Ongevallenreductie in het magazijn. Wat helpt echt?

Het is echt mogelijk om ongevallen in het magazijn te voorkomen maar gebruik wel de juiste factor, dat stellen de twee studenten Irving Davelaar en Martine Martens en hun begeleider Rene de Koster na een uniek onderzoek op de Erasmus Universiteit Rotterdam. Hoe voorkom je ongevallen?

Bij de gemeenteraadsverkiezingen van maart 2010 was veiligheid samen met criminaliteit het belangrijkste thema. Vliegtuigmaatschappijen geven aan het begin van iedere vlucht veiligheidsinstructies, het dragen van een veiligheidsgordel in een touringcar of auto is verplicht en er is steeds meer cameratoezicht is stadscentra. Veiligheid wordt steeds belangrijker gevonden.

     

Veel dodelijke ongevallen in logistiek

Ook op de werkvloer wint veiligheid aan terrein. Uit onderzoek van het CBS uit 2006 blijkt dat het aantal werkgerelateerde sterfgevallen in Nederland tussen 1996 en 2006 schommelt tussen de 74 en 126 per jaar. Daarnaast blijkt uit onderzoek van TNO & Stichting Consument en Veiligheid dat de directe medische kosten van arbeidsongevallen in Nederland alleen al 29 miljoen euro zijn en de kosten van de afwezigheid (maximaal 1 jaar) van medewerkers vanwege een arbeidsongeval bedraagt nog eens 130 miljoen euro. Verder doet 1 op de 6 dodelijke-werkplek-ongevallen zich voor in de logistieke sector.

  

Ongevallen dalen niet

Het is zorgelijk dat het aantal ongevallen lijkt te stagneren in plaats van verder te dalen. In samenwerking met brancheorganisatie BMWT en Logistiek.nl hebben we daarom een onderzoek opgezet om te achterhalen hoe dit aantal verder teruggedrongen kan worden.

Bron: Logistiek

Klik hier voor de rest van het artikel.