Kweekhamburgers en de consequenties van technologie op de WoTS

Twee topwetenschappers geven tijdens de World of Technology & Science een fascinerend beeld van hun vakgebied. Maarten Steinbuch, hoogleraar aan de TU Eindhoven en leider van de Control Systems Technology groep binnen de faculteit Mechanical Engineering, spreekt over ‘Disrupties in technologie en maatschappij’ en Mark Post, hoogleraar fysiologie aan de Universiteit Maastricht, is de eerste ter wereld die een hamburger in het lab wist te kweken. Zijn presentatie gaat in op de impact voor de voedselvoorziening.

Nederlandse voetbalrobots  zijn wereldkampioen en onze hightech machines staan wereldwijd in aanzien, met bijvoorbeeld een living lab voor slimme en elektrische auto’s. Robots vinden we al in de industrie en ze komen ook in de agro/food-sector steeds meer voor. De maatschappelijke uitdaging is niet alleen hoe om te gaan met de acceptatie en de exploratie van de mogelijkheden, maar ook na te denken over de consequenties ervan. Wat kunnen de cross-overs opleveren en hoe versnellen we dat? Prof.dr.ir. Maarten Steinbuch bespreekt deze onderwerpen tijdens zijn presentatie op vrijdagochtend 7 oktober 2016.

Levende weefsels

Prof.dr. Mark Post is hoogleraar Fysiologie en voorzitter van de afdeling Fysiologie aan de Universiteit Maastricht. Hij staat bekend als de ontwikkelaar van de eerste kweekhamburger. De belangrijkste onderzoeksinteresse van Mark Post is het maken van levende weefsels voor medische toepassingen (tissue engineering) en voor voedsel. De medische toepassingen zijn gericht op de constructie van bloedvaten, die kunnen worden gebruikt als transplantaten voor coronaire bypassoperatie.

Tissue engineering for food heeft geleid tot de ontwikkeling van gekweekt rundvlees uit skeletspier-stamcellen om een alternatief te creëren voor de traditionele vleesproductie door vee. In zijn lezing op donderdagochtend 6 oktober 2016 vertelt prof. Post over de totstandkoming van dit bijzondere stukje vlees. Wat betekent dit voor de toekomst? Komt er een einde aan alle honger en vreselijke voedseltekorten in de wereld?

De lezingen zijn kosteloos bij te wonen na aanmelding voor een beursbezoek en de lezingen. Of bekijk het uitgebreide conferentieprogramma tijdens WoTS om kennis op te doen.