Lopen & doen, zitten & luisteren

De tijd van inschrijven voor een beurs, er heen gaan en wel zien wat er op je afkomt is voorbij. Weet wat je gaat doen, aan welke seminars je wilt deelnemen; in welke tours (X-peditions) je wilt participeren. Passief een ommetje maken is er niet meer bij. Hier zijn drie lezingenprogramma’s en twee tours uitgewerkt die het beste aansluiten bij het thema industriële automatisering.

safetytourIndustrial Safety tour voor specialisten

Professionele bezoekers die te maken hebben met industriële veiligheid kunnen deelnemen aan een speciale Industrial Safety Tour langs een aantal stands van verschillende bedrijven. Aan de hand van een instructie die elke deelnemer krijgt, wordt een route gevolgd en op elke stand dient een opdracht te worden uitgevoerd.

 • Op de stand van het vakblad Automatie wordt de tourdeelnemer geconfronteerd met een calamiteit. Opdracht: zoek uit wat er fout ging, waar ligt de oorzaak van de ramp?
 • Bij Denios, gespecialiseerd in systeemoplossingen voor veiligheid rond de opslag van gevaarlijke stoffen, is de opdracht uit te vinden hoe het zit met de aarding en statische elektriciteit in een situatie die men krijgt voorgeschoteld.
 • Op de stand van Dräger Safety rijdt een elektrische trein over een bedrijfsterrein. De trein moet automatisch gestopt kunnen worden zodra er gasgevaar dreigt. Maar daar is geen statisch gasdetectiesysteem mogelijk. Hoe kun je dat oplossen en de veiligheid toch garanderen?
 • Hima is als bedrijf gespecialiseerd in veiligheidgerelateerde automatiseringsoplossingen. Wie als tourdeelnemer de HIMA-stand aandoet krijgt te maken met een gesimuleerde emergency situatie, een ramp. Er moet worden ingegrepen. De deelnemer moet keuzes maken. Een elektronische quizmaster bepaalt of die keuzes juist zijn. Wie het goed doet, slaagt: situatie onder controle!
 • De firma Honeywell levert systemen en instrumentatie voor de industrie. Die moeten allemaal veilig gebruikt kunnen worden, maar ook veiligheid voor het hele proces zeker stellen. De opdracht die op deze stand moet worden uitgevoerd is nog in ontwikkeling.
 • Jumo ontwikkelt en fabriceert elektronische en elektromechanische temperatuurbeveiliging instrumenten. Bewaking en beveiliging van kritische temperaturen in industriële processen is wat die instrumenten doen. Ook in explosiegevaarlijke omgevingen zoals de chemische en petrochemische industrie, zijn instrumenten en sensoren nodig die explosieveilig zijn. Plaats het juiste product in de juiste ATEX-explosieveiligheidszone, is de opdracht op deze stand.
 • De ingenieurs van Simac Electronics zijn specialisten op het gebied van doorgangs-, aardleidings-, isolatie-, hoogspannings-, stootspannings-, lekstroom-, functie- en herkeurtesten. Het bedrijf heeft testsystemen van groot tot klein, met meer of minder functies. De opdracht op de stand is nog een verrassing.

  

Industrial Service tour

servicetourIn het kader van de Industrial Service Tour kun je demo’s bekijken, testjes uitvoeren en vragen beantwoorden bij een zestal exposanten. Na de voltooiing van de volledige tour ontvang je bij de FHI stand een certificaat en een presentje, dat exclusief aan deelnemers van dit project wordt uitgereikt.

