Mee-archiveren van designtools vereenvoudigt re-design

Rob te Nijenhuis, Technical Manager van Edality in Hengelo, was jarenlang consultant bij diverse organisaties. “Ik heb altijd in het datamanagementdeel van het beheervraagstuk gezeten. En van daaruit ben ik op een tekortkoming in de markt gestuit: er is een groot gemis aan beheertools”, aldus Te Nijenhuis.

"Ons product is daarvan een gevolg. Veel wordt afgedekt door corporate managementsystemen, de MRP/ERP-achtigen, alleen, dat gaat ons voor engineering niet diep genoeg. Het gaat er ook niet alleen om dat je ergens een archief hebt met designdata erin. Een organisatie is verplicht om tien, vijftien jaar maintenance te leveren op deze data. Dus als er over tien jaar iemand terugkomt, dan moet je dat design zo uit het archief kunnen pakken en er onderhoud op kunnen plegen. Uiteindelijk kom je dan bij ons product uit, een soort cockpit voor de ontwikkelaar, van waaruit hij kan werken en waarlangs hij informatie tot zich kan halen die het ERP-systeem hem niet kan leveren."

"Applicatiemanagement is een must. Ik kan een fraai archief opbouwen met al mijn designdata. Maar stel dat mijn designtools inmiddels vijf generaties verder zijn? Als je dan hetzelfde design door die designtools heen haalt, kan het eindresultaat compleet verschillend uitpakken. Dan heb je een probleem. Een project dat eigenlijk een dag kost, bijvoorbeeld het omleggen van een enkel bitje, vraagt dan ineens een complete re-design. Het probleem is daar dat de designtools niet zijn mee-gearchiveerd. Anders gezegd: je kunt een archief opbouwen met Word-documenten, maar als je geen Word meer hebt, heb je niets aan die documenten. Zo zwart/wit is het niet, maar dat is wel de kern."

En jullie hebben dan een tool waarbij die oude Word weer even wordt geïnstalleerd?
"Onze tool archiveert de designomgeving mee. Het daadwerkelijk terughalen van design en gewoon even een bitje omgooien omdat je een probleem hebt gevonden, is met dezelfde designomgeving een simpele klus. De fundamentele beslissing erachter is: je kunt wel een archief met data opbouwen, maar wat heb ik aan die data als ik er geen omgeving voor heb?"

En als inmiddels ook het OS is veranderd?
"Een van onze klanten houdt speciaal daarvoor een dedicated machine in de lucht. Bij remote jobs, uitgevoerd in onze omgeving, wordt die job gewoon uitbesteed op die machine, bijvoorbeeld omdat die versie van de software niet beschikbaar is in een nieuwer operating system. En ook daar zijn wij terughoudend, omdat wij merken dat er ook distributieverschillen optreden. Stel je maakt iets op Solaris met een ontwikkelomgeving A, versie B. Als je diezelfde versie in Windows gebruikt, kan het eindresultaat nog verschillen. Ik ben daar gewoon heel voorzichtig mee."

"Waar we uiteindelijk naartoe willen, blijft niet beperkt tot applicatiemanagement. Het gaat ons om de stabiliteit van de data. Dus, als je iets hebt gearchiveerd, wat is daar nog de waarde van? Maar ook, en dat gaat richting ERP-systeem: wanneer een component obsolete is, of niet meer leverbaar, hoe infecteert dat dan mijn archief? Leuk archief, maar als ik het ontwerp niet meer kan maken, houdt alles op. Het kan gaan om een component van een paar cent, maar dat legt een machine van een miljoen stil, zo simpel is het. Veel bedrijven vangen dat af met behulp van hun ERP-systemen. Wij willen daar een trede lager, waarbij die informatie al tijdens de ontwikkelfase beschikbaar is voor de ontwikkelaar."

"Voor zaken die al in productie zijn, is er het ERP-systeem. Wij proberen er dus een niveau onder te gaan zitten. Kijk naar ons andere bedrijf, Sintecs, waar het gaat over signal integrity. Daar zie je de noodzaak om al heel vroeg in het traject ontwerpkeuzes te maken. Componentkeuze wordt steeds belangrijker voor de succesfactor van je product. Wij beperken ons niet tot signaalintegriteit, maar wij zeggen: daar gaat het ook over produceerbaarheid. Die kant willen we heel duidelijk op met dit product. Voordat een ontwikkelaar begint met zijn project, moet hij op dat vlak al de juiste keuzes kunnen maken."

Moet jullie programma goed kunnen samenwerken met de bestaande designprogramma’s?
"We werken er goed mee samen, maar zo heel belangrijk is dat niet. Uiteindelijk gaat het om data. Wij moeten wel wat dingen doen om bepaalde informatie uit bestanden te halen. Maar uiteindelijk zijn het gewoon bestanden. Heel veel bedrijven koppelen die uiteindelijk juist los van de applicaties als ze gaan archiveren."

