Internet of Led

Voor de elektronicus die al wat langer meegaat is de led, de lichtdiode, al lang een vertrouwde component. De led kwam al in de jaren ‘60 van de vorige eeuw, nadat er al veertig jaar eerder de eerste octrooien waren verleend. Weer zo’n veertig jaar later kwam de ledmarkt in een stroomversnelling doordat de producenten erin slaagden om led’s te maken die kunnen worden gebruikt voor verlichting. Omdat ook die led’s nog steeds gewone elektronicacomponenten zijn, is de combinatie met elektronicacircuits dus relatief eenvoudig. Daardoor dienen zich dan ook weer nieuwe mogelijkheden aan, bijvoorbeeld een Internet of Led.

De toenemende mogelijkheden van elektronica, bijvoorbeeld op het gebied van connectiviteit en digitalisering, en de snelle ontwikkeling van de ledtechnologie bieden steeds meer kansen bij het ontwikkelen van ledapplicaties. Doordat licht een basis van elektronica heeft als ledtechnologie wordt toegepast, krijgen zowel de ontwikkelaars als gebruikers mogelijkheden om IoT-applicaties mee te nemen.

Zo komt de term IoT diverse malen naar voren in de presentaties op het Led Event 2017, dat plaatsvindt op 29 en 30 november in respectievelijk Mechelen en ‘s-Hertogenbosch. Onder het motto ‘design- en engineeringtrends voor ledapplicaties’ komen OEM’ers, R&D-managers, engineers, ontwikkelaars en lichtontwerpers bij elkaar om zich te laten informeren over de jongste innovaties op het gebied van ledtechnologie. Een lezingenprogramma en een kennismarkt geven een actueel beeld van de daarvoor beschikbare kennis, hardware, (aansturings)software en test & meetapparatuur.

In het overzicht van de presentatie is telkens aangegeven of de lezing in België of Nederland – of beide – wordt gegeven. In Mechelen worden alle presentaties in het Engels gegeven, in ‘s-Hertogenbosch in het Engels of Nederlands.

Adding an ‘O’ to leds – status and perspectives of organic light emitting diodes (NL, BE)

Organische lichtdioden (oled’s) zijn voldoende ‘gerijpt’ om te kunnen functioneren als disruptieve component in veel fotonische toepassingen. De vrij te kiezen vormfactor is een van de interessante eigenschappen van oled’s. In verlichting kunnen er transparante en flexibele lichtfolies mee worden gerealiseerd, met een uniform licht-uitstralend oppervlak. Voor displays zijn buigzame en rekbare schermen mogelijk met perfecte kleuren en hoog contrast. Pawel Malinowski en Tung Huei Ke presenteren de status en de marktperspectieven van de oled-technologie.

Pawel Malinowski en Tung Huei Ke, Imec

oled

Oled beeldscherm van Sony 

Case studies intelligente verlichting (NL, BE)

Gebaseerd op installaties over de hele wereld – voornamelijk in musea, maar ook de detailhandel en privéwoningen – deelt Xicato op het Led Event zijn ervaringen met verlichting. Deze installaties maken gebruik van verschillende combinaties van draadloze lichtregeling, sensoren en BLE beacons. De praktijkgerichte presentatie omvat een simpele demonstratie van de technologie en een samenvatting van de leermomenten, geïllustreerd met foto’s.

Xicato, namens Luxendi

EMC en power factor correction in lighting applications (BE)

Alex Snijder legt uit hoe je verlichtingstoepassingen kunt beschermen tegen EMC en ESD. Ook gaat hij in op het filteren van ‘conducted’ emissies. Verder zoomt hij in op het fenomeen PFC (power factor correctie): wat is dat en wat kun je er tegen doen?

Alex Snijder, Würth Elektronik Nederland

Game over unified glare rating? An alternative physiological model for discomfort glare (BE)

Traditionele maatstaven voor het meten van schittering, zoals de Unified Glare Rating, voldoen niet voor niet-uniforme armaturen. Met een groeiend marktaandeel van buitengewoon niet-uniforme ledarmaturen voor binnen- en buitenverlichting wordt een valide ‘glare discomfort’ maatstaf essentieel, gebaseerd op luminantiemappen. Als alternatief voor de Unified Glare Rating, wordt visueel discomfort bepaald via een fysiologisch model waarin het mechanisme is opgenomen van het opvangen van het centrale veld en de omgeving. Ook bevat het model de lichtreflex van de pupil en een positie-indexcorrectie per pixel.

