Samenwerken aan ontwikkelingen

Als Manager Business Development bij Actemium in Veghel bevindt Hans van Wijk zich middenin de industriële automatisering. Als vicevoorzitter van de FEDA – met meer dan 200 leden de belangrijkste branchevereniging op het gebied van Aandrijf- en Automatiseringstechniek in Nederland – is hij ondermeer verantwoordelijk voor netwerken. Over de Industriële Week is hij duidelijk: “Zolang je in je eigen kantoor blijft zitten, zul je een aantal belangrijke zaken mislopen.”

Volgens Van Wijk is de vakbeurs Industry & Automation overlappend met de vakbeurzen Aandrijftechniek, Industrial Processing en Macropak, die tegelijkertijd onder de noemer Industriële Week worden gehouden. "Industry & Automation is er een integraal onderdeel van. Als je bijvoorbeeld kijkt wat tegenwoordig aan automatisering wordt ingebouwd in iets basaals als een motor, dan is dat al lang niet meer de traditionele motor van vroeger. Automatisering is dan ook één van de manieren voor ons land om onze economie en productiesystemen lonend te houden. Arbeidskosten zijn duur en dat kun je dus oplossen door een fors stuk automatisering en daarin te investeren. Dat gaat zeker komen."

Slagen maken

"We hebben nu natuurlijk wel een crisis gehad, maar de investeringen op dat gebied gaan gewoon door", vervolgt hij. "Wel denk ik dat wij aan de zijde van automatisering nog een aantal slagen moeten maken. Het moet allemaal namelijk makkelijker kunnen. We moeten veel meer naar een stuk standaardisatie toe en meer gebruikmaken van geïntegreerde componenten zoals die door leveranciers al worden geleverd. Een PLC met een heleboel kaarten om een motor aan te sturen gaat verdwijnen. Een heel stuk van die regelingen zit al op de motor zelf. Hetzelfde zie je bij sensoren en actuators. Een simpele sensor heeft al zaken aan boord als complete documentatie, serienummer, enzovoort. Het bouwen en maken van systemen moet met name door standaardisatie sneller en ook goedkoper kunnen."

Fit for the Future

Met als beursthema ‘Fit for the Future, we know how’ valt Hans van Wijk binnen Industry & Automation vooral het subthema Energie op: "Natuurlijke bronnen zijn eindig, dus daar moeten we iets aan gaan doen. Er zijn een heleboel ontwikkelingen gaande en er moet nog veel gebeuren. Onlangs heb ik nog een column geschreven over wat ze noemen ‘energy harvesting’. Bedrijven moeten op zoek gaan om ergens energie vandaan te halen. Een mooi voorbeeld is een Amerikaanse leverancier die schakelaars heeft die hun energie halen uit de beweging die je met je vinger op de knop opwekt. Een noodstop is dan niet meer voorzien van een voedingsspanning maar haalt z’n energie uit die beweging. Studies uit het verleden hebben al uitgewezen dat processen moeten worden ‘geredesigned’. We zijn nu nog teveel bezig met een ouderwetse manier van denken. We moeten blijven optimaliseren, maar op enig moment is de rek eruit en zullen we toch echt naar iets anders moeten."

Zo was er volgens Van Wijk een aantal jaren geleden een project, een studie, om te kijken of bestaande processen zodanig konden worden veranderd dat ze op twintig procent van het huidige energieverbruik konden draaien op een grondoppervlak van twintig procent van wat het nu bedroeg. "Overal hielden zij twintig procent aan", zegt hij hierover. "Je moet je dan voorstellen dat Bavaria helemaal niet meer met tankwagens of flessen rondrijdt, maar gewoon een kleine brouwerij aan de zuidkant van Amsterdam neerzet die Amsterdam van bier voorziet. Dat brouwerijtje is dan zo groot als twee containers. Dat soort systemen ga je volgens mij met name in de toekomst in de chemische industrie zien."

Ontmoetingsvloer

Van Wijk vindt dat de Industriële Week en met name de beurs Industry & Automation belangrijk is voor de bezoekers om te kunnen netwerken en innovaties te kunnen ontdekken. "Zolang je in je eigen kantoor blijft zitten, zul je een aantal belangrijke zaken mislopen. Zo willen wij op de beurs interactie met onze klanten bereiken. Ook al ga je iedere maand naar je klant, dan praat je toch op een andere manier. Dan gaat het over een project. De beurs moet je volgens mij dan ook geen beurs meer noemen maar een ontmoetingsvloer, waar je op een heel andere manier met bestaande of nieuwe klanten in gesprek gaat  over nieuwe ontwikkelingen en op een informatieve manier kunt bijpraten. Natuurlijk laten de productjongens hun nieuwste producten zien, maar je kunt er vooral bijtanken. Voor nieuwe producten hoef je niet speciaal naar een beurs, daar hebben we nu ook internet voor. Vanuit ontmoetingen op de beursvloer kom je tot een nieuwe manier van denken."

Enthousiasme

Ook het subthema Partnership is voor Van Wijk een belangrijk item. "Dat is wellicht best moeilijk, maar ik denk dat we wel moeten. We moeten nieuwe ontwikkelingen gezamenlijk opstarten. Energie en milieu zijn items die voortvloeien uit de wereld om ons heen, dat is geen revolutie, maar een evolutie. Partnership is voor mij duidelijk wat anders. Daar moet je op een andere manier naar toe groeien."

Van Wijk besluit: "Vanuit de leverancierskant, maar ik hoop dat onze klanten dat ook gaan merken, is mij enorm de kwaliteit van de stands en de standbemanning opgevallen. Ik ga me daar intern ook hard voor maken. Wil je echt resultaat boeken en naar een vorm van partnership gaan, dan is de kwaliteit van je dienst die je op de beurs neerzet van levensbelang. Het gaat ook om het enthousiasme wat je uitstraalt. Als iedereen zich daar wat moeite voor getroost, dan zetten we gezamenlijk een goede beurs neer."