Led Evenement 2012: technologie en toepassingen van solid state verlichting

De derde editie van het Led Evenement, op 28 november 2012, vindt plaats in het 1931 Congrescentrum van de Brabanthallen in Den Bosch. Ontwikkelaars, componentenleveranciers, testbedrijven en toepassers van led-applicaties wisselen er hun visies en ervaringen uit met de aanwezigen. De mogelijkheden van elektronica en de snelle ontwikkeling van de led-technologie bieden steeds meer kansen bij het toepassen van solid-state verlichting. Dit evenement is de gelegenheid bij uitstek om goed en volledig geïnformeerd te raken op dit gebied.

De thema’s van het evenement ‘Ontwikkeling van applicaties, hardware, productie, test & measurement en certificering’ worden compleet ingevuld in een omvangrijk lezingenprogramma van 24 presentaties, verdeeld over drie tracks. De plenaire sprekers zijn bouwers en onderzoekers van led-applicaties die hun licht laten schijnen over de rol van de elektronica en de elektronicabranche in het ontwikkelproces. 

Armaturenplein

Naast het lezingenprogramma en 28 table tops krijgen exposanten en bezoekers, onder andere lichtarchitecten en ontwikkelaars, de mogelijkheid om (gratis) hun nieuwste innovaties te tonen op het Armaturenplein. Dat zal bestaan uit maximaal 50 innovaties/armaturen die de hele dag worden tentoongesteld. Naast de aandacht van vele bezoekers worden de innovaties kritisch beoordeeld door een vakjury op de toepassing, beleving en de gebruikte elektronica. Op basis van deze drie criteria kiest de jury de beste drie innovaties van het Led Evenement 2012. Bezoekers die willen deelnemen aan het Armaturenplein dienen zich, bij de registratie voor het evenement daarvoor apart aan te melden.

Programma

09.30 uur

Kunnen we meten wat we zien?

Bij de ontwikkeling van nieuwe verlichtingsproducten worden bepaalde richtwaarden voor fotometrische en colorimetrische parameters nagestreefd, zoals voor kleurverschil en helderheid. Dit veronderstelt dat deze parameters wel degelijk voorspellen wat we zullen waarnemen. Met de opkomst van led’s blijkt dit niet altijd meer het geval te zijn. Hoe kunnen we dan wel tot een betere voorspelling van de perceptie komen?

Peter Hanselaer, Laboratorium voor Lichttechnologie van KAHO St.-Lieven

10.00 uur

Zhaga, uitwisselbaarheid van ledmodules

In het verleden was het vervangen van een lamp geen enkele moeite. Met de komst van de led is dat veranderd. De modules zijn niet zomaar uitwisselbaar en zijn ook vaak na korte tijd niet zomaar meer leverbaar. Modules die volgens Zhaga-specificaties zijn gebouwd bieden hier een oplossing. Ze zijn uitwisselbaar en ook te vervangen voor toekomstige technologie zonder dat het armatuur moet worden aangepast. Jacob Nuesink geeft meer inzicht in wat Zhaga is en welke voordelen het heeft.

Jacob Nuesink, Dekra Certification

230 VAC direct led for all applications

De mogelijkheid om led’s rechtstreeks aan te sluiten op 230 V AC, zonder extra voeding, opent een scala aan nieuwe ontwerpkansen. Leer hoe de levensduur en het rendement van een ledsysteem kan worden verbeterd door het gebruik van een nieuwe generatie Acrich 2 ledmodules.

Martin Wöbke, Neumüller Elektronik GmbH

Seeing is believing: power grid pollution caused by led lighting

De nieuwe generatie 12-bit Teledyne Lecroy oscilloscopen heeft een 16 maal hogere resolutie dan traditionele 8-bit scopes. Samen met een speciale verschilversterker met hoge common mode onderdrukking en snelle overdrive recovery, is het mogelijk om nauwkeurige vermogensmetingen uit te voeren die nodig zijn om het effect van ledverlichting op het lichtnet te visualiseren. Francesco Raimondi legt uit hoe nauwkeurige vermogensmetingen moeten worden uitgevoerd.

Francesco Raimondi, Teledyne Lecroy namens AR Benelux

10.30 uur

The Arrow Lighting Designer – an integrated environment for designing lighting solutions

De Arrow Lighting Designer is een krachtige applicatie die het ontwerp van complete verlichtingssystemen – inclusief lichtbron, optica, voeding, printlayout, koellichamen en connectoren – mogelijk maken in een gemakkelijk te gebruiken online omgeving. Het Lighting Designer’s Workbench platform omvat diverse modulen die afzonderlijk of in combinatie kunnen worden gebruikt voor het ontwerpen en optimaliseren van verlichtingssystemen in een geïntegreerde ontwerpomgeving.