Gertjan Scheir, KU Leuven

Internet of Led (NL)

Steeds meer apparaten en sensoren gaan online. Met de verzamelde data creëren we een digitaal model van de wereld en we gebruiken dit om nieuwe inzichten te verkrijgen. Daarbij kunnen we beter beslissingen nemen, werkprocessen verbeteren en de kwaliteit van onze leefomgeving verbeteren. Met de verkregen data en analyses kunnen we ook nieuwe businessmodellen ontwikkelen. Vincent Braam ontrafelt de wereld van Internet Of Things, demystificeert en ont-hypet het onderwerp aan de hand van voorbeelden en denkt samen met zijn toehoorders na over de kansen die dat zou kunnen bieden voor de ledindustrie.

Vincent Braam, Mobile Agency

Latest trends and technologies for high-end retail lighting (NL)

Verlichting speelt een belangrijke rol in de detailhandel. Als de verlichtingssystemen goed gekozen zijn, zorgt dat voor nieuwsgierigheid, het gewenste gevoel en concrete interesse. De  juiste sfeer, passende kleuren en een goede nadruk op de belangrijke onderdelen bevorderen de verkoop van producten. De verblijfsduur en het imago worden door licht ook positief beïnvloed. Dieter Gross presenteert actuele trends en technologieën voor high-end retail verlichting. De voordelen van nieuwe lichtontwerpen voor high-end retail worden volgens hem op verschillende vlakken bereikt. Een goed lichtplan in een winkel verlicht de gehele ruimte, benadrukt de speciale producten en geeft richting aan de klanten. Naast het gewenste gevoel kan het verlichtingssysteem ook communiceren met de klanten van de winkel.

Dr. Dieter Gross, Lightspeed, Smart Consumer & Building namens EBV Elektronik GmbH & Co. KG

retail 

Een goed lichtplan in een winkel verlicht de gehele ruimte, benadrukt de speciale producten en geeft richting aan de klanten.

Led drivers for emergency lighting luminaires, underestimated by the market (BE, NL)

Bijna 10% van alle geïnstalleerde armaturen in openbare gebouwen heeft een noodverlichtingsfunctie, in overeenstemming met de veiligheidsregels volgens EN-1838. Maar het is ook gangbare – en ongewenste – praktijk om als ‘emergency-unit’ zelf een samenstelsel van losse componenten te installeren in een standaard armatuur. In dat geval is de armatuur niet meer in overeenstemming met de gangbare CE, laat staan met de nog strengere veiligheidsstandaarden. Wie is er verantwoordelijk? Mark Needam legt uit welke oplossingen wel compliant zijn.

Mark Needam VP Europe Fulham Co. Inc. namens Elincom electronics.

Led en IoT, wat kun je ermee? (NL, BE)

In de smart industry – de vierde industriële revolutie –  speelt het Internet of Things een belangrijke rol. Met behulp van sensoren kun je allerlei data verzamelen en analyseren. Maar wat is IoT en wat kun je ermee? Hoe kun je IoT gebruiken bij ledarmaturen? Marco van Drimmelen vertelt over IoT en de ervoor beschikbare sensoren. Aan de hand van een praktijkvoorbeeld laat hij zien hoe een ledarmatuur ‘slim’ is te maken.

Marco van Drimmelen, Batenburg Mechatronica

Led flicker – where we are with test methods and standards? (NL, BE)

De circuits die worden gebruikt om ledverlichting te voeden en besturen, introduceren vaak ongewenste lichtmodulaties – bekend als flikker. Tot de nadelige effecten daarvan behoren bijvoorbeeld hoofdpijn, vermoeide ogen, epilepsie, fantoombeelden en stroboscopische effecten. Momenteel wordt er op dit gebied veel onderzoek gedaan en houden ook standaardiseringsorganisaties zich er actief mee bezig. Roland Kuijvenhoven bespreekt de nieuwste praktische richtlijnen voor verlichtingsfabrikanten met betrekking tot flikkermetingen.

Roland Kuijvenhoven, Te Lintelo Systems

Led light achieves the colour rendering of sunlight (NL)

Na de race om het rendement van de led, is de lichtkwaliteit meer op de voorgrond gekomen, en dan vooral de kleurweergave. Jammer genoeg zegt de zogeheten colour rendering index (CRI) niets over de kwaliteit van het licht als er led’s worden gebruikt. Hubert Ott demonstreert diverse voorbeelden van led’s en verschillende lichtkwaliteiten in relatie tot de CRI. Hij presenteert een praktische manier om lichtkwaliteit te beoordelen.

Hubert Ott, Avnet Silica

ptt 

Kleurweergave bij verschillende CRI-waarden.

