Meeste en best betaalde IT-banen in Amsterdam

Amsterdam is nog steeds IT-hoofdstad van Nederland. Daar zijn de meeste banen voor IT-specialisten te vinden en krijgen ze de hoogste salarissen aangeboden. Managers, IT-architecten en specialisten in security en data verdienen het meeste geld, net als specialisten op het gebied van cloud computing en de programmeertalen CSS en Java.

Dat blijkt uit een grootschalig onderzoek van zoekmachine Adzuna onder 230 000 online vacatures in Nederland. De zoekmachine verzamelt via speciale technologie alle vacatures van meer dan 170 bronnen en heeft zo en van één van de meest complete vacature-indexen van Nederland. De resultaten laten enorme verschillen in de IT-branche zien, zowel qua salariëring als qua regionale spreiding.

De meeste vacatures zijn er voor software-engineer, maar die verdient met gemiddeld 43.954 euro bruto per jaar bij lange na niet het hoogste salaris. Dat wordt aangeboden aan IT-managers, die gemiddeld 66.829 euro kunnen verdienen. Een solution architect moet het met 1300 euro minder doen en daarna valt er een gat van 10.000 euro met systeem- en software architecten.

"De managers zijn de mensen met veel ervaring, bijvoorbeeld als ontwikkelaar, en leiden de ploeg. Architecten hebben volledige kennis van IT-systemen, bedenken totaaloplossingen voor bedrijven en ontwerpen hele softwaresystemen en databases", verklaart Thomas de Schuyter van Adzuna die hoge salarissen.

Opvallend is dat banen als systeem- en netwerkbeheerder onder aan de lijst bungelen met bruto jaarsalarissen van rond de 35.000 euro. "Wat je ziet is dat front-end developers beter betaald worden dan back-end developers en dat er voor hen meer vacatures zijn", aldus De Schuyter.

Dat het belang van veiligheid en databeheer toeneemt in de branche, blijkt ook uit de ranglijst van Adzuna. Vacatures voor security-engineer en data-engineer vallen maar net buiten de top-10 van best betaalde banen.

Gekeken naar programmeertaal worden specialisten in de cloud het best betaald. Zij verdienen gemiddeld 48.860 euro. Dat is 1000 euro meer dan CSS-specialisten en bijna 300 euro meer dan IT’ers die Java beheersen. C# en C++ zijn de slechts betaalde programmeertalen in Nederland. Verder valt op dat specialisten in Android (17e plaats) en iOS( 21e plek) minder betaald worden.

De IT is een van de grootste sectoren in Nederland met de hoogste salarissen en meeste vacatures, zo blijkt uit het arbeidsmarktrapport*) van Adzuna over het derde kwartaal van 2016. In Amsterdam worden anderhalf keer zoveel IT-banen aangeboden als in Utrecht, de nummer twee op de ranglijst, en twee keer zoveel als in Eindhoven, de nummer drie. Een IT-developer kan in de hoofdstad gemiddeld ruim 45.000 euro verdienen. Dat is ongeveer 2000 euro meer dan in Tilburg, 3000 euro meer dan in Eindhoven en Rotterdam en ongeveer 4000 euro meer dan in Utrecht en Breda.

Door de koppositie van Amsterdam staat de provincie Noord-Holland bovenaan in de lijst met hoogste salarissen in de IT, gevolgd door Friesland. De meeste vacatures zijn echter te vinden in Zuid-Holland, gevolgd door Noord-Holland, Noord-Brabant en Utrecht.

*) Arbeidsmarktrapport Adzuna: https://www.adzuna.nl/blog/2016/10/28/adzuna-arbeidsmarkt-rapport-3e-kwartaal-2016/