‘Nieuwe’ meetkamer voor RF: de reverberation room

In de EMC-testomgeving wordt steeds meer gekeken naar alternatieve en goedkope testmethoden. Een reverberation kamer is hiervan een voorbeeld. Met een dergelijke kamer kunnen zeer efficiënt, hoge veldsterktes worden opgewekt, zonder dat er dure hoog vermogens RF versterkers nodig zijn. Met de kamer kunnen ook snel en makkelijk emissiemetingen worden gedaan.

Een reverberation kamer kan worden gezien als een zeer grote magnetron. Het formaat van de reverberating kamer is de belangrijkste factor voor de laagst bruikbare frequentie. De grootste kamers zijn geschikt vanaf 80 MHz tot 200 MHz en 1 GHz. Ook de afmetingen verschillen dan.

Een dergelijke kamer is bruikbaar voor veel verschillende toepassingen. Omdat de kamer een hoge kwaliteitsfactor heeft, is er weinig RF-vermogen nodig om toch hoge velden op te wekken. Zo kan er met maar 10 W meer dan 100 V/m worden opgewekt, terwijl er in een anechoïsche kamer meer dan 1 kW nodig is. Hierdoor kan er voor radiated-immunity-test worden volstaan met een kleine en relatief goedkope versterker. Andere mogelijkheden zijn het meten van stralingsemissies en het simuleren van drukke gebieden en multipadomgevingen voor draadloze applicaties.

Comtest Engineering is aanwezig op de EMC-ESD Praktijkdag om de reverberation kamer toe te lichten.