Led lighting flickering in sport events (NL, BE)

Het maken van slowmotion-beelden, vooral op hoge snelheid, resulteert in flikker als de kwaliteit van de verlichting onvoldoende is. Sportstadions hebben vaak industriële ledverlichting van lage kwaliteit met flikkerende slowmotion-opnames tot gevolg. Giacomo Mazullo bespreekt in detail wat flikker is en laat zien hoe het kan worden voorkomen door het gebruik van de juiste leddrivers.

Giacomo Mazullo, Meanwell Europe namens Telerex

Leds – creating optically excellent performance – know the problems and design them out (BE)

Simon Aldred, Ledil

Lichtmeting – waar je op moet letten (NL, BE)

Een lichtmeting moet overeenkomen met de visuele waarneming. Daarom is het belangrijk om de antwoorden te weten op vragen als: Wat is de samenhang tussen luminantie, verlichtingssterkte en helderheid? Wanneer is een meetverschil visueel van belang? Welke nauwkeurigheid heb ik voor mijn applicatie nodig? Wat moet ik over de kalibratie van een lichtmeter weten? Hoe gebruik ik een lichtmeter in de praktijk het beste en waar moet ik opletten?

Peter Karp, Konika Minolta Sensing Europe

Myriamesh, de eenvoudigste oplossing voor slimme ledverlichting (NL)

Myriamesh is een draadloos lichtbesturingssysteem voor toepassing met alle merken ledverlichting. Met Myriamesh is verlichting eenvoudig duurzaam te opwaarderen naar led met lichtbesturing en zo 80% energie te besparen. Vooral voor grootschalige renovatieprojecten is het extra aanbrengen van kabels voor lichtbesturing een kostbare zaak. Draadloze lichtbesturing biedt dan uitkomst.

Ian Losekoot, Chess Wise

Natuurlijk (kunst)licht – human centric lighting (NL)

Jan van Riel laat zien hoe biodynamische verlichting (human centric lighting) werkt en hoe het kan bijdragen aan een gezonde werkomgeving. Welke aspecten moeten we in acht nemen, welke systemen zijn nodig bij de installatie en hoe zijn de systemen in te regelen en flexibel aan te passen. Ook staat hij stil bij de eerste normen op het gebied van human centric lighting, die in de zeer nabije toekomst op de verlichtingsmarkt afkomen.

Ing. Jan van Riel, Leider Trilux Akademie Benelux

 human

Met human centric lighting kan de sfeer van de verlichting worden aangepast aan het moment van de dag.

Oled (BE)

Guido Scott geeft een toelichting op de oled-technologie en een nieuw productieproces dat leidt tot betere specificaties en een prijsdaling van 50%. Ook behandelt hij een aantal toepassingen van de oled.  

Guido Scott, Ecomal Europe

Ontwikkel zelf uw producten…of niet (NL)

Door de transitie naar ledverlichting is niet alleen het commerciële speelveld veranderd, maar worden er ook andere eisen gesteld aan de capaciteiten en de apparatuur binnen een ontwikkelafdeling. De ontwikkelsnelheid en complexiteit nemen toe. Hoe houdt een fabrikant kosten beheersbaar en hoe houdt hij de regie over zijn ontwikkelingsproces? Jelmer van Mauw laat zien wat er bij ontwikkeling komt kijken en welke afwegingen men kan maken.

Jelmer van Mauw, Odacon

Optics (NL)

Ledil

Outdoor lighting/SSL, how to select the right led-device (NL, BE)

Voor buitenverlichting en solid state verlichting is behoefte aan krachtige led’s en daarbij is temperatuur de belangrijkste vijand. Barstjes en een gereduceerde levensduur verminderen de kwaliteit van het ontwerp van een toepassing. De R&D-afdeling van Osram selecteerde nieuwe materialen die leiden tot betere ontwerpen en die een langere levensduur en een hogere lichtopbrengst garanderen.

Jens Wossack, Osram Opto Semiconductors, namens Rutronik

Purple the new white: what is the right colour for growing lamps? (NL)

Terwijl sommige fabrikanten gebruik maken van kleurmenging en andere werken met fosforconversie van ‘paarse’ led’s, ontwikkelde Nichia witte led’s met een speciaal spectrum voor tuinbouw. Tegelijkertijd ontwikkelde Future Lighting Solutions innovatieve tools waarmee engineers hun lichtrecept kunnen optimaliseren en voldoen aan de behoeften van de plant.

