PCB visualiseren en controleren… voordat hij is besteld

De PCB’s voor de Helios zijn geproduceerd door Eurocircuits in Mechelen. Het bedrijf is van oudsher een actieve beursdeelnemer, bij sommigen vooral bekend door het Belgische bier dat het levert voor het ‘tbp café’, maar dit jaar bijvoorbeeld ook door bijdragen aan de seminars ‘Traceability’ en ‘Design for excellence’.

Sinds 2012 zet Eurocircuits volop in op het visualiseren van klantdata nog voordat er iets is besteld. Al van voor 2012 dateert ‘PCB Image’ (beeld van de print gebaseerd op de productiegegevens nog voor de print in productie gaat) en het ‘PCB Passport’ (de identiteitskaart van de PCB in beeld, waarop staat vermeld waar en met welke materialen de PCB is vervaardigd). In 2012 is de handschoen opgenomen om een stap verder te gaan en de hele visualiserig van data al voor de bestelling aan te bieden. Dat is niet altijd evident in een wereld waar steeds meer mensen met eenvoudiger tools en onder steeds meer tijdsdruk printen ontwerpen. Het printontwerp is voor velen een nevenactiviteit geworden, waardoor grondige kennis van het proces soms ontbreekt. Het positieve ervan is echter dat er meer mensen meer printen ontwerpen. Doel van Eurocircuits is dan ook om alle tools ter beschikking te stellen die nodig zijn om zo mogelijk alle communicatie- en technische problemen op te lossen nog voor dat de klant zijn order lanceert.

Stap verder

De ‘PCB Visualizer’ is de eerste module die werd ontwikkeld: deze leest de data in, visualiseert de print en geeft aan of de data en de orderdetails met elkaar in overeenstemming zijn. Module twee, ‘PCB Checker’ gaat een stap verder. Hij analyseert de mogelijke afwijkingen in detail en geeft punt voor punt aan, zowel visueel als in waarde, wat de afwijking is. Door deze tools kent de opdrachtgever de situatie van zijn data en order, maar dan heeft hij wellicht de behoefte om dingen te kunnen wijzigen en herberekenen. Die behoefte wordt nu ingevuld met module 3: ‘PCB Configurator’.

PCB Configurator vormt ook de basis voor een nieuwe berekeningstool. Het grote voordeel hierbij is dat PCB Configurator elke ingave of keuze van parameters onmiddellijk valideert en een prijs berekent. PCB Configurator geeft ook aan welke keuzes of combinaties onmogelijk zijn of leiden tot een ernstige prijsverhoging. Op deze wijze staat het complete spectrum aan productiemogelijkheden ter beschikking. De klant kan bovendien kiezen of hij gebruik wil maken van een recht toe recht aan html-calculator of van de meer geavanceerde PCB Visualizer software die ter beschikking staat na inlezen van de klantdata.

PCB Configurator betekent een enorme sprong voorwaarts in de transparantie van het aanbod. Zo bevat hij naast de validaties ook een visuele build up configurator, en zelfs in de html-versie een schematische voorstelling van de gekozen technische opties voor de PCB.

De berekeningstool omvat ook een intelligente matrix met prijzen en leveringstermijnen. Zo toont de calculator niet alleen de prijs voor het gekozen aantal en leveringstermijn maar toont hij ook alle zinvolle gunstigere aantallen en leveringstermijnen. Op deze wijze heeft de klant sneller een inzicht in wat voor hem de beste besteloptie kan zijn.

PCB services

Om de filosofie van visualisatie goed te kunnen presenteren zijn de diensten van Eurocircuits opnieuw gedefinieerd. De keuze van geschiktste dienst voor een project begint bij de keuze van het basismateriaal. Dat is waarschijnlijk de eerste keuze die de klant zal maken. Er zijn nu drie basis-services:

1. Standaard pool – FR-4 materialen geschikt voor loodvrij solderen;

2. RF pool – RF-materialen in FR-4 en in Rogers 4000 serie;

3. IMS pool – enkelzijdige printen op ALU-drager.

De standaard pool is uitgebreid tot 16 lagen en 90 µm technologie en omvat alle productiemogelijkheden die technisch en economisch zinvol zijn. PCB Configurator geeft aan welke opties poolbaar zijn en welke niet, door te signaleren dat een bepaalde selectie zal leiden tot een sterke kostentoename. De dienst PCB proto is niet verdwenen maar staat voor een beperkte selectie van lagen en aantallen en leveringstermijnen met een standaard technische uitvoering binnen de standaard pool service. Zo zijn nog steeds 2 en 4 lagen mogelijk maar zijn de aantallen uitgebreid naar 1, 2 en 5 en de leveringstermijnen naar 2, 3, 5 en 7 werkdagen.

RF pool is een betaalbare protoservice voor PCB’s op RF-materialen, en IMS pool is de service voor led-toepassingen, met enkelzijdige printen op ALU dragend materiaal.

Al deze services en hun technische opties zijn met PCB Configurator online samen te stellen en te berekenen tot en met PCB’s met blind en buried vias. Zodoende staat het totale aanbod – na het opladen van klantdata – online visueel ter beschikking.

eC-offtheshelf

eC-offtheshelf is een aanvullende online service voor een aantal producten die uit voorraad beschikbaar zijn. eC-offtheshelf bestaat uit vier productlijnen:

  • 1. eC-prototype-equipment en de eC-spare-parts: een lijn van machines uit eigen ontwikkeling die kunnen helpen met het snel en professioneel bestukken en solderen van prototypen. Het gaat om de eC-stencil-mate, een soldeerpastadrukker, en een zojuist vernieuwde uitvoering van de eC-reflow-mate, een SMD reflow-oven.
  • 2. eC-consumables. Professionele consumables voor het solderen van PCB’s zijn alleen verkrijgbaar in voor de prototypebouwer te grote hoeveelheden. Eurocircuits heeft een pakket aan gangbare consumables in zijn aanbod opgenomen gebaseerd op kleinere verpakkingen maar gevuld met de gangbare professionele kwaliteiten van verbruiksgoederen.
  • 3. Al meer dan tien jaar is er een intense samenwerking met de uitgeverij en het blad Elektor. Elektor publiceert zelfbouw elektronica-applicaties en de printen hiervoor, al dan niet bestukt of in kitvorm, zijn beschikbaar via eC-offtheshelf.
  • 4. Ook Element14 en dochter CadSoft zijn partners van Eurocircuits. De Eagle CADsoftware is opgenomen in het aanbod van eC-offtheshelf. Eagle V6 is direct, zonder enige conversie, in te lezen in de printvoorbereiding en te visualiseren met PCB Visualizer.

Expansie

2012-2013 is voor Eurocircuits de periode van expansie in Azië, met name in India. Het bedrijf is daar al sinds 1999 actief met digitale werkvoorbeiding, PCB Planet. Dit jaar huist PCB Planet naar een nieuw gebouw, samen met de nieuwe dochterfirma Eurocircuits India Ltd. Deze PCB -productie-unit produceert net als in Hongarije en Duitsland, PCB’s op basis van het poolingprincipe. De aftzetmarkten voor deze Indiase productie zijn India, Azië en de Verenigde Staten, waar een verkoopfiliaal is opgezet. En zo is Eurocircuits zich aan het ontwikkelen van een Europese tot een mondiale leverancier van PCB-prototypen en kleine series.

Eurocircuits