Nieuwe werkkledingnormen van kracht

Onlangs zijn twee EN normen voor beschermende werkkleding in de Installatie en Maintenance omgezet naar ISO normen.

EN 531 – bescherming tegen hitte en vuur is omgezet naar ISO 11612
EN 470 – voor lasserskleding is omgezet naar ISO 11611

Werknemers in de Installatie en Maintenance sector worden vrijwel dagelijks geconfronteerd met (onderhouds) werkzaamheden waar vuur, hitte en lasrisico’s bij komen kijken. Gevaar loert dus overal. Een gemiddeld arbeidsongeval dan wel werkgerelateerde ziekte kost de werkgever zo’n € 6.000,- (bron Arbeidsinspectie Nederland). Investeren in veiligheid kunt u doen door de persoonlijke veiligheid zo hoog mogelijk te maken. Een belangrijk onderdeel hiervan vormt de veiligheidskleding. Door het dragen van de juiste beschermende kleding, worden risico`s tot een minimum beperkt. HaVeP biedt u de zekerheid van professionele veiligheidskleding. Investeren in veiligheid op het werk loont dus voor iedereen.

Toelichting nieuwe ISO normen:

EN ISO 11611:2007 Beschermende kleding voor gebruik bij het lassen en verwante processen
Deze norm legt de vereisten vast voor lasserskleding. Het betreft hier kleding die bij normale temperaturen een hele dag (8 uur) gedragen kan worden en bescherming biedt tegen kleine spatten van gesmolten metaal, toevallig vlamcontact en UV-straling. De norm handelt niet over beschermende kleding die gedragen wordt bij speciale laswerkzaamheden. ISO 11611 is de opvolger van EN 470-1.

EN ISO 11612:beschermkleding voor werknemers blootgesteld aan hitte en vlammen met uitzondering van lassers en brandweerlui. De drager wordt beschermd tegen korte contacten met een vlam, evenals (tot op zekere hoogte) tegen convectieve- en stralingshitte. De ISO 11612 is de opvolger van de EN 531.

Meer informatie over HaVeP Workwear / Protective wear, klik hier