Stephane Rosa, Arrow Electronics

Improving the life and reliability of led drivers

Nu halfgeleiderverlichting steeds beter wordt, komt de driver onder druk te staan als levensduurbeperkende component in een verlichtingssysteem. Marshall Miles verkent de belangrijkste factoren die de levensduur van een leddriver bepalen. Hij toont levensverlengende ontwerpkeuzes en legt uit hoe de levensduur in uiteenlopende toepassingen kan worden geschat.

Marshall Miles, Inventronics namens Alcom Electronics

TÜV Rheinland brengt wereldwijde markttoelating van verlichtingsproducten dichtbij

Het is bekend dat verlichtingsproducten licht genereren en elektronica bevatten. Is het ook bekend waar een verlichtingsproduct aan moet voldoen om het product op de wereldwijde markt te kunnen afzetten? Een verlichtingsproduct moet voldoen aan veiligheidsaspecten, kleurtemperatuureisen, lichtstroom (lumen) en de laatste jaren is ook besturing via telecommunicatiemiddelen, zoals Zigbee, een hot item. Ties Koning gaat in op de verschillende eisen en hoe een product hier aan kan voldoen. T

ies Koning, TÜV Rheinland EPS

11.30 uur

Duurzame lichtkwaliteit van led’s en hun toepassingen

Patrick van der Meulen zal de kritische factoren bespreken om een weloverwogen specificatie te kunnen maken met betrekking tot witte lichtbronnen. Hij behandelt eigenschappen van ledbronnen en hoe door het gebruik van gescheiden-fosfortechnologie een nauw kleurbeheer en consistentie in de tijd en temperatuur kan worden bereikt.

Patrick van der Meulen, Xicato

Koele PCB’s feit of fabel

De temperatuur beïnvloedt de werking van elektronische componenten. De thermische eigenschappen van een PCB kunnen van invloed zijn op de werking en levensduur van de gekozen componenten. Zeker bij de toepassing van led’s speelt dit een rol. Marc Geerdink belicht aan de hand van praktische voorbeelden de verschillende mogelijkheden voor een koele PCB.

Marc Geerdink,V-ps

Luminaires anno 2012: how to test RFI emissions (EMI) on such devices?

Jos Westhof-Jacobs spreekt over EMI-metingen aan armaturen en verlichtingssystemen. De gloeilamp is aan het verdwijnen en steeds meer energiezuinige lampen en led’s worden geïnstalleerd, inclusief de bijbehorende elektronica. Daarom is er behoefte aan een meer adequate EMC-benadering die correct en storingsvrij functioneren van die verlichting mogelijk maakt. Op basis van de huidige standaard CISPR15 (EN55015) komen testopstellingen en meetmethoden aan de orde.

Jos Westhof-Jacobs, EMC & Tempest namens Rohde & Schwarz

12.00 uur

Designoverwegingen bij het toepassen van led in buitenapplicaties

Over het algemeen wordt onderschat aan welke extreme omstandigheden een ledverlichtingsarmatuur wordt blootgesteld als het wordt geïnstalleerd in de buitenlucht. Denk aan parameters als temperatuur, zonbelasting, vocht, vandalisme, spanningsvariaties in het net, bliksem. Ad Musters behandelt deze en andere parameters en hun specifieke problemen – met een aantal suggesties hoe ze op te lossen.

Ad Musters, Universal Science

Intelligente led applicatie

Paul Botermans staat stil bij de jongste stand der technologie van het aansturen van led’s, maar vooral wat er komt kijken om meer intelligentie te stoppen in de uiteindelijke led-applicatie. Zo zal hij naast enkele hardware-drivers en microcontrollerfuncties ook de tools die hiervoor beschikbaar zijn belichten. Gezien de competitieve ledmarkt is het verhogen van de toegevoegde waarde en implementeren van unieke features in de applicatie van essentieel belang voor de uiteindelijke klant en/of gebruiker. Botermans hoopt handvatten te geven voor nieuwe ideeën en oplossingen.

