Radartechnologie, die in eerste instantie is ontwikkeld voor militaire navigatie- en detectietoepassingen, is inmiddels uitgegroeid tot een veelzijdige technologie, die steeds meer toepassingen vindt in sectoren als automotive, gezondheidszorg, industrie en smart home. Binnen deze sectoren zie je radarsensoren opduiken op plekken waar je dat niet zo snel zou verwachten. En dat worden er alleen maar meer.
Door: Jake Hertz, Mouser Electronics
Radartechnologie speelt in de automotive een belangrijke rol bij de ontwikkeling van autonoom rijden, waarbij de omgeving zo goed als mogelijk in kaart wordt gebracht. Maar ook in de auto zelf duiken steeds meer radarsensorsystemen op om allerhande monitoringapplicaties te voeden. Op basis van de reflectie van uitgezonden elektromagnetische golven detecteren de radarsensoren objecten en bewegingen in het voertuig en leveren in realtime gegevens over de situatie in de cabine.
Met gesofisticeerde software en mapping-algoritmen kunnen op deze manier de posities en bewegingen van passagiers in kaart worden gebracht voor monitoringtoepassingen, die de veiligheid van de inzittenden verhogen. Denk daarbij aan het op basis van de realtime karakteristieken van de passagiers (zit hij/zij onderuitgezakt; is hij/zij klein of groot?) zodanig activeren van airbags bij een botsing dat letsel tot een minimum wordt beperkt. Ook kunnen radarsystemen worden ingezet voor het monitoren van de alertheid van de bestuurder aan de hand van zijn/haar hoofdbewegingen, waarop door het activeren van waarschuwingssystemen bij slaperigheid of afleiding door bijvoorbeeld het turen op een mobiele telefoon het risico op ongevallen wordt beperkt.
Een bijzondere radartoepassing in auto’s is een systeem dat aangeeft of er een kind is achtergebleven in een auto nadat de andere passagiers zijn uitgestapt. Door tijdig te waarschuwen kunnen tragische gevolgen, zoals hittestress of erger, worden vermeden.
Radartechnologie in de cabine biedt meer dan alleen voordelen voor de veiligheid. Ook het comfort vaart wel bij functies als het automatisch aanpassen van aircosystemen op basis van de bezetting en positionering van passagiers. Een optimale temperatuurinstelling per zone in het voertuig kan een flink aangenamere rijervaring met zich meebrengen.
Meer weten over monitoring van vitale functies, toepassingen in de industrie of smart home- en IoT? Lees de rest van dit artikel in Elektro Data 6-2024