Online 3DExperience Lab verbindt ontwerpers en makers tegen corona

Ontwerpers, ingenieurs en fabrikanten kunnen een cruciale rol spelen bij de bestrijding van de Covid-19-pandemie. Momenteel zijn er wereldwijd veel initiatieven, maar er is weinig coördinatie tussen teams. Dassault Systèmes heeft een online platform in het leven geroepen om collectieve intelligentie te gebruiken om tijdens de pandemie snelle oplossingen te vinden, kwalificeren, ontwerpen, engineeren en produceren.

Het 3DExperience-platform omvat een wereldwijd overzicht van ziekenhuizen, fabrieken en zogeheten ‘fab labs’. Hierdoor is het zeer eenvoudig om de juiste mensen en projecten aan lokale productiefaciliteiten te koppelen. Doordat de betrokken mensen en bedrijven toegang hebben tot de Marketplace kan productiemanagement snel en efficiënt online worden aangepakt. Ook kunnen engineers en manufacturers hierdoor nauw samenwerken om de productie van cruciale onderdelen of ontwerpprojecten zo snel mogelijk op gang te brengen. Op die manier zijn lokale ziekenhuizen sneller te voorzien van reserve-onderdelen en dergelijke.

Engineers, ontwerpers, fabrikanten, wetenschappers, makers en ‘fabbers’ in Nederland, Engeland, Frankrijk, India en de Verenigde Staten – en binnenkort andere landen – gebruiken het platform inmiddels al om gezamenlijk oplossingen te ontwikkelen die belangrijke knelpunten kunnen oplossen. Denk aan 3D printing van reserve-onderdelen voor medische apparatuur en het snel ontwikkelen en produceren van beschermende maskers en ventilatoren voor ziekenhuizen. Tal van ontwerpen en projecten worden inmiddels via het platform gedeeld. Daarnaast worden oplossingen voor specifieke engineering-uitdagingen met elkaar gedeeld, zodat andere deelnemers aan het platform deze kunnen checken en beproeven.

Binnen het lab is een commissie opgezet die voorstellen beoordeelt. Startups worden onder andere geselecteerd via data intelligence dashboards in 3DExperience-platform. Ook kunnen startups via de marktplaats op het platform toeleveranciers vinden, evenals partners binnen het incubator-netwerk van het 3DExperience Lab. De startende ondernemingen kunnen gebruik maken van de op collaborative engineering gerichte applicaties. Deskundigen vanuit Dassault Systèmes nemen bovendien deel aan een mentor-programma om startups en makers te helpen hun oplossingen zo snel mogelijk klaar te maken voor daadwerkelijk gebruik in ziekenhuizen.

Wereldwijd gebruik van open design

Dassault Systèmes sponsort meerdere ‘challenges’, waaronder het OpenSourceVentilator-project en Montreal Code Life Challenges. Het concern ondersteunt de deelnemende ontwerpers en engineers door hen toegang te bieden tot de Solidworks xDesign online-omgeving. Ook werken experts op het gebied van Simulia samen met wetenschappers om snel simulaties te kunnen opzetten rond nieuwe oplossingen voor onder andere beademingsapparatuur en maskers.