Mysterie rond haperende deurvergrendeling Emmeloord opgelost

Inspecteurs van Agentschap Telecom hebben vorige week het mysterie rond de haperende deurvergrendeling in Emmeloord opgelost. Diverse autobezitters ondervonden op de Zuiderkade in Emmeloord storing bij het openen van hun autoportier met behulp van de afstandbediening.

De oorzaak van de storing bleek een kassasysteem van een winkel aan de Zuiderkade, dat gebruik maakte van verkeerde software. Door deze verkeerde software zonden twee barcodescanners continu uit in dezelfde frequentieband als waarin de draadloze autosloten werken. De leverancier van de kassa heeft direct andere software op de kassa geïnstalleerd en hiermee de storing verholpen.

Vergunningvrij frequentiegebruik

Diverse toepassingen zoals centrale deurvergrendeling, barcodescanners en alarminstallaties maken gebruik van frequenties zonder dat daar een vergunning voor noodzakelijk is. Het gaat hierbij vaak om apparaten die bedoeld zijn om korte afstanden te overbruggen en apparaten die niet continu uitzenden. In de meeste gevallen hebben ze een beperkt zendvermogen. De toename van het gebruik van dit soort (vergunningvrije) apparatuur in de samenleving brengt met zich mee dat storing soms onvermijdelijk is.