Power is het probleem – multicore de oplossing

Het grote probleem bij verdere miniaturisering van chips is de vermogensdichtheid. Hoe meer transistoren er binnen bepaalde afmetingen worden geïntegreerd, hoe meer warmte binnen die afmetingen moet worden verwerkt.

. "We kunnen nog wel tien jaar doorgaan met miniaturiseren, zodat transistoren steed goedkoper worden", zegt Chris Rowen, CEO van Tensilica, "maar als we niet iets fundamenteels doen met het ontwer, halen we geen voordeel meer uit die miniaturisering". Rowen verwacht dat we tegen de grenzen aanlopen van de vermogensdichtheid. Volgens hem ligt de oplossing in het omlaag brengen van het vermogen, waarbij de prestaties gelijk moeten blijven. "Dat kunnen we doen door de tijd te verkorten die nodig is voor het uitvoeren van taken". Omdat processoren tegenwoordig zo goedkoop zijn, kun je er best een groot aantal op een chip zetten. Owen: "Toch zijn systemen met parallelle processoren tot nog toe problematisch, waarschijnlijk omdat het voor velen nog te nieuw is

Het antwoord van Rowen – en Tensilica – is de applications-optimised processor. "We optimaliseren de processor voor een bepaalde toepassing met behulp van post-Risc instructiesets en zo kunnen we de prestaties met een factor 20 tot 100 verbeteren ten opzichte van een gewone CPU".

Tensilica kan behoorlijke vermogens besparen door een techniek die ze ‘direct queues’ noemen. Rowen: "Telkens als data worden verplaatst vanuit bijvoorbeeld een bus of een geheugen wordt veel vermogen gedissipeerd. Wij gebruiken daarvoor nu een techniek waarbij data over de chip van processor tot processor wordt verplaatst, zonder bustransfers en geheugenuitlezingen."

Op basis van zijn configureerbare processorarchitectuur Xtensa introduceerde Tensilica onlangs een reeks voorgeconfigureerde IP- cores voor voor specifieke marktsectoren. Deze Diamond Standard processorfamilie omvatte bij de introductie zes typen, uiteenlopend van een low-power cacheloze Risc-controller tot een 24-bit audio codec engine.

 www.tensilica.com