Medailleregen Noord-Brabantse techniektalenten in finale VakkanjerWedstrijden 2010

De finale van de VakkanjerWedstrijden 2010 heeft de Noord-Brabantse deelnemers een ware medailleregen opgeleverd. De techniektalenten wisten afgelopen week negen keer eremetaal in de wacht te slepen. De VakkanjerWedstrijden zijn beroepenwedstrijden voor aanstormende talenten in de metaal en elektro, afkomstig van roc’s en bedrijven. De winnaars kunnen zich mogelijk kwalificeren voor de WorldSkills 2011, volgend jaar oktober in Londen.

De Jaarbeurs Utrecht was het toneel van de teamfinale van de VakkanjerWedstrijden. Eerder, in februari, deden de 64 finalisten al mee aan de individuele eindstrijd op de RDM Campus in Rotterdam. Daar streden zij in wedstrijdvakken als CAD-tekenen, machinebankwerken, lassen en CNC-frezen . De prijsuitreiking voor beide finales was vrijdag in Utrecht.

In Utrecht ontwierpen en bouwden de Vakkanjers in teamverband een apparaat dat energie opwekt uit de golven op zee. De teams functioneren als een bedrijf in het klein: de verschillende disciplines moesten samen tot de optimale oplossing voor de wedstrijdopdracht zien te komen. Naast de behaalde energiewaarden wegen ook factoren als budgetbewaking, materiaalkeuze en samenwerking mee in de jurering. De teamfinale werd gewonnen door team Pirates of the Green Oceans.

Finalist Jelle van Borrenbergen (Bergeijk) pakte goud in het wedstrijdvak plaatconstructiewerken. "Ik viel bijna van mijn stoel toen mijn naam werd omgeroepen bij de eerste plaats. De hele dag was ik al gespannen voor de prijsuitreiking. Ik had weliswaar een goed gevoel over mijn werkstuk, maar dat zegt niet alles. De vorige keer werd ik vierde. Toen heb ik mezelf voorgenomen dit keer wel op het podium te eindigen. Dat is gelukt, mede dankzij heel veel trainingsarbeid. Eindelijk is het raak." 

De VakkanjerWedstrijden zijn beroepenwedstrijden voor aanstormende talenten in de metaal en elektro. De inzet van de VakkanjerWedstrijden is eremetaal. Maar ook zonder medaille is deelname goud waard. De Vakkanjers worden beter, zowel technisch als tussen de oren. Bij zulke vakmensen heeft iedereen baat: scholen, bedrijven en niet in de laatste plaats de Vakkanjers zelf.

bron: Bureau Top