Is jullie tool ook nuttig als er, zoals in het geval van de RoHS-regelgeving, ineens een heleboel componenten niet meer voorhanden zijn?
"Dit veroorzaakt een re-design. De tool helpt bij het maken van keuzes en het opzetten van de oorspronkelijke design-omgeving. Het ERP-systeem helpt bij het bepalen van designdata in het archief dat wordt geraakt."

Zien ontwikkelaars snel in dat ze jullie product nodig hebben, of hebben jullie daar een missie?
"Voor een deel is dat inderdaad een missie. Maar het zit ook al wel tussen de oren. Veel gebruikers weten het wel. Alleen hebben de meeste ontwikkelaars al zo’n grote uitdaging, die hebben al zoveel aan hun hoofd. Dat zie ik in de markt: het is al zo’n toer om een bepaalde functionaliteit te realiseren. Die uitdaging is al zo groot… Het directe voordeel dat onze tool hem oplevert, is dat hij een kant-en-klare designomgeving voor zich heeft. Alle designtools die het bedrijf op dat moment adviseert, worden aangeboden en daar kan hij meteen mee aan de slag. En als hij ziet dat er ergens een nieuwe versie beschikbaar is, kan hij besluiten die te gaan gebruiken. Dat heeft – als hij in teamverband werkt – natuurlijk wel consequenties voor zijn teamgenoten. Je krijgt dan een belangenafweging: als er eentje overgaat, moeten ze allemaal over. Dus dat spel kan de designer makkelijk spelen met onze tool. In die context helpt het hem."

Juridische aspecten? Mag het? Windows mag je toch niet zomaar kopiëren en op een andere PC draaien?
"Wij lossen niet alle problemen op. We leveren de tool om de rimpels eruit te strijken, te geleiden, op basis van bestaande functionaliteit. Maar bedrijven moeten nog steeds dingen doen. Wij helpen ze daarbij in een facet. Licentiebeheer is weer een ander facet. Je zult steeds, als een tool end-of-life wordt verklaard, in onderhandeling moeten met de leverancier om ooit die omgeving nog te kunnen draaien."

Over welke programma’s praten we eigenlijk?
"Programma´s van bijvoorbeeld  Mentor Graphics, Zuken, Cadence en ook productspecifieke software van bijvoorbeeld  Altera en Xylinx. Een elektronica-ontwikkelomgeving is nooit ‘one stop’, hoewel de markt wel steeds meer die kant op gaat. Je hebt gewoon heel veel designflows, daar zitten ik weet niet hoeveel applicaties in van verschillende leveranciers. Dat maakt het ook zo complex. Onze tool, PDS, van Product Development Studio, is een Nederlandse ontwikkeling, hier in Hengelo bedacht, met de nodige hulp van klanten. We willen er wereldwijd de boer mee op. Maar op dit moment focussen we nog op de Benelux. De software is van vandaag op morgen geïmplementeerd, je kunt zo om, en heeft meer impact voor je proces dan voor je data. Want je moet wel gaan nadenken over zaken als: wie bepaalt nu welke versie van welke tool we gaan gebruiken, en wie mag dat wijzigen? Dat is nu relatief vaak opgesloten binnen een project, daar moet je dan breder over gaan nadenken."

"Onze software is platformonafhankelijk, maar dat wil niet zeggen dat daarmee alle platform-gerelateerde problemen zijn opgelost. Op Linux kan ik twee applicaties van dezelfde versie tegelijk draaien. Met behulp van PDS kan ik een project terughalen uit het archief en hetzelfde project ook nog eens terughalen en opwaarderen naar een latere versie. Vervolgens kan ik beide in een simulator draaien en tegelijkertijd op het scherm volgen of het resultaat nog hetzelfde is. In de nieuwe versie kan ik nog een wijziging doorvoeren en meteen zien wat er verandert. Met Windows is dat minder gemakkelijk."

Tot slot poneert Te Nijenhuis een interessant dilemma. "Wanneer installeer je nu een volgende versie van een bepaalde applicatie? En waarom eigenlijk? Want vanaf dat moment zit je er wel weer voor tien jaar aan vast. Voor elke update die je draait, geldt hetzelfde. Ik vraag me uit kostenoogpunt wel eens af: wil ik wel mee met elke update van de applicatieleverancier? Zelf ben ik daar nogal terughoudend in: er moet vanuit de organisatie een duidelijke drive zijn om die update te installeren. Stel, er zit een bug in de oude versie en er is geen duidelijke workaround voor: ja, dan heb je een duidelijke drive. Maar anders…"

André Weigand