Paul Botermans, Silica

Measurement methods for Solid State Lighting

Binnen het European Metrology Research Program (EMRP) coördineert VSL het project ‘Metrology for SSL’, dat is gericht op het ontwikkelen van meetmethoden en kwaliteitsnormen voor het karakteriseren van halfgeleiderverlichting. Traceability en interactie met belanghebbenden spelen een integrale rol in het harmoniseringsproces. Dr. Elena Revtova presenteert recente ontwikkelingen inmeetmogelijkheden voor colorimetrische en fotometrische eigenschappen van afzonderlijke led’s onder impulsmodus. Ook bespreekt ze de effectiviteit van dimbare SSL-producten.

Dr. Elena A. Revtova, VSL

13.30 uur

Siliconeninnovaties voor led toepassingen

De toenemende prestatievereisten van ledcomponenten plaatsen productontwikkelaars voor nieuwe uitdagingen. Men zoekt naar materialen die bestand zijn tegen hoger wordende temperaturen en blootstelling aan intensief UV licht. Siliconentechnologie speelt hierbij een veelbelovende rol vanwege de thermische en optische stabiliteit. Martijn Beukema spreekt over het toenemende gebruik van siliconentechnologie voor ledverlichting. Van de integratie bij de toepassing, tot de assemblage in de lamp.

Martijn Beukema, Dow Corning namens Mavom

High power chip on aluminium led: advantages and technical roadmap

Tegenwoordige willen klanten volgens Citizen Electronics liever geen armaturen meer die zijn opgebouwd met een aantal vermogensled’s. Citizen ‘high power chip on aluminium’ led’s, die tot 17675 lumen kunnen leveren, maken een reductie van het aantal led’s in eenarmatuur mogelijk – tot slechts één. Dat kan leiden tot flexibele en innovatieve ontwerpen. Besproken worden ontwerpregels met betrekking tot opwarming: lichtkwaliteit (inclusief MacAdam & high CRI), rapportage van metingen van de werkelijke levensduur, en productstructuren voor hogere betrouwbaarheid. Ten slotte geeft een technische roadmap een beknopt inzicht in toekomstige ontwikkelingen.

Yoshi Nakazawa, Citizen Electronics namens Elincom Electronics

Calibration of spectroradiometers used for light measurement

Justin Blanke geeft een definitie van kalibratie en bespreekt een kalibratieproces voor een gangbare spectroradiometer, inclusief de aanbevolen laboratoriumconfiguratie, traceability en standaarden.

Justin Blanke, Instrument Systems GmbH namens Te Lintelo Systems

14.00 uur

Lichtgeraakt met zwaar geschut

Led’s worden tegenwoordig veel toegepast in traditionele verlichting. Omdat een led slechts in een beperkte richting straalt, is het dan bij die toepassingen vaak een hele uitdaging om een goede uniforme verdeling van het licht te krijgen, waardoor vaak lenzen, reflectoren en meer led’s toegepast moeten worden. Die selectiviteit kan echter ook uitgebuit worden met ‘solid state beam shaping’ door dynamisch bepaalde gebieden te verlichten, wat extra mogelijkheden biedt voor energiebesparing. Door solid state beam shaping nu te combineren met geavanceerde gebaarherkenning (zoals bekend van smartphones en tablets), kan niet alleen energie bespaard worden, maar ontstaan nieuwe producten en heel nieuwe manieren van mens-product interactie.

Pepijn Herman, Metatronics

High power led modules concepts for general lighting applications

De toegenomen aandacht voor kosteneffectieve en kwalitatief goede chip-on-board systemen dwingt de industrie om te komen met geschikte oplossingen voor een variëteit aan toepassingen. Een sterke prijsdaling van led-dies en meer gerichte aandacht voor de kwaliteit van het licht door de armaturenfabrikanten zal in de toekomst moeten leiden tot modulariteit en schaalbaarheid op componentenniveau. Dat moet leiden tot een reductie van de productiekosten en de integratie in toepassingen vereenvoudigen. Magnus Ahlstedt deelt ideeën en geeft een visie op de toekomst. 

Magnus Ahlstedt, Optogan namens Indel Industrial Electronics

Light measurements of leds

De licht-output van led’s kan op verschillende manieren worden gespecificeerd. Ger Loop geeft inzicht in de verschillende parameters en hoe deze kunnen worden bepaald. Hij bespreekt led licht-output, gerelateerde parameters en bijbehorende definities en meettechnieken (gebaseerd op spectrometers). Ook zal hij diverse onderwerpen uit de fotometrie en radiometrie uitleggen. Nuttig en interessant voor alle technici die te maken hebben met het specificeren van lichtkarakteristieken van hun producten.