Xavier Denis en François Mirand, Future Lighting Solutions Emea

Smart home, the relevance of using open standards (NL)

De markt voor de slimme woning groeit snel. Naar verwachting zullen er in 2020 vierhonderd miljoen slimme verlichtingsproducten zijn, en een totale marktwaarde van 1,3 miljard in 2023. Wat zijn de invloeden op die markt en wat zijn de kritische succesfactoren? De markt is nu nog versnipperd, tot verwarring van de consument, stelt Henk Velthuis. TÜV Rheinland speelt een grote rol in dit ‘spel’. Het gaat allemaal om interoperabiliteit.

Henk Veldhuis, TÜV Rheinland

Smart lighting systems to connect intelligent buildings (NL, BE)

De omvang van het IoT kent geen grenzen. Om ervoor te zorgen dat alle ‘dingen’ met elkaar kunnen praten, moet het IP-protocol de primaire keuze zijn bij elk systeem. Omdat verlichting overal aanwezig is, digitaal en connected, is het de perfecte ‘backbone’ voor het IoT. Met net4more kan deze visie worden gerealiseerd: het systeem maakt verbindingen en interoperabiliteit mogelijk, waardoor een gebouw kan worden getransformeerd tot een echt intelligent gebouw.  

Thomas Moder, Tridonic

Sneller en beheersbaar innoveren in hardware engineering met Agile (NL)

Henry Verweij presenteert een ontdekkingstocht om in de softwareontwikkeling succesvolle agile-methodieken over te brengen naar de elektronica hardware-engineering. Gedreven door de marktwens om bij innovatieve ontwikkelingen het budget en de planning beheersbaar te houden en in een vroeger stadium tastbare resultaten te kunnen evalueren met de opdrachtgever, zodat kostbare modificaties in een laat stadium worden vermeden.

Henry Verweij, Rena Electronica

Spelen met licht voor een optimale lichtbeleving (NL, BE)

De vraag van de (eind)klant is vaak een grote uitdaging voor de lichtontwerper. Diffusers kunnen licht manipuleren om het maximale eruit te halen én zorgen voor andere effecten en technische oplossingen. Wat kun je meer met diffusers dan met reflectoren, lenzen en opaalglas? Rob Satink gaat dieper in op de diffusertechniek.

Rob Satink, Acal BFi Netherlands

Thermal management voor led’s (NL)

De afgelopen jaren is de diversiteit aan ledoplossingen toegenomen. Naast high power led’s zijn bijvoorbeeld mid power led’s en COB led‘s steeds populairder. Ieder ledtype vraagt om een eigen invulling van het thermisch beheer invulling. Ad Musters wil inzicht bieden, hij laat de valkuilen zien en hij biedt oplossingsrichtingen aan.

Ad Musters, Thal Technologies

THR/PIP componenten, het beste uit twee werelden (NL)

Trough hole (golf)solderen geeft voor connectoren verreweg de meeste stabiliteit. Reflowsolderen biedt juist productievoordelen. Wat als we het combineren in ‘throughout hole’ reflowsolderen (THR)? Welke componentaspecten moeten we kennen en welke uitdagingen komen we tegen?

Phoenix Contact

Toepassingen voor ‘tunable white’ (NL)

Met regelbare en dimbare lichtbronnen kunnen gebruikers een unieke sfeer creëren die past bij het seizoen of zelfs het moment van de dag. De verlichte omgeving kan worden aangepast aan behoeften en voorkeuren door een combinatie van lichtkwaliteit, kleur en intensiteit, Ledtechnologie met innovatieve fosformengsels creëert volledig nieuwe spectra, waarin wit witter is, kleuren rijker en rendement en effectiviteit nog meer energie besparen. 

Edwin van der Zwart, Luminus Devices namens Alcom Electronics

Wireless communication solutions for lighting systems (NL, BE)

Nu we in hoog tempo overgaan naar een ‘connected world’ is het belangrijk om verstand te hebben van communicatieprotocollen, standaarden en technische oplossingen die beschikbaar zijn voor nieuwe systeemarchitecturen. Kritische ontwerpbeslissingen omvatten het selecteren van oplossingen die veilig en schaalbaar zijn en die gedurende lange tijd in de praktijk dienst kunnen doen. Dave Murphy en Joe Hill geven een overzicht van de beschikbare mogelijkheden om ontwikkelteams van slimme verlichtingssystemen te helpen.

Dave Murphy en Joe Hill, Arrow Electronics

Wireless lichtmanagement met Dali / Helvar (BE)

Lichtsturing en lichtmanagement maken een enorme ontwikkeling door. De nieuwe technieken worden gebruikt om met lichtsturing comfort te optimaliseren, data te verzamelen en toe te passen in een serviceplatform. De standaard protocollen Dali, Ethernet en Bluetooth low energy mesh spelen hierin de hoofdrol. In de cloud kan nog meer toegevoegde waarde worden geleverd.

