Kiss Lora op E&A

Zoals op de elke editie van de E&A-beurs wordt ook in 2017 weer live op de beursvloer een gadget geproduceerd, die vervolgens beschikbaar is voor de beursbezoekers. Nieuw is overigens de naam van de beurs: vanaf 2017 staan de letters E&A voor ‘Electronics & Applications’.

De gadget, die vorige week aan een aantal exposanten werd gepresenteerd, is op deze beurseditie een draadloos sensor/actuatorplatform met IoT-functionaliteit. Dit platform, met de naam Kiss Lora, is ontwikkeld door Gepro Electronics, en kan bijvoorbeeld worden gebruikt als werkplekmonitor. Via een bijbehorend online dashboard/webapplicatie is de conditie (temperatuur, vocht, licht en dergelijke) van de werkplek te bekijken en ook te vergelijken met de werkplekken van andere gadget-bezitters. De gadget is gebaseerd op een Arduino en is daardoor bijvoorbeeld door handige engineers ook te koppelen aan thermostaten met open API

Kiss

De naam Kiss Lora geeft al aan dat de verbinding met de buitenwereld wordt gemaakt via het LoRa-netwerk (long range, low power), terwijl Kiss natuurlijk staat voor ‘keep it simple stupid, keep it simple & smart of keep it simple & straightforward.

Het is de bedoeling dat de gadget – die in onderdelen bij een aantal stands moet worden verzameld – direct ‘out of the box’ online kan functioneren, zodat hij ook al op de beurs is te gebruiken.

The Things Network treedt op als partner voor de LoRa-connectiviteit. The Things Network is aanbieder van een open IoT-netwerk  op basis van LoRa en verzorgt de verbinding van IoT-devices naar andere online diensten.  Daar zijn geen verbruikskosten aan verbonden en er bestaat ook al een uitgebreide online community.

Op de beursvloer verzorgt The Things Network de dekking door middel van Kerlink gateways en ze zijn ook verantwoordelijk voor de portal en de webapp.

Gratis

De componenten en de productie van Kiss Lora worden gesponsord door een groot aantal exposanten op Electronics & Applications, zodat de gadget voor bezoekers gratis beschikbaar is.

In januari wordt de definitieve go/nogo beslissing voor Kiss Lora genomen, maar de voorbereidingen voor een prototype en het productieproces zijn al in volle gang, zodat alle betrokken partijen na een ‘go’ direct van start kunnen gaan.

De beurs Electronics & Applications vindt plaats op 30/31 mei en 1 juni 2017 in de Jaarbeurs Utrecht.