Mems-ontwikkelkit bevat sensoren en processor met wifi en Bluetooth

In de XDK110 heeft Bosch Sensortec vijf sensoren uit het eigen assortiment plus twee van andere producenten op een printje gezet. Daaronder bevinden zich opnemers voor onder andere versnelling, inertie, magneetvelden, klimaat, geluid en licht. De kit wordt aangestuurd met een 32-bit Cortex M3 met bijbehorend programma- en datageheugen en is behalve met USB ook uitgerust met communicatievoorzieningen voor draadloze netwerken. Hij is bedoeld voor de realisatie van IoT-applicaties en krijgt daarom programmeerondersteuning in de vorm van een ontwikkelomgeving en hoog- en laag-niveau API’s.

Voor zover het uit onderzoeken en trends al niet duidelijk was dan zorgen de krimpende omzetten daar wel voor: tablet- en telefoonfabrikanten hebben te maken met een verzadiging bij de kopers. Dat leidt tot druk op de prijzen en vooral ook de marges zodat zij, voordat de markt helemaal opdroogt, snel moeten inzetten op nieuwe terreinen waar consumenten nog wel veel geld aan willen uitgeven. Het internet der dingen oftewel IoT is daarvan een van de meestbelovende en dat blijkt ook uit het snel groeiende aanbod van SMS’ende koelkasten, Whatsappende thermostaten en andere eerste levensbehoeften.

Sensoren spelen bij dergelijke toepassingen altijd een belangrijke rol. Vandaar dat Bosch Sensortec aanleiding zag om een kit te introduceren waar een diversiteit aan opnemers in zit, merendeels uit eigen huis en aangevuld met een processor, geheugen en draadloze communicatie. Deze XDK110 zou het voor ontwikkelaars makkelijk moeten maken prototypen te realiseren en applicaties te bouwen.

Sensoren

In totaal bevat de module zeven sensoren waarvan er vijf door de fabrikant zelf worden vervaardigd. Van dat kwintet zal de BME280 vooral een rol spelen bij klimaatregelingen, sport- en medische toepassingen en andere omgevingsafhankelijke taken. Deze meet, vanuit een 1 mm hoge 8-pens LGA van 2,5 bij 2,5 mm, de luchtdruk, temperatuur en relatieve luchtvochtigheid.

Nog kleiner is de BMM150. Deze drieassige magneetveldopnemer is ondergebracht in een FLCSP van krap 1,6 mm in het vierkant. Hij kan worden gebruikt als kompas en als contactloze voeler maar ook voor inertienavigatie. In dat laatste geval moet hij worden gecombineerd met een gyroscoop en een versnellingsmeter en die zitten ook op de print. Het betreft respectievelijk de BMG160 en de BMA280. Beide werken in drie dimensies, waarbij de gyroscoop instelbaar is van 125 tot 2000 graden/s volle schaal. De accelerometer heeft bereiken van 2 tot 16 g en middelt de resultaten met een tweede-orde laagdoorlaatfilter die is te configureren op een kantelfrequentie tussen 8 Hz en 2 kHz. Overigens doet de vijfde sensor, de BMI160, in zijn eentje precies hetzelfde als deze laatste twee.

Niet uit eigen assortiment maar wel afkomstig van hetzelfde concern is de AKU340 van Akustica, een Mems-microfoon  in een 5-pens LGA-omhulling met een signaal/ruisverhouding van 62 dB en een -3dB-bandbreedte van 60 Hz tot 12,5 kHz. Ten slotte wordt van Maxim de Max44009 betrokken, een lichtsensor van 2 bij 2 mm met een bereik van 0,045 tot 188.000 lux.

Communicatie

Alle sensoren sturen hun gedigitaliseerde meetwaarden naar buiten via driedraads I2C- en vierdraads SPI-poorten en krijgen langs die weg ook de configuratiedata van de besturende processor. Dit is een 32-bit Cortex M3 van ARM en standaard heeft deze beschikking over 1 Mbyte niet-vluchtig programmageheugen en 128 Kbyte RAM. Voor achtergrondopslag kan een micro-SD-kaartje worden ingezet. Qua communicatiefaciliteiten ligt duidelijk het accent op consumententoepassingen, met de integratie van USB, Bluetooth en wifi.

Voor het bouwen van applicaties komt de kit met een bijbehorende ontwikkelomgeving. Ook zijn API’s, routinebibliotheken en modulaire broncode beschikbaar voor onder andere de implementatie van het Bluetooth-protocol en voor rechtstreekse communicatie tussen IoT-knooppunten.

www.acalbfi.com/nl

**ED03_IE_Acal_bme280.jpg**

**ED03_IE_Acal_sensoren.jpg**