Kan het ALARP-principe gebruikt worden bij de CE-markering van machines?

Mag je bij machines, die CE-gemarkeerd dienen te worden, bij de keuze van risicoreducerende maatregelen het ALARP-principe toepassen?

Tags:

Een eindgebruiker gaat een nieuwe CE-gemarkeerde machine en een oude ingrijpend gewijzigde machine besturings- en veiligheidstechnisch aan elkaar koppelen. De oude machine wordt aangepast door de oorspronkelijke fabrikant en wordt voorzien van een nieuwe CE-markering. De eindgebruiker zal zelf optreden als integrator en zelf de CE-markering op het samenstel van machines aanbrengen.

De CE-adviseur heeft aangegeven welke geharmoniseerde Type C-normen specifiek voor elke machine gelden. Ook is bepaald welke set aan EN-normen voor het samenstel van machines zouden moeten gelden.

Er is op het gebied van de interfacing tussen de machines, binnen het projectteam van de eindgebruiker en de CE-adviseur een verschil van inzicht ontstaan over de te kiezen risicoreducerende maatregelen en het vereiste veiligheidsniveau ervan. De CE-adviseur geeft aan dat op basis van de geldende EN-normen bepaalde interfacing tweekanalig conform minimaal EN-IEC 62061 SIL 2 of EN-ISO 13849 PLd uitgevoerd dient te worden. Het projectteam vindt dat het veiligheidsniveau wel iets lager gekozen kan worden.

Er is nu een Hoger Veiligheidskundige, werkzaam voor de eindgebruiker, gevraagd om een aanvullend advies te geven en die zegt:

“Volg gewoon de arbeidshygiënische strategie voor de maatregelen en bepaal of een maatregel nodig is met het ALARP principe (As Low As Reasonably Practicable).”

Vraag

Mag je bij machines, die CE-gemarkeerd dienen te worden, bij de keuze van risicoreducerende maatregelen het ALARP-principe toepassen?

Antwoord

De term ALARP staat voor ‘As Low As Reasonably Practicable’ en komt oorspronkelijk voort uit de Britse wetgeving, met name de Health and Safety at Work etc. Act uit 1974.

Het gaat bij ALARP-methodiek om een meer complexe afweging, waarbij naast de veiligheid ook zaken als de effecten op milieu, efficiency, capaciteit en kosten worden meegewogen. Zie de link: https://en.wikipedia.org/wiki/As_low_as_reasonably_practicable

Een analyse van de tekst van de Machinerichtlijn 2006/42/EG toont aan dat de ALARP-methodiek niet wordt benoemd in de overwegingen, noch in de artikelen en noch in de bijlagen. Daarnaast spreekt geen enkele tekst van de EU-websites in relatie tot de Machinerichtlijn over het voornoemde principe.

Voor de Machinerichtlijn is een 440 pagina’s tellende Engelstalige uitleg (Guide to application of the Machinery Directive 2006/42/EC (April 2024, versie 2.3) beschikbaar. Een search in deze Engelstalige gids op de woorden ‘ALARP’ of ‘as low as’ geeft echter geen enkel resultaat. Conclusie: er wordt dus in de officiële documenten van de EU ten aanzien van de Machinerichtlijn met geen woord gerept over ALARP.

De reden dat ALARP niet kan worden toegepast is dat we hier te maken hebben met ontwerpveiligheid volgens de Machinerichtlijn 2006/42/EG (lees: Warenwetbesluit Machines). Voor de volgorde van risicoreductie van machines geldt de risicoreducerende strategie volgens Machinerichtlijn Bijlage I par. 1.1.2 b) en de ‘stand der techniek’ zoals weergegeven in de voor de machines geldende geharmoniseerde EN-normen (Type C en Type B en de A-norm EN-ISO 12100).

Kortom, afwegen op basis van geld/kosten, terwijl de maatregel gewoon als eis (met het woordje ‘shall’) in de Bijlage I van de Machinerichtlijn of in de geldende EN-norm staat, kan en mag daarom niet.

Bovenstaand antwoord is afkomstig van FUSACON B.V.

Tags:

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *