woonkamer aanwezig.
Ieder team krijgt een embedded development board, een sensor kit, lokalisatie tools en gadgets om het huis te hacken en slim te maken. Welk team toont zich het meest innovatief en laat de gehele Nederlandse industrie Internet of Things van dichtbij ervaren? Om de juiste keuze te maken en te sparren krijgt ieder team een mentor.
De overige Exciting projecten zijn te vinden op http://wots.nl/exciting-technology-2/