LED’s wél meer dan 50 000 branduren

Het is absoluut juist dat LED’s een levensduur van 50 000 branduren kunnen hebben. Dit zegt Hans Zijlstra van Elincom in een reactie op uitspraken van Rolf Ibsen van Megaman. In het artikel ‘Doorbraken in LED-verlichting’ op Engineersonline noemt Ibsen de lange levensduur “een mythe”.

Zijlstra: "De uitspraak dat LED’s geen 50 000 uur meegaan steekt ons. Ongecontroleerde en generaliserende uitspraken zoals deze van Ibsen, kunnen de LED-markt beschadigen en dat is ongewenst en onnodig."
"Megaman maakt waarschijnlijk om strategische redenen (hun marktsegment is consumer), keuzes voor economisch gunstigere, maar blijkbaar technisch minder goede LED’s (Sharp)", aldus Zijlstra. "Of hij doelt met de levensduur op de door hen gebruikte LED-drivers, wat uiteindelijk de levensduur bepaalt van de retrofit LED-lamp (niet de LED)."

Zijlstra’s bedrijf Elincom is distributeur van Citizen High Power LED’s en heeft ongeveer 1-op-1  vergelijkbare LED’s qua elektrische specificaties en lumen-output. Ook de opbouw is vergelijkbaar:  met LED-arrays. Citizen heeft realtime praktijktesten lopen, onder zwaardere omstandigheden dan de normale testen. De LED’s worden beproefd op levensduur, kleurbehoud en lumenoutput.
Hans Zijlstra: "Megaman stelt 20 000 branduren met 90% lumenbehoud.  Hij noemt geen testcondities, maar die kunnen we wel bedenken. Citizen zit nu op 22 000 branduren met 93% lumenbehoud bij een junctietemperatuur Tj van 125 ºC en een omgevingstemperatuur van 45 ºC. Dat zijn dus extreme omgevingscondities. De levensduur bij L80 (20% lumenverlies) is >40.000 uur en bij L70 (30% lumenverlies) >50.000 uur."

Geen mythe
"Het is dus geen mythe dat LED’s een levensduur hebben van 50 000 uur. Sterker nog, bij standaard omgevingscondities met een omgevingstemperatuur van 25 ºC gaan ze nog veel langer mee. Ik zou graag tegen Rolf Ibsen zeggen: kijk eerst eens naar de buren, misschien kan je nog iets leren."