Koffie drinken met VVD-Kamerlid Elias

Ton Elias, Tweede Kamerlid en woordvoerder Economische Zaken voor de VVD, is tijdens de Industriële Week te gast bij de FEDA, de Nederlandse branchevereniging op het gebied van aandrijf- en automatiseringstechniek. Op 6 oktober maakt hij een rondgang over de beurzen Aandrijftechniek en Industry & Automation, die samen met de beurzen Macropak en Industrial Processing de Industriële Week vormen. Hierna gaat Elias in gesprek gaat met tien ondernemers uit de branche.

Centrale gespreksthema’s zijn de rol van de toeleverende industrie in de innovatieketen, de noodzaak tot behoud van productie in Nederland én de huidige subsidiedoolhof. De Industriële Week heeft plaats van dinsdag 5 oktober t/m vrijdag 8 oktober in Jaarbeurs Utrecht.
Samen met VVD-voorman Mark Rutte ondertekende Elias vorig jaar een plan met ‘veertig punten voor ondernemers’. Daarin stelden zij: "De subsidieregelingen werken bureaucreatie in de hand en blokkeren in al hun ingewikkeldheid juiste goede ideeën van ondernemers. De VVD wil daarom een eenvoudig en stimulerend subsidiebeleid."

Slechts drie regelingen

Alles bij elkaar zijn er nu zo’n 1500 subsidieregelingen, die ook nog eens voortdurend wijzigen. Volgens Elias zouden overheden veel meer moeten samenwerken en tot meer generieke regelingen moeten komen. Niet voor niets is de WBSO (Wet Bevordering Speur- en Ontwikkelingswerk), een zeer generieke belastingmaatregel, zeer succesvol. Elias: "In het VVD verkiezingsprogramma worden slechts drie regelingen in tact gelaten of uitgebreid: de WBSO, de overheid als ‘launching customer’ en een subsidiepot waarover ‘echte ondernemers’ mogen meebeslissen."

Industriële ‘Insperience’

Het bezoek van Ton Elias maakt deel uit van de FEDA ‘Insperience’ tijdens de  Industriële Week. Voorzitter Egbert Stremmelaar: "Technische specificaties haal je van internet, maar netwerken en nieuwe ideeën ontwikkelen doe je op de beursvloer. De FEDA staat voor promotie van de branche, het overdragen van kennis en het netwerken. Het contact tussen politiek, overheid en bedrijfsleven maakt daar een belangrijk onderdeel van uit." Deze elementen zijn zowel terug te vinden zijn in het centrale beursthema ‘Fit for the future, we know how’, maar ook in het FEDA beursconcept ‘Insperience’.