Sigurd de Knijf, Helvar Lighting Controls

Wireless sensors and controls: an installer’s perspective (NL, BE)

Draadloze sensoren zijn makkelijk te installeren en bedrade besturing kan ermee gelimiteerd worden. Draadloos wordt echter niet breed gedragen onder installateurs. Onbekendheid met radiotechnologie, batterijleven en een overmaat aan protocollen remt de acceptatie in de markt. Mark Vermeulen legt uit.

Mark Vermeulen, Osram

Led Event 2017

Design- en engineeringtrends voor ledapplicaties

29 november, Mechelen, Technopolis – 9.00 uur … 16.00 uur

30 november, ‘s-Hertogenbosch, Congrescentrum 1931 – 9.00 uur … 16.10 uur

Deelname gratis, na vooraanmelding via:

http://www.ledapplicatie.nl/

 

Kies de ledapplicatie van 2017

Het resultaat van de technologische innovaties zijn uiteindelijk innovatieve ledapplicaties. Tijdens het Led Event zien bezoekers ledapplicaties die het afgelopen jaar zijn ontwikkeld. Het stimuleren van bezoekers om van elkaar te leren staat hierbij centraal. Daarom is er voor bezoekers de mogelijkheid om een ledapplicatie mee te nemen en te tonen aan het publiek op het Applicatieplein. Uiteindelijk gaat één applicatie naar huis met de publieksprijs: ‘Led-applicatie van 2017′ 

Wie wil meedingen naar de publieksprijs moet een applicatie meenemen en laten zien welke keuzes er zijn gemaakt en welke uitdagingen er waren. Logische voorwaarde is wel dat er een duidelijke toegevoegde waarde geleverd moet zijn door degene die de applicatie meebrengt. Op 17 november wordt bekend gemaakt welke aanmeldingen zijn genomineerd: deze zijn te zien tijdens de Led Events op 29 november in Mechelen en 30 november in Den Bosch.

 

Matchmaking in België

Op het LED event in België wordt een nieuwe mogelijkheid geboden: bezoekers kunnen zich van tevoren aanmelden voor een matchmaking, om met andere bedrijven samen te werken rond geconnecteerde verlichting. Het cluster Groen Licht Vlaanderen maakt deze matchmaking mogelijk. Bezoekers met prangende vragen rond geconnecteerde verlichting, of die een bijzondere dienst in de verlichtingswereld kunnen aanbieden of een partner zoeken, kunnen zich tot 19 november 2017 melden voor een matchmaking.

Er kunnen ook andere aanleidingen zijn, zoals:

  • het indienen van een subsidiedossier voor een KMO-haalbaarheidsstudie of een KMO- innovatieproject;
  • behoefte aan kennis en/of consulting rond nieuwe verlichtingstechnologieën (draadloos, LiFi, sensoren, optisch ontwerp, quantum dots, UGR, flikker en dergelijke);
  • zoeken naar een partner met expertise in elektronica, ICT, netwerking, communicatie, protocols, design, ontwerp, productie, marketing.

Aanmelden voor deelname aan de matchmaking kan via een mail met de desbetreffende vraag aan j.nagar@fhi.nl. De organisatoren zorgen voor een match en toewijzing van een tijdslot van 20 minuten met de geselecteerde gesprekspartner.

Het aantal matches is beperkt en loopt samen met de parallelle lezingen van het event (maximaal 18 matches).

Exposanten op de kennismarkt

A&C Solutions (BE, NL)

Acal BFi (BE, NL)

Alcom Electronics (BE, NL)

Arrow (BE, NL)

Avnet Silica (BE, NL)

Batenburg Mechatronica (BE,NL )

BMF System Part (NL)

Chess Wise (NL)

Dekra (BE)

EBV Elektronik (NL)

Ecomal (BE)

Elincom electronics (BE, NL)

Eurocircuits (BE, NL)

Future Lighting Solutions (NL)

Helvar Lighting Controls (BE)

Konica Minolta Sensing Europe (BE, NL)

Koning & Hartman (BE, NL)

Laser 2000 Benelux (NL)

Ledil (BE, NL)

Luxendi (BE, NL)

Odacon (NL)

Osram Benelux (BE, NL)

PCB Connect (NL)

Phoenix contact (NL)

Rena Electronica (NL)

Rotec (BE, NL)

Rutronik (BE, NL)

Te Lintelo Systems (BE, NL)

Telerex (BE, NL)

Thal Technologies (NL)

Tridonic (BE)

TUV Rheinland Nederland  (NL)

Würth Elektronik (BE, NL)