Primeur voor Philips met eerste volledig LED-verlicht restaurant in Europa

Dankzij Philips is het restaurant Flinstering in Breda het eerste restaurant in Europa dat volledig met LEDs wordt verlicht. Restaurant Flinstering, beroemd geworden na het winnen van de enorm populaire televisiereeks Mijn Tent is Top, combineert culinaire hoogstandjes met een unieke ambiance, die tot stand wordt gebracht met dynamische LED-verlichting om gasten een in alle opzichten spraakmakende ervaring te bieden.

De inspiratie voor het concept van Flinstering was de wens om een restaurant op te zetten waar de zintuigen niet alleen worden geprikkeld door de gerechten, maar ook door de inrichting. Om aan deze visie bij te dragen heeft Philips gezorgd voor een specifiek ontworpen lichtsysteem met levendige kleuren die gedurende de avond veranderen. De verschillende lichtsferen die hierdoor ontstaan, hebben een positieve invloed op de emoties en beleving van de gasten. De verlichting in Flinstering verandert gedurende de avond doorlopend, maar op een subtiele manier. Het beeld is aan het begin van de avond rustig en gaat richting het eind, wanneer de gasten uitgegeten zijn, geleidelijk over in de sfeer van een nachtclub. Daarnaast kan de LED verlichting worden aangepast aan het seizoen, thema-avonden of evenementen in het restaurant. Op Koninginnedag kan er bijvoorbeeld gebruik worden gemaakt van oranje lichtsferen. Voordeel van de LED-verlichting is ook dat drank geaccentueerd kan worden zonder dat het opgewarmd wordt, wat bij conventionele verlichting echter vaak het geval is.

Het dynamische lichtontwerp voor Flinstering maakt duidelijk hoe LED-technologie kan voorzien in zowel decoratieve als functionele lichtbehoeften van gebruikers in de horeca- en uitgaanssector die innovatieve manieren zoeken om ruimtes flexibel, simpel en snel een eigen uitstraling te geven en tegelijk de energie- en onderhoudskosten te beheersen. Daarnaast is het een uitstekend voorbeeld van het succes waarmee het AmbiScene-concept van Philips ondernemers in de horeca- en uitgaanssector in staat stelt om in te spelen op de veranderende behoeften van klanten en om een unieke sfeer te bieden door middel van perfect aangepaste verlichting.

“Vanaf onze eerste gedachtevorming speelde licht een belangrijke rol in het concept van ons restaurant”, zegt Jasper Bronkhorst. “We wilden wisselende ambiances creëren, maar wel op een efficiënte wijze. Al snel ontdekten we dat LED-verlichting van Philips de perfecte oplossing was om op unieke manier ons concept tot stand te brengen.”

De nieuwe LED-verlichting van Philips zorgt niet alleen voor een unieke ambiance, maar ook voor significante energiebesparingen ten opzichte van bestaande lichtoplossingen. Voorheen werd Flinstering verlicht met 50W-halogeenlampen, die in de horeca veelvuldig worden gebruikt. Nu deze echter zijn vervangen door LED-producten, waaronder spots, DecoLED’s en onderwater LED’s, zijn de energiekosten van Flinstering met circa 70% gedaald. Ook de riante gevelverlichting is een enorme aandachtstrekker die de corporate identity van Flinstering sterk naar voren brengt en ten opzichte van conventionele buiten reclameverlichting voor horeca uiterst energie efficiënt is met kosten van slechts één euro per avond.