Loyale ingenieur beperkt zichzelf in z’n carrière

Meer dan de helft (58%) van de technologieprofessionals snakt naar meer echte uitdaging in het werk. De oplossingen hiervoor zoeken ze vooral in het aangaan van nieuwe projecten (39%) of door iets volledig nieuws te gaan doen (28%). Toch is nog geen 1% actief op zoek naar een andere baan. Dit blijkt uit de Beroepen en Arbeidsmarkt Survey (BAS) van Yacht.

Stijn Berden, competence director technology bij Yacht: "Maar liefst 31% van de technici geeft aan dat ze het gebrek aan ruimte van hun eigen leidinggevende als een belemmering zien bij het brengen van meer uitdaging in het werk. Er is voor de professionals in de techniek dus reden genoeg om van baan te switchen zou je denken. Toch is slechts een zeer kleine groep actief op zoek naar een nieuwe baan. Terwijl op de arbeidsmarkt volop kansen liggen. Werkgevers staan momenteel te springen om getalenteerde ingenieurs."

Technicus vindt carrièreperspectief minder relevant

Berden: "Wat echt opvallend is voor de technologieprofessional, is dat zij vergeleken met professionals uit andere vakgebieden de minste uitdaging ervaren in het verbeteren van carrièreperspectieven. Het zijn geen carrièrebeesten die er voor zorgen dat ze hoog op de carrièreladder  stijgen. Carrièreperspectief is niet wat de technisch professional drijft en waarmee werkgevers ze kunnen verleiden. De professional wil vooral vakinhoudelijk interessante klussen (32%) en een bijzondere bijdrage leveren (28%). Geef ze de mogelijkheid om een moeilijk probleem op te lossen en ze zijn veelal intellectueel uitgedaagd en bevredigd."

Pak het initiatief

Volgens Berden moet de techneut zijn kans grijpen. "Hij kan veel meer initiatief nemen om uitdaging voor zichzelf te creëren. Maak in ieder geval je behoefte kenbaar bij je leidinggevende. Kom met concrete voorstellen en probeer op deze manier ruimte voor vakinhoudelijke vernieuwing te creëren. Kom je er niet uit met je werkgever? Ga dan actief op zoek naar een nieuwe baan om elders je ambities te realiseren zodat je uitgedaagd blijft in je werk. Er zijn genoeg banen te vinden. Zo zorg je ervoor dat je tot je 67-ste met plezier en uitdaging naar je werk gaat."

Bekijk de presentatie van het BAS onderzoek naar Technology professionals hier.