Module voor draadloze M2M praat zowel NB-IoT als GSM

Aan zijn familie LPWA-modulen heeft Quectel de BC97 toegevoegd. Evenals de andere producten in de reeks is deze bedoeld voor de energiezuinige overdracht van kleine hoeveelheden data tussen apparaten en machines onderling en met centrale besturings- en verwerkingseenheden. De nu uitgebrachte variant is zowel geschikt voor communicatie via NB-IoT als via GSM/GPRS. Daarbij schakelt de ongeveer 2 bij 2 centimeter metende bouwsteen automatisch naar het andere netwerk wanneer het signaal te zwak wordt of er anderszins problemen met de verbinding zijn.

Qua concept, afmetingen en aansluitingen is de BC97 bijna identiek aan de andere producten in de BC- en M-series van fabrikant Quectel. In alle gevallen gaat het om modulen die zijn bedoeld voor inbouw in machines en toestellen ten behoeve van draadloze communicatie van kleine hoeveelheden data over grotere afstanden. De nu geïntroduceerde bouwsteen combineert de functionaliteit van de enige tijd geleden op de markt gebrachte BC95 en M95. Wisselen zij gegevens uit via respectievelijk NB-IoT en GSM/GPRS, de BC97 is geschikt voor beide typen netwerken en kan ook automatisch tussen die twee schakelen.

Hoewel Narrowband Internet of Things nog maar enkele jaren wordt aangeboden, zijn er inmiddels verschillende exploitanten die een landelijk dekkende infrastructuur bieden. Net als bij GSM/GPRS gaat het om een betaalde dienst terwijl ze wat hun technische kenmerken betreft zowel een bescheiden overdrachtssnelheid als dito energieconsumptie gemeen hebben. NB-IoT gaat daarin iets verder, met een bandbreedte die beperkt blijft tot zo’n 20 kbit/s maar ook met een lager stroomverbruik. In de slaapstand ligt dat in de orde van enkele micro-ampère zodat een flinke batterij het jaren zou moeten kunnen volhouden. Verder is het maximale zendvermogen met +23 dBm een stuk hoger, resulterend in een groter bereik en betere prestaties in gebouwen en op andere signaalonvriendelijke plekken. Anders dan bij 2G is wisselen van basisstation er echter niet bij zodat applicaties stationair moeten zijn of zich hooguit binnen een bescheiden actieradius mogen bewegen.

Bluetooth

De BC97 zit net als zijn familieleden in een voor SMT-productie geschikte LCC/LGA-omhulling van bijna 24 bij 20 mm en een hoogte van ruim 2 mm. Dat moet hem onder andere geschikt maken voor volumeapplicaties zoals slimme meters en consumentenelektronica. Andere voorbeelden die de producent noemt zijn het volgen van goederen, gebouwautomatisering, parkeergarages en -terreinen, het beheer van deelfietsen en omgevingssensoren voor bijvoorbeeld de agrarische sector.
De component is ook uitgerust met Bluetooth en BLE en kan als zodanig bijvoorbeeld fungeren als protocolconvertor. Daarnaast is hij met de juiste stuurtrap inzetbaar voor seriële communicatie als USB, Usim en RS232/RS485 alsmede GSM-spraakverbindingen. Voor de verwerking van algemene signalen is voorzien in digitale in- en uitgangen en analoog-digitaalomzetting.

De meeste I/O-faciliteiten zitten ingebakken in de besturende processor van Mediatek. Deze is vrij programmeerbaar zodat ontwerpers de werking ervan naar hun hand kunnen zetten. Op dit moment is er alleen een ontwikkelbord voor de eerder uitgebrachte modulen maar gezien de opwaartse compatibiliteit zal er ongetwijfeld binnenkort een voor de BC97 geschikte evaluatiekit uitkomen.