Ger Loop, Avantes

15.00 uur

How to design-in a high power led

Als we kijken naar de pure lm/€ verhouding, dan blijkt dat led’s met gemiddelde vermogens een zeer hoge lichtopbrengst tegen de geringste kosten hebben. Maar het zoeken naar het geschiktste product voor een bepaalde toepassing kan tot een andere productkeuze leiden. De situatie verandert significant als we dieper ingaan op het complete armatuur en de gewenste levensduur. Er zijn diverse toepassingen waarbij hoogvermogen-led’s de beste keus zijn. Als de toepassing een hoge luminantie vereist, bijvoorbeeld in spotverlichting, kunnen hoogvermogen-led’s met succes worden toegepast. Ook in straatverlichting is dat het geval. Onder ruwe omgevingsomstandigheden kan bij het gebruik van zilver-plated middenvermogens-producten corrosie optreden. In veel gevallen gelden overwegingen die vermogensled’s de juiste keuze maken.

Thomas Brandes, Osram Opto Semiconductors namens Rutronik

Driving led adoption through quality of Light

De voordelen die ledverlichting belooft te bieden – zoals energiebesparing en lange levensduur – moeten worden omgezet in toepassingen voor professional en consument. Eindgebruikers moeten hun ledproducten en -projecten als positief ervaren. De kwaliteit van ledsystemen is daarom van fundamenteel belang voor een duurzame en toenemende overstap naar ledverlichting. Bovendien moeten roadmaps worden waargemaakt, vooral ten aanzien van volumeproductie voor de consumentenmarkt. Philips Lumiled’s bespreekt de acties die de toonaangevende bedrijven in de ledindustrie nemen om de beloften te kunnen vervullen.

Philips Lumiled’s namens Future Electronics

Colour Rendering Index

De spectrale samenstelling van het licht dat op een object valt is van essentieel belang voor de kleur die wij van dat object waarnemen. Door de Colour Rendering Index (CRI) van een lichtbron te bepalen wordt een afweging of classificatie gemaakt hoe het licht van die lichtbron de kleur correct reproduceert in vergelijking met hoe de kleur wordt weergegeven onder natuurlijk zonlicht. Is deze methode nog steeds bruikbaar, ook voor de moderne lichtbronnen?

Theo Duncker, Konica Minolta Sensing Europe

15.30 uur

Grafische vormgeving bij led ontwikkelingen – procesmogelijkheden en hun thermische kenmerken

Mechanische mogelijkheden en beperkingen bij extrusie, forging en die-casting van ledarmaturen. De invloed van deze processen en materialen op de thermische huishouding van de led’s. De impact van eindafwerking en kleur. Dat zijn de onderwerpen waarop Koen Vangrop dieper zal ingaan.

Koen Vangorp, MechaTronix Taiwan namens Telerex

Wireless in led

De strijd tussen bestaande standaarden en nieuwe mogelijkheden is losgebarsten. Meer functionaliteit van lichtsystemen met toegevoegde waarde, voor zowel retrofit als nieuw. Bespaar op bedrading, besparing door dimmen, kleursturing, sensorinput, nieuwe functie zonder herinstallatie. De connectie en aansturing van morgen is draadloos.

Siebren de Vries, Chess eT international

Meten van lichtbronnen en armaturen

Meten van de totale flux van een lichtbron of armatuur wordt meestal in een integrerende bol uitgevoerd; er wordt dan geen richtingsinformatie verkregen. Een nieuw apparaat voor het meten van de richting van het geëmitteerde licht is de near-field goniometer. Deze goniometer wordt gebruikt op een korte afstand vanaf de lichtbron. De jongste ontwikkelingen zullen worden toegelicht, ook in vergelijking met far-field goniometers.

Dingeman Beuzekom, Laser 2000 Benelux

16.00 uur

Hoe kunnen led verlichtingsarmaturen met hoge vermogens duurzaam produceren in de professionele markt?

Egbert Keen is lichtfilosoof, onderzoeker, ontwerper van ledverlichtingsarmaturen en tevens schrijver van het boek ‘Licht om bij te Leven’. Op welke wijze opereert de elektronica-industrie met betrekking tot het duurzaam produceren in de professionele markt? Uit twee jaar onderzoek is gebleken dat door led een geheel nieuwe generatie verlichtingsarmaturen zal ontstaan en dat de ontwerpers daarvan andere normen zullen moeten hanteren.

Egbert Keen, Egbert Keen bv

Led Evenement 2012

Woensdag 28 november, 9.30 uur … 16.30 uur

1931 Congrescentrum, Brabanthallen, ‘s-Hertogenbosch

www.fhi/nl/led