Integratie IP en beveiligingssystemen creërt nieuwe mogelijkheden voor gebruiker en installateur

Op je smartphone zien wie er thuis bij de voordeur aanbelt. De integratie internet en toegangscontrole- en beveiligingssystemen maakt het mogelijk. Wat voor sommigen misschien een gadget lijkt, opent in werkelijkheid voor zowel gebruikers, gebouwbeheerders als de installateur een groot aantal mogelijkheden.

Wat is er nu mooier dan je op een verjaardagsfeestje een bekende via je iPhone een kijkje in je bedrijf gunnen? Of bij een alarmmelding meteen beelden kunnen bekijken, ongeacht waar je zelf bent? "Gebruikers willen steeds meer zaken integreren. Daar biedt het IP-protocol een goede mogelijkheid voor. We hebben nog wel RS422 interfaces en werken ook nog steeds met BUS-aansluitingen, maar de trend gaat duidelijk richting IP", zegt Richard Robert, sales manager bij Osec, een van de exposanten op Elektrotechniek. Beveiliging, toegangscontrole en gebouwbewaking is een van de thema’s op deze vakbeurs, die van 3 tot en met 7 oktober in de Jaarbeurs Utrecht plaatsvindt.  

Verificatie alarmmelding

"Internettechnologie zorgt ervoor dat we communicatie in twee richtingen makkelijker kunnen realiseren", constateert Thierry De Wachter, sales director bij Nestor Company, de Belgische leverancier van onder meer toegang- en beveiligingssystemen, die voor het eerst op de beurs in Utrecht exposeert. "Bewakingsfirma’s gebruiken deze toepassing nu al voor de verificatie van een alarmmelding. Ook kunnen ze hiermee de instellingen van de camera wijzigen." Nu hoef je niet langer je buurman te vragen tijdens de vakantie een oogje in het zeil te houden. Dat doe je vanaf de camping zelf met je smartphone.

Gebouwbeheerders

Erwin Wigmans, directeur van Elbo Technology, kan nog een andere groep gebruikers benoemen die profiteert van deze ontwikkeling: gebouwbeheerders, zoals woningbouwcorporaties of institutionele verhuurders. "Zij kunnen vanaf een pc op hun kantoor het toegangssysteem van grote appartementencomplexen beheren. Ze wijzigen bijvoorbeeld op afstand de digitale panelen met de namen van bewoners, veranderen sleutelrechten, of controleren de juiste werking van  de toegangscontrole. Naast de toegevoegde functionaliteit biedt dit een kostenbesparing."

Die begint al bij de aanleg van het systeem. Door de toegangscontrole direct aan te sluiten op het netwerk in de woning of bedrijfspand, is minder aparte bekabeling nodig. Aparte interfaces om de verschillende componenten te koppelen aan elkaar, kunnen eveneens achterwege blijven.

"Waar je vroeger nog sprak over aparte interfaces, kunnen we nu via het IP-netwerk alles makkelijk integreren", aldus Richard Robert. "We boeken hiermee aantoonbaar winst in de installatiekosten." Bij Osec verwacht men veel van de koppeling tussen de Satel-Integra en de KNX-standaard, het standaardprotocol voor domotica. "Dan kun je ook je inbraakcentrale inschakelen met je smartphone, of je licht." Onlangs heeft de leverancier van beveiligingssystemen voor de klanten een speciale app beschikbaar gesteld, die hier op inspeelt.

Goedkoper onderhoud

De IP-integratie biedt dus beslist voordelen voor de gebruiker. Maar ook voor de installateur. Niet alleen bij de aanleg, die eenvoudiger wordt. Vooral ook bij het onderhoud, want dat kan nu deels op afstand gedaan worden. "De installateur kan op afstand de werking van het systeem controleren en storingen detecteren, zowel wat de techniek betreft als de functionaliteit", zegt Erwin Wigmans van Elbo Technology, dat zich zowel op de woningbouw- als utiliteitsbouw richt. Dat bespaart veel reisuren van de servicemonteurs. Het wordt bovendien eenvoudiger om allerlei data te registreren en te analyseren. Technisch is dus veel mogelijk met de integratie van het IP-protocol in toegangs- en beveiligingssystemen. De hamvraag is echter: onderkennen de installateurs deze kansen? Bieden ze de nieuwe technologie aan hun klanten aan?

Missionarissenwerk

De leveranciers van toegangs- en beveiligingssystemen