Nieuwe led-roadmap: enorme kostenreductie noodzakelijk

Door verbeteringen in productieprocessen stelt de nieuw gepubliceerde roadmap voor de verdere ontwikkeling van led’s tot 2015 een kostendaling met een factor 8 als doel.

Tot voor kort sprak het Amerikaanse Department of Energy tot 2020 over een factor 10, en dat werd over het algemeen als onvoldoende beschouwd om de huidige fluorescentiespaarlampen uit de markt te dringen. Een factor 8 tot 2015 zou dat wel zijn.

Kan de industrie zo’n enorme sprong realiseren? Er wordt op alle gebieden van de led-productie veel vooruitgang geboekt. Zo krijgt men steeds beter inzicht in de oorzaken van de daling van het rendement bij hogere stromen, wordt het epitaxiale proces steeds beter beheersd, worden defecten sneller gevonden en gerepareerd en wordt de behuizing vereenvoudigd door minder componenten te gebruiken. Momenteel bedragen de kosten voor 1000 led-lumen ongeveer   18 $ – in 2015 will men al op nog maar $ 2,20 per 1000 lumen zitten. Op het halfgeleidercongres Semicon West, dat deze week plaatsvindt in San Francisco, zullen de producenten deze onderwerpen uitvoerig bespreken.