‘Organ-on-chip’ test hartschade door Covid-19

Niet alleen de longen ondervinden ernstige schade door Covid-19, bij een deel van de patiënten ook het hart. De oorzaak is nog niet duidelijk. Door hartweefsel op een ‘organ-on-chip’ bloot te stellen aan het virus en de medicatie die wordt gebruikt, ontstaat een snel en gepersonaliseerd beeld van de oorzaken, en mogelijk ook de remedies.

Het TechMed Centre en de Universiteit Twente trekken samen op met het Leids Universitair Medisch Centrum en de ondernemingen River Biomedics en NCardia om deze kennis snel beschikbaar te maken.

Organ-on-chip systemen bieden de mogelijkheid om een miniatuurversie van een orgaan te bouwen. Dit mini-orgaan, meestal gevormd vanuit stamcellen, functioneert in een omgeving die lijkt op het echte lichaam dankzij een stelsel van vloeistofkanaaltjes en -reservoirs. Via die weg zijn ook andere stoffen toe te voegen, zoals medicatie. Voor het hart zijn er intussen modelsystemen die gebaseerd zijn op human pluripotent stem cells. Die kunnen volgens de onderzoekers ook ingezet worden voor tests met Covid-19 medicatie. En met modellen van het virus zelf: wat is het effect van het virus op het hart?

Snel en gepersonaliseerd

De voordelen zijn dat de resultaten snel beschikbaar zijn en dat zelfs het effect op de individuele patiënt zichtbaar wordt, bij gebruik van diens eigen cellen en bloed. Een gepersonaliseerde behandeling is dan mogelijk. De basis van het systeem is nu al beschikbaar. Daarop kan naar verwachting vlot worden voortgebouwd. Doordat organ-on-chip systemen direct met menselijk weefsel werken, zijn ook minder proefdieren nodig.