Inzendingen Etop Innovation Awards tonen innovatief vermogen van de sector (video)

“De innovatiegraad van de Etop Innovation Awards inzendingen ligt ook deze editie hoog. Hoewel het aantal inzending in 2013 lager is dan in voorgaande edities, hadden we door de kwaliteit en diversiteit een hele opgave aan het beoordelen van de elektrotechnische producten op de zeven criteria”, zegt juryvoorzitter Aart de Geus. “We hebben de inzendingen en de presentatie documenten stuk voor stuk uiterst kritisch bekeken om via de individuele beoordeling van de negen juryleden tot een eensluidend oordeel te komen. Uiteindelijk zijn vier producten genomineerd en dertien Innovators geselecteerd.”

De producten zijn beoordeeld op de volgende criteria: het innovatieve karakter, duurzaamheid, economisch rendement, wijze van presentatie, technische functionaliteit, originaliteit, ergonomie en vormgeving. Na een individuele beoordeling zijn alle achttien inzendingen in groepsverband besproken. Simpele oplossingen en energiebesparing vielen goed in de smaak bij de jury. Tenslotte hebben de genomineerden hun product persoonlijk aan de jury gepresenteerd.

Ontwikkelingen

‘’De economische ontwikkeling zorgt ervoor dat de bedrijven in de elektrotechniek een lastige periode doormaken. Om deze reden ligt het aantal inzendingen dit jaar wat lager dan in de andere jaren. Daarnaast speelt ook dat ontwikkelingen en innovatie zowel een internationaal karakter hebben als vaak bij kleine bedrijven, de start-ups, plaats vinden. Voor de sector geldt dat de maatschappelijke ontwikkelingen op het gebied van duurzame energie, energiebesparing, vergrijzing en de informatiemaatschappij volop kansen bieden voor innovaties in de sector”.

‘’Vernieuwing in verlichting systemen, glasvezel, monitoring en control , smart grids en PV zonne-energiesystemen zullen de komende jaren tot een scala aan nieuw producten en diensten leiden. Daarnaast zullen de mogelijkheden voor nieuwe kosten effectieve producten en diensten gestaag toenemen door technologie ontwikkeling, nieuwe materialen en nieuwe productietechnieken. Kortom, volop kansen voor de sector om door innovatie de marktomzet vast te houden en te vergroten.”

Jury- en publieksprijs

Bezoekers van Elektrotechniek kunnen een stem uitbrengen op zowel de vier genomineerden als de dertien Innovators. De Jury- en Publieksprijs worden op de eerste beursdag, maandag 30 september 2013, bekendgemaakt tijdens het Elektrotechniek Diner. De Etop Innovation Awards worden uitgereikt in samenwerking met brancheorganisatie Fedet.

 www.etop-awards.nl