 • Flexim Instruments Benelux biedt op het gebied van clamp-on ultrasone flowmeting oplossingen voor vloeistoffen of gassen, extreme temperaturen, hoge druk of zeer dynamische metingen in dikwandige buizen. Opdracht op de stand: het opzetten van een draagbare clamp-on ultrasone flowmeter binnen twee minuten.
 • GE Measurement & Control is een innovatief marktleider op het gebied van toegepaste sensortechnologie. Tevens levert ze oplossingen op het gebied van procesmeting en kalibratie, niet destructief onderzoek en diagnoseapparatuur, vibratie en installatiemonitoring en radiatiemeting. Dit toegepast voor de verhoging van productiviteit en veiligheid in een brede kring van industrieën. Op de stand word je uitgedaagd om een aantal vragen op het gebied van service juist te beantwoorden.
 • Op de Honeywell stand kan je deelnemen aan twee interactieve demo’s. Gaat je interesse uit naar oplossingen voor de procesindustrie, dan is er een demo die de voordelen van de nieuwe Honeywell druktransmitter met advanced diagnostics laat zien, waarbij deze op afstand door middel van remote operations benaderd wordt. De opdracht aan de bezoekers is om zelf de status van de transmitter uit te lezen en te ontdekken welke fout er expres is aangebracht. Ben je meer geïnteresseerd in gebouwenautomatisering en HVAC, dan is er een demo van een klimaatbeheersysteem dat op afstand wordt gecontroleerd. De opdracht is om zelf de status van het klimaatbeheersysteem uit te lezen.
 • Krohne, ontwikkelaar en producent van flow-, niveau-, druk-, analyse en temperatuur meetinstrumentatie laat je op de stand spelen met één van de flowmeters uit het assortiment. Opdracht: het diagnosticeren van de flowmeter.
 • Pedak meettechniek levert een breed pakket aan meetapparatuur en heeft ook een aantal eigen ontwikkelingen geïntroduceerd op het gebied van (draadloos) meten, registreren en weergeven. Opdracht op de stand is aan de hand van een korte oefening laten zien of je het verschil weet tussen kalibreren en justeren.
 • Samson Regeltechniek adviseert, levert en verricht service aan Samson regelventielen voor procesinstallaties. Op de stand word je uitgedaagd om met behulp van diagnose aan boord van het regelventiel een storing efficiënt op te lossen.

Seminar Industrial Safety: ‘Veiligheid is onbetaalbaar’

Woensdagochtend 26 september, zaal G105

Procesveiligheid en gevaarlijke stoffen, welke kennis is er nodig? (professor Hans Pasman, TEES research & professor Mary Kay O’Connor Process Safety Center, Texas A&M University)

De Safety Barometer (Bert Knegtering, Honeywell Process Solutions)

Bert Knegtering gaat in op het in kaart brengen van welke safety-KPI’s belangrijk zijn, hoe deze te meten en hoe vervolgens in indicatie het algehele veiligheidsniveau van een procesinstallatie op een bepaald moment kan worden weergegeven.

Het voorspellen van menselijk gedrag (Sven Rickli, Nolost Capital)

Menselijk gedrag is oorzaak voor 81% van de ongevallen, voor 60% van de kwaliteitsdefecten en bepaalt het verschil tussen winst en verlies. Grip op gedrag is dus essentieel. Een doorbraak in gedragswetenschap was nodig om gedrag valide en relatief eenvoudig te meten. Nolost Capital was bepalend voor deze doorbraak en ontwikkelde instrumenten voor het bedrijfsleven. Het Veilig Gedrag Onderzoek maakt direct inzichtelijk hoe in de organisatie gedrag te verbeteren is, waar de kosten worden gemaakt en waar men effectief kan besparen.

Excellence in Operations, Workforce Engagement and Human Factors at BASF Antwerp – An Innovative View on Process Safety (professor Geert Vercruysse, Excellence in Operations, Workforce Engagement and Human Factors at BASF Antwerp)

Functional Safety in de procesindustrie, the main concerns identified (Leon Heemels, DSM / chairman WG Functional Safety WIB Instrument Users Association)

Seminar Industrial Service: ‘Keep on running – Down time reductie’

Woensdagmiddag 26 september, zaal G105

Integrale dienstverlening op basis van ITIL principes in procesbesturing, procesinstrumentatie en procesanalyse (Fred Froomen, Sitech)

Preventief onderhoud in de praktijk (Philip Ruhaak, Samson Regeltechniek)

Hoe kan men onverwachte storingen in de installatie voorkomen? Welke mogelijkheden zijn er om preventief onderhoud te plegen? Hoe kan men downtime van een fabriek en onnodige kosten vermijden? Wat is het voordeel van de combinatie geïntegreerde software in de klepstandsteller en een direct gekoppelde gebruikersinterface?

