Nederlandse led-lamp gaat voor internationale erkenning

Het Nederlandse bedrijf Lemnis Lighting onderwerpt de komende maanden een breed assortiment led-lampen, waaronder led-vervangers voor gloeilampen en halogeenverlichting, aan het Energy Star programma in de Verenigde Staten. Doelstelling is in augustus 2010 de Energy Star kwalificatie uitgereikt te krijgen.

Bedrijven die het Energy Star-label voeren staan voor energiezuinige en milieuvriendelijke producten. Lemnis Ligthing, dat wereldwijd koploper is in het ontwikkelen van energiezuinige ledverlichting, voert verschillende ledlampen onder het merk Pharox. Gedurende het Energy Star programma worden de Pharox 5 watt ledlamp en de dimbare Pharox 6 watt ledlamp getest op levensduur, prestatie en worden zij blootgesteld aan extreme omstandigheden om er zeker van te zijn dat de lampen voldoen aan de strenge eisen van het Energy Star-label. De tests worden uitgevoerd in opdracht van het US Department of Energy. 

Voorloper 

Lemnis Lighting CEO Remko Gaastra heeft er vertrouwen in dat alle producten voldoen aan de gestelde criteria in het Energy Star programma; "Wij zijn wereldwijd voorloper in het ontwikkelen en op de markt brengen van hoge kwaliteit ledlampen in verschillende kleurweergave, als volwaardige vervanger van gloeilampen, spaarlampen, halogeenverlichting en TL-verlichting. Lemnis wil met zijn producten een positieve bijdrage leveren aan een energiezuinige en milieuvriendelijke wereld", aldus Gaastra.

"We gaan graag deze uitdaging van de Amerikaanse regering aan om daarmee de introductie van betrouwbare, veilige en energiezuinige ledlampen op de consumentenmarkt en de  zakelijke markt te kunnen versnellen", voegt CTO Martijn Dekker toe. "De komende periode gaan we meer kwalitatieve en energiezuinige lampen introduceren op de Amerikaanse markt. Dit assortiment ledlampen wordt ontwikkeld als antwoord op de vraag vanuit de Amerikaanse regering, de gebruikers en de retailketen om ledproducten te ontwikkelen die voldoen aan de hoogste eisen zonder compromis op de lichtkwaliteit", aldus Dekker.

Tabel: Specificaties testlampen in Energy Star Programma

Product          

Output (W)

Light Output (lumen)

Efficiency (lumen/W)

Color Temperature (K)

Lifetime (Hours)

Dimmability

Pharox 300

6

350

60

3,000

35,000

Not dimmable

Pharox 300 dimmable

5

300

60

3,000

35,000

Dimmable on most dimmers


 

REACTIES:

Hier in Drachten hebben wij deze lampen elektrisch onderzocht, en we zijn geschrokken van deze metingen. Het verslag hebben we doorgestuurd naar Lemnis, doch zij hebben hier tot nu toe niet op gereageerd. Onder andere de harmonische vervuiling van deze lampen is zeer verontrustend.Ook het stroomverbruik in VA’s is erg hoog. Daarnaast blijkt dat bij het dimmen van de dimbare lamp, dat er bij een bepaalde stand een complete gelijkspanning op het net komt te staan.

Natuurlijk moeten we doorgaan met de ontwikkeling van energiebesparende lampen zoals LED, maar we moeten wel opletten dat we goede dingen doen, en dat zijn deze lampen beslist niet.

Thom Deutekom

regiomanager Elektrokern Schuurman