Moeten wij onze kunststof foliemachine afschermen?

In ons bedrijf wordt kunststof folie over aandrijfrollen getransporteerd. Moet je deze rollen afschermen volgens de Machinerichtlijn?

Vraag
We zijn een extrusiebedrijf en maken kunstof folie. Deze folie wordt getransporteerd over aangedreven rollen. Aan de folie kan men niet blijven haken daar deze dan meteen scheurt. Dus de kans dat je door de folie wordt meegenomen is nihil. Echter de meeste aangedreven rollen kan men aanraken. De snelheid van de plastic folie is ca. 250 m/min. Deze aangedreven rollen zijn niet afgeschermd en kunnen aangeraakt worden. Hoe hard is de eis dat je aangedreven rollen niet mag kunnen aanraken? De folie wordt bij een zeer lage snelheid in de lijn gebracht.  

 

Antwoord
Het antwoord op deze vragen is te vinden in de Machinerichtlijn en de voor dergelijke machines geldende normen.
Allereerst geeft de Machinerichtlijn in Bijlage I paragraaf 1.3.7 de wettelijke eisen ten aanzien van de bewegende delen van een machine:
 
1.3.7. Risico’s in verband met de bewegende delen
De bewegende delen van de machine moeten zodanig zijn ontworpen en gebouwd dat wat betreft risico voor aanraking waardoor zich ongelukken zouden kunnen voordoen, wordt voorkomen, of, wanneer risico’s blijven bestaan, voorzien zijn van afschermingen of beveiligingsinrichtingen.

Alle nodige maatregelen moeten worden genomen om het onverwacht blokkeren van bewegende delen die bij het werk zijn betrokken, te verhinderen. Wanneer ondanks deze voorzorgsmaatregelen het waarschijnlijk is dat een blokkering kan optreden, moet waar nodig worden gezorgd dat deze blokkering met de nodige specifieke beschermingsmiddelen en gereedschappen zonder gevaar kan worden verholpen.

Deze specifieke beschermingsmiddelen moeten in de gebruiksaanwijzing en, indien mogelijk, op de machine zelf worden vermeld, met een beschrijving van het gebruik ervan.
Het gaat er dus om of zich ongelukken zouden kunnen voordoen door de aanraking met bewegende delen van een machine. U geeft aan dat de folie snel zal breken maar dat er mogelijk tussen de rollen of de rollen en het frame intrek- of beknellingsgevaar is. Gezien de hoge snelheid van 250 m/min is het toepassen van vaste afschermingen en/of beweegbare afscherming met blokkering en vergrendeling hier aan te raden en geen lichtscherm. Dit omdat een lichtscherm vanwege de stoptijd van de zware rollen mogelijk op een te grote afstand van het gevaar moet worden neergezet en dit daardoor geen goede beveiliging is.
Er is een aantal Type C-normen dat specifiek gaat over de extrusie van kunststoffen: 
  • NEN-EN 1114-1:2011; Machines voor rubber en kunststof – Extrusiepersen en extrusie-installaties – Deel 1: Veiligheidseisen voor extrusiepersen.
  • NEN-EN 1114-2:1998+A1:2008; Machines voor kunststoffen en rubber – Extrusiepersen en extrusie-installaties – Deel 2: Veiligheidseisen voor granulatoren.
  • NEN-EN 1114-3:2001+A1:2008; Machines voor rubber en kunststoffen – Extrusiepersen en extrusie-installaties – Deel 3: Veiligheidseisen voor afvoerinrichtingen.
 
Het verdient aanbeveling om de hoofdstukken 4 (gevaren) en 5 (oplossingen) van deze normen door te nemen. Bovenstaand antwoord is afkomstig van Fusacon BV