Ongeluk met heftruck in papierfabriek

Een papierfabriek in de omgeving van London, Verenigd Koninkrijk is onlangs vervolgd omdat een werknemer in het magazijn gewond raakte nadat deze geplet werd tussen een heftruck en een pallet met papieren goederen.

Het ongeluk gebeurde op 12 oktober 2011 bij de Swan Mill Paper Company Ltd en is onderzocht door de Engelse Arbeidsinspectie (Health and Safety Executive (HSE)), die het bedrijf heeft vervolgd na vaststelling dat het ongeluk voorkomen had kunnen worden met simpele voorzorgsmaatregelen.
De werknemer was in het magazijn in een gangpad bezig met het verwijderen van labels van pallets die waren geladen met papieren goederen. De pallets moesten daarna op rekken gezet worden aan beide kanten van het gangpad. Een collega was bezig met een heftruck om de pallets aan de rechterkant van hetzelfde gangpad te stapelen. Hij reed daarbij achteruit richting de werknemer en verpletterde hem tussen de heftruck en de pallet.
De man liep drie breuken op aan zijn rechter enkel en twee breuken in zijn linkerbeen. Hij is inmiddels weer aan het werk bij de firma met lichte taken.
De Swan Mill Paper Company kreeg een boete van £ 5000 (5291 euro) en moest de proceskosten van £ 3.069 (3635 euro) betalen. 
Na de hoorzitting, zei de HSE inspecteur Guy Widdowson:
"Het ongeluk had gemakkelijk voorkomen kunnen worden. 
Swan Mill Paper Company heeft er niet gezorgd dat er een gescheiden werkgebied was voor voertuigen en voetgangers binnen hun magazijn. Een dergelijke maatregel zorgt ervoor dat voertuigen niet in de zones kunnen komen van werknemers die te voet aan het werk zijn."
"Gezien de gevaren die kunnen optreden in gebieden waar zowel voetgangers als voertuigen aan het werk zijn, moeten bedrijven ervoor zorgen dat, werknemers te voet en rijdende heftrucks zoveel mogelijk gescheiden worden gehouden.”
"Het ongeluk bij Swan Mill Paper Company gebeurde in een vrij smal gangpad met beperkt zicht. Het risico van een botsing tussen een bewegende heftruck en een werknemer te voet terwijl beide werken op dezelfde locatie was aanzienlijk en moet duidelijk zijn geweest voor de onderneming."