EuroLoop: bedrijf, technisch en metrologisch onderhoud (Jos van der Grinten, Holland Metrology, NMi EuroLoop)

Keuze tussen fieldkalibratie of labkalibratie (Ramon Popall, GE Measurement & Control)

In de dagelijkse praktijk worden periodieke kalibraties van proces-, besturings- en of veiligheidssensoren vaak snel en economisch tijdens een plant shutdown uitgevoerd. Maakt u de juiste keuze? Waar moet u op letten en wat zijn de verschillen tussen veld en laboratorium kalibraties en welk effect hebben zij op uw uiteindelijke meet- en afleeskwaliteit?

Hoe weet u zeker dat uw gasdetectieapparatuur u beschermt? (Martijn Landweer, Hatech)

Proces controleren en onderhouden met hulp van een draagbare ultrasone clamp-on meter (Joost van Parreeren, Flexim Instruments Benelux)

Eerste prioriteit voor beheerders van een installatie of proces is om het proces op ieder tijdstip te kunnen evalueren en analyseren. Snel oorzaken achterhalen is essentieel in een gecompliceerde procesomgeving. Is een leiding verstopt? Is er lekkage? Is er onvoldoende koeling? Een complicatie kan verschillende oorzaken hebben. Een clamp-on ultrasone flowmeter kan van buiten meten wat binnen stroomt en is gemakkelijk en snel te monteren, zonder dat een specialist nodig is.

Paperless Field Maintenance and Calibration (Jonathan Shan, GE Measurement & Control)

Seminar High Tech Equipment Engineering

Vrijdagochtend 28 september, zaal G106

Industrialisatie, een vak apart (Marcel Grooten, Greentech Engineering)

Productieprocesinnovatie, systeemarchitectuur & modelleertechnieken (Martin van Acht, Tegema)

Bagagesystemen voor vliegveld van Kiev Boryspil International Airport: de kritische rol van high tech design & tooling (Fred Verstraaten, Vanderlande Industries)

De project- en productontwikkeling gaan bij Vanderlande hand in hand en zijn functioneel marktvraag gedreven. Aan de hand van enkele voorbeelden wordt het ontwikkel en projecttraject toegelicht. Met name de design & tooling fase is een kritische fase aangezien op dit punt alle zaken bij elkaar komen en het van belang is dat alles correct functioneert.

Ontwerp en realisatie van bioreactor systemen, managing complexiteit in technologie (Tim Golde, Applikon Biotechnology)

Eenvoudig bedienbare simulatiesoftware om gelijktijdig meerdere fysische fenomenen te beschrijven: wat zijn de mogelijkheden? (Frank de Pont, Comsol)

Een gestandaardiseerd software platform voor equipment control software: werkt dit voor iedereen? (Benno Beuting, Cordis Automation)

Design & Engineering om correlatieve microscopie technologie (Sander den Hoedt, Delmic)

Delmic is een spin off van de TU Delft, en maakt onder andere een platform waarmee een fluorescentie microscoop kan worden geïntegreerd met een scanning elektronen microscoop (SEM). Het is een uitdaging om de wensen van de eindgebruiker te verenigen met de eisen die gesteld worden door de vacuüm omgeving en vorm van de elektronenmicroscoop.

De designer in beeld: ontwerpen wat maakbaar is en de gebruiker een plezier doen. Mooi prima, maar volgend. (Thomas Linders, MAX Designer)

Design, industriële vormgeving is een middel, geen doel op zich. Functional design stelt de gebruiker centraal. Het ontwerpen van oplossingen voor knelpunten in het dagelijkse werk met gereedschappen en apparatuur, daar kun je ook als ontwerper veel plezier en voldoening in vinden.

High tech/low cost X-ray spectroscopy dankzij doelgerichte engineering aanpak in lean & mean omgeving (Emile Asselbergs, Phenom World)

Het verhaal van Phenom World: hoe een kleinschalige spin-out, joint venture, succesvol kan zijn in complexe X-Ray Spectroscopie technologie, die volgens Senseo-principes naar de markt te brengen in low cost uitvoering, die precies doet wat klanten die zich geen dure apparatuur kunnen veroorloven, willen.