Pas op met goedkope led’s

Terwijl de markt voor ledverlichting blijft groeien, vechten de aanbieders voor hun marktaandeel. De concurrentiestrijd dwingt hen om de prijzen voor de consument te verlagen, zodat er helaas ook slechte en gevaarlijke producten op de markt verschijnen. Kopers van goedkope led’s lopen het risico om uiteindelijk een veel hogere prijs te betalen.

Ledlampen zouden volgens de aanbieders leiden tot een langdurige kostenbesparing: ze gebruiken ten opzichte van conventionele gloeilampen maar een fractie van de elektriciteit en hebben een levensduur van vele jaren. Maar hun reputatie wordt geschaad door slecht functionerende en zelfs gevaarlijke producten, en overal ter wereld beginnen overheden daarop te reageren.

De BBC rapporteerde in het programma Fake Britain over een zending van 1000 ledlampen uit China, die werd geïnspecteerd in de haven van Felixstowe aan de oostkust van Engeland. Een aantal van de lampen bleek onvoldoende geïsoleerd, waardoor spanningsvoerende delen bloot lagen. Ze waren potentieel dodelijk.

 

En wat het nog alarmerender maakt: de in Felixstowe geconfisqueerde producten waren allemaal voorzien van een CE-markering – wat zou moeten duiden op compliantie met alle Europese richtlijnen en dat het product in Europa mag worden verkocht. Maar dat was hier natuurlijk beslist niet het geval.

Al eerder in 2014 waren bij Britse grenscontroles ledproducten onderschept, die niet voldeden aan de eisen voor productveiligheid. Van juli tot november 2014 werden doelgerichte controles uitgevoerd op zendingen led’s. Via het ‘rapid alert’ systeem van de EU was al verschillende malen gewaarschuwd voor gevaarlijke producten. Via dat systeem kunnen de overheden in elke lidstaat informatie uitwisselen over risicovolle producten.

 

Het initiatief leidde tot goede, maar ook onthutsende resultaten: maar liefst 64% van de geteste en beoordeelde ledlampen bleek onveilig. En het risico bleef niet beperkt tot de lampen zelf. Ook bij andere led-producten werd veel non-compliance aangetroffen: 76%  van de onderzochte ledverlichtingsproducten bleek onveilig of niet in overeenstemming met de richtlijnen.

De zending die in Felixstowe in beslag was genomen, was geïmporteerd door een leverancier in Londen. De producten waren bedoeld voor verkoop via het internet. Maar nu niet meer: ze zijn allemaal vernietigd. Toch zijn er waarschijnlijk nog veel gewoon in de handel gekomen.

 

De meer gerenommeerde verlichtingsproducenten zeggen dan ook dat de consument moet opletten. Ze zouden merkproducten moete kopen, een geen led’s in witte doosjes. Merkloze lampen in witte doosjes komen mogelijk uit verdachte bron, of zijn onveilige namaakproducten. Bij merkproducten van een erkende producent is de veiligheid gecontroleerd: elke ledlamp is dan getest voordat hij de fabriek verlaat.

 

Om het gevaar te demonstreren vergeleek het team van Fake Britain in het laboratorium een paar van de gewraakte lampen met een merklamp. De merkloze lamp bleek bij een aanraaktest  een spanning te voeren van 179 V en een stroom te leveren van 91 mA. Dat is vele malen hoger dan de maximum 60 V en 2 mA die zijn toegestaan in de Europese veiligheidsstandaarden. Een lamp met een hoger vermogen kwam zelfs tot 203 V en 98 mA, waardoor hij potentieel levensbedreigend is. Bij de merk-led werd bij aanraking geen spanning en geen stroom gemeten, zoals het hoort.