Led’s maken 22 windmolens overbodig

Het Nederlandse bedrijf WaterVision, heeft in binnen- en buitenland duizend objecten, waaronder zwembaden, sauna’s en waterpartijen van onderwaterverlichting met led-technologie voorzien. Daarmee is al een energiebesparing gerealiseerd van bijna 22 miljoen kWh. Dit is het geleverde vermogen van ca. 22 windmolens per jaar. Vergeleken met de energieopwekking via fossiele brandstoffen, wordt er daardoor jaarlijks bijna 5 miljoen kg CO2 minder in de atmosfeer uitgestoten.

Jan de Boer, algemeen directeur van WaterVision, zegt: "Milieubewustzijn is een goede zaak, maar als we daarvoor grote concessies  moeten doen aan veiligheid en welbevinden, kijken we er toch anders tegenaan. Gelukkig is dit met deze verlichtingsproducten niet zo. Sterker nog, de vele variaties die led-verlichting biedt, zoals kleurverandering en verschillende lichtbundelingsmogelijkheden, hebben juist een sfeerverhogend effect. Zwembaden zijn van huis uit niet altijd de meest sfeervolle omgevingen, maar met verlichting onder en boven water zijn verrassende en ook wisselende effecten te bereiken. Op onze website zijn voorbeelden te zien in Nederland, België, Duitsland en Frankrijk, variërend van sauna’s tot olympische wedstrijdbanen en van vijvers tot tropische zwemparadijzen."

 

Ook kostenbesparing 

De Boer: "Het mooie is dat niet alleen het milieu profiteert van het sterk gereduceerde stroomgebruik  – 90%  minder dan vergelijkbare halogeenverlichting –  maar dat ook de zwembaden en andere toepassingen tot duizenden euro’s per jaar besparen op verlichtingskosten. Zoals bekend hebben Led’s een zeer lange levensduur. Dus ook de kosten voor vervanging lopen sterk terug. Het zal daarbij niet overal om dezelfde vervangingskosten gaan, maar het is goed ook daar aandacht aan te besteden. De terugverdientijd is slechts een kwestie van enkele jaren."

Doordat led-verlichting werkt met een lage voedingsspanning en geringe vermogens is de veiligheid gewaarborgd. En zelden zal extra stroomvoorziening (extra groepen, dikke kabels, zware transformatoren) nodig zijn. Hierin schuilt eveneens een niet te verwaarlozen besparing.

Reacties:

Dit lijkt me een nonsens artikel. Windmolens overbodig maken door LEDs. Die moeten juist geinstalleerd worden om CO2 uitstoot te verminderen. 22 windmolens is niets vergeleken met het elektriciteits verbruik in Nederland. De zeer lange levensduur van LEDs is ook al disputabel. Tja, ze blijven branden maar de lichtopbrengst is na een jaar al veel minder. Gloeilampjes houden er opeens mee op. LEDs schijnen minder.

Ik ben hier bezig met een zonne-energie project met €0,10/Watt. Ruim onder de kostprijs van PV, wind, kolen, en gas.

Wim Zaagman

Las net in engineersonline dat leds 22 windmolens overbodig maken. Het overbodig maken van windmolens zou geen prioriteit moeten hebben. U zult ook niet blij zijn met wat er nu in de Golf van Mexico gebeurt. De politiek in Nederland moet alleen nog ontdekken dat er meer is dan wel of geen  aftrek van hypotheekrente. Duitsland heeft inmiddels 20% alternatieve energie, Nederland nog geen 5% 

Dick Rakhorst