LED-lamp onderscheiden als een van de beste uitvindingen van 2009

De onlangs door Philips geïntroduceerde LED vervangingslamp voor de gewone huishoudelijke gloeilamp is door Time Magazine aangeduid als een van de beste uitvindingen van 2009. Dit maakte Philips Electronics bekend.

Het ‘beste-uitvindingenteam’ van Time nam deze uitvinding van Philips op in de lijst vanwege de significante technologische ontwikkelingen die gerealiseerd werden om baanbrekende productprestaties te kunnen leveren die nooit eerder werden vertoond door een LED-lamp. Onder de kopregel ‘De lamp van $ 10 miljoen’ verklaren de redacteuren: "Met de tik van een schakelaar kan Philips Electronics zomaar de elektriciteitsrekening van Amerika verlagen". Zij tekenen daarbij aan dat de LED-lamp van Philips dezelfde hoeveelheid licht uitstraalt als een vergelijkbare gloeilamp, maar minder dan 10 watt verbruikt en 25 000 uur meegaat , ofwel 25 maal langer.

 Spannende tijd voor de verlichtingsbranche

"We laten zien dat LED-oplossingen nu levensvatbaar zijn voor verlichting op grote schaal en het treft ons dat Philips door Time is onderscheiden na de jarenlange aanzienlijke investeringen die we hebben gedaan in LED-technologie", vertelt Kevin Dowling, vice-president innovation bij Philips Color Kinetics. "Deze doorbraak op verlichtingsgebied demonstreert wat we tot stand kunnen brengen als voorheen onafhankelijke ondernemingen samenwerken om consumenten te voorzien van een lichtbron van hoge kwaliteit die tegelijk het energieverbruik beperkt."

Philips heeft het voornemen de LED vervangingslamp na proeven en beoordelingen op de markt te brengen, waarbij de lamp naar verwachting slechts 20% van de energie van een gloeilamp zal verbruiken, terwijl hij dezelfde lichtkwaliteit levert waarmee consumenten vertrouwd zijn geraakt en die ze ook verwachten.

De jaarlijkse lijst van beste uitvindingen van Time Magazine heeft in het verleden eer bewezen aan tal van baanbrekende producten die sindsdien onze manier van leven veranderd hebben. Time’s ‘Beste uitvindingen’-editie ligt sinds 13 november in de winkels.