Safety Event 2018-V: ontwerpkeuzes en stofexplosies

Het Safety Event is op weg naar het tweede lustrum. Een heugelijk feit. Maar machineveiligheid in al haar facetten is en blijft een serieuze aangelegenheid. Het thema van de negende editie die komende 8 mei in het Evoluon in Eindhoven wordt gehouden is niet voor niks ‘van risicoanalyse tot aansprakelijkheid’.

Niet gerelateerd aan de voordracht over de keersluis maar door dit onderwerp zeker actueel, is de lezing van Frans Wilschut (FW-Techniek Consultancy): functionele veiligheid in elektrohydraulische systemen. Algemene regels en veiligheidseisen voor hydraulische systemen en hun componenten staan in de norm EN-ISO 4413. Maar voor de ‘functionele veiligheid’ moet de ontwerper een beroep doen op de EN-ISO 13849 (PL) en/of EN 62061 (SIL). Wilschut gaat met de nodige praktijktips in op de ontwerpaspecten rondom functionele veiligheid van hydraulische aandrijvingen van machines en hoe die toe te passen bij het maken van technische ontwerpkeuzes.

Ingrijpen

Rolf van Dijk van U&D Industrial Safety gaat in zijn voordracht ‘Stofexplosies en een goede risicobeoordeling van apparaten’ onder andere in op de vraag wat de waarde is van explosieveilig materieel in een stoffige omgeving als het risico van een explosie vanuit de apparatuur zelf niet voor 100% is beheerst. Want incidenten met stofexplosies komen regelmatig voor. Hierbij gaat het doorgaans om explosies van de installaties zelf. Zelden is er sprake van een explosie die ontstaat in de omgeving. Mag je accepteren dat er zich een stoflaag in een ruimte opbouwt? Op welk moment moet je ingrijpen? Wat zijn de verschillen in risico binnen en buiten de omhulling en welke maatregelen kunnen genomen worden voor een veiliger werkomgeving?

Kennis en kunde

Deze laatste sessieserie wordt afgesloten om 17.00 uur. Hierna is er nog ruimschoots tijd om met een hapje en drankje het bestaande netwerk uit te breiden of de discussie met onder andere de sponsoren aan te gaan tijdens de borrel. Mede dankzij deze partijen kan het evenement ook dit jaar weer doorgang vinden. Ook dit jaar zijn zij weer present om een bijdrage te leveren aan de veiligheid van uw werknemers en klanten. Dit jaar staan ABB, Balluff, D&F Consulting, Elobau, Euchner, Festo, Fusacon, Inspectie SZW, Inrato, Leuze electronic, NEN, Pilz, Omron, Phoenix Contact, Schneider Electric, Teleradio, TCPM, Turck, VGB Beheer en Weidmüller voor u klaar. Uit hun gelederen zijn ook dit jaar weer de meeste ‘Safety Doctors’ aangesteld, aanwezig voor het verlenen van eerste hulp bij uw persoonlijke machineveiligheidsvraagstukken: van 13.15 tot 14.00 uur en nogmaals tussen 15.00 en 16.00 uur. Nu kost dat altijd even de nodige voorbereiding, dus de (aangemelde) bezoeker die met een vraagstuk zit, dient dit van te voren op te geven.

Het programma en aanmelden