Shotclock korfbal: in 25 seconde van groen naar rood (video)

Korfbal is een alom bekende, oer-Hollandse sport. Het is echter geen Olympische sport. En dat is volgens Arjen van Ree van ingenieursbureau Volhuis geheel onterecht. Daarom willen het Koninklijk Nederlands Korfbal Verbond (KNKV), de International Korfball Federation, Industrial Solutions, Volhuis en InnoSportNL met interactieve, visuele gadgets het spel aantrekkelijker maken en in de kijker spelen. Zie daar, de Centre Court Shotclock (CCS).

Het Instrument logoEr zijn zestig landen ter wereld waarin korfbal in wedstrijdverband wordt gespeeld. In Nederland alleen al heeft de gemengde familiesport 100 000 leden. Dat zijn sterke argumenten om de sport onderdeel te maken van de Spelen. Maar aan het imago en de begrijpelijkheid van de sport moet dus nog worden gewerkt. Dat gaat volgens Volhuis het beste met behulp van visuele gadgets.

Het KNKV, de International Korfball Federation, Industrial Solutions en InnoSportNL delen die mening. Daarom zijn ze een samenwerkingsverband gestart voor de ontwikkeling van visuele, interactieve korfbaltoepassingen. Van Ree: "De CCS is één van die toepassingen. Het is een schotklok verwerkt in de korfbalpaal. Led-verlichting verspringt in 25 seconde van groen, naar oranje, naar rood. Zo weten de spelers en kijkers hoeveel tijd er is voor respectievelijk de opbouw van de aanval, de voorbereiding van een schot en het daadwerkelijk schieten van de bal." Een verbetering ten aanzien van de al bestaande schotklok: "Die hangt ergens aan de zijkant van het veld, ver van het spel vandaan. Dankzij de CCS is het mogelijk om én de tijd én het spel te volgen."

Lovende reacties

De CCS heeft zich al bewezen. Het was een van de genomineerden voor de Nationale Sport Innovatie Prijs 2009. En tijdens de TIME for Korfbal Challenge eind december 2009 hebben topspelers ermee gespeeld. "De reacties waren lovend", vertelt Van Ree. "De CCS schept duidelijkheid voor de spelers en het publiek. Bovendien helpt de nieuwe schotklok het spel begrijpelijker te maken. Dat draagt allemaal bij aan het imago."

Gemak went snel

De bij de CCS betrokken partijen zien meer mogelijkheden. "De techniek in de paal is uit te bouwen naar andere toepassingen. Voor de breedtesport, maar ook voor bijvoorbeeld schoolpleinen." Van Ree denkt daarbij aan de sportieve interactieve activiteiten van een spelcomputer zoals de Nintendo Wii. "Worden beloond met een lichtgevende korf na een score of het hebben van een digitale speelvloer, voor een topkorfballer is het misschien geen must, maar voor het publiek en jeugdige spelers is het motiverend. Nu is het echter zaak om de CCS in volle glorie zijn werk te laten doen. Nog dit jaar brengen we het definitieve ontwerp op de markt. Het eerste jaar zullen de nieuwe en oude schotklok tegelijk worden gebruikt. Maar ik voorspel dat de spelers en het publiek binnen afzienbare tijd gewend zijn aan het gemak en de oude schotklok kan worden opgeborgen."