Jongeren beleven techiek in beeld

Onderwijs en bedrijfsleven dichter bij elkaar brengen: dat is wat Platform Techniek Noordwest Veluwe al ruim 12,5 jaar beoogt. Met dit doel zijn 1600 leerlingen van het voorbereidend en voortgezet onderwijs vanaf november 2013 tot en met januari 2014 naar De Techniek Academie in Harderwijk gekomen. Daar beleefden zij Techniek in Beeld onder begeleiding van vierdejaars MBO Techniekstudenten van het ROC Landstede.

De leerlingen werden dooor de MBO-studenten meegenomen op ‘een rondreis’ door De Techniek Academie. Wat daarbij vooral zichtbaar werd,  was hun  enthousiasme en interesse. Ze maakten allemaal een windmolentje met een zonnecel. Verder waren er diverse technische werkstations zoals een schietspel, een labyrint, een robotarm, een graafmachine en een elektrotechnisch opdrachtenbord.

Techniek in Beeld is het eerste onderdeel van Tour de Technique. Een tweede onderdeel zijn de bedrijfsbezoeken die leerlingen in het tweede jaar van het VO kunnen maken, met als doel een toekomstige (technische) werkplek te gaan bekijken en interesse te kweken om voor techniek te kiezen. Al deze activiteiten zijn mogelijk gemaakt en gefinancierd door ondermeer de leden van Platform Techniek Noordwest Veluwe, de Provincie Gelderland, POA Noord Veluwe, TechniekTalent, OTIB/LPI.

Op de website van Platform Techniek is te lezen welke scholen meedoen, welke bedrijven lid zijn van het platform en welke activiteiten er nog meer aankomen dit jaar. Tour de Technique is een van de zes Werkgroepen van Platform Techniek. De Kunstwedstrijd voor groep 7 van het basisonderwijs vormt de volgende (creatieve) uitdaging. De voorrondes van deze wedstrijd zijn al gestart. Op 9 april vindt een finale plaats op Landstede. Techniek in Beeld start opnieuw in november van dit jaar – de verwachting is dat opnieuw ruim 1500 leerlingen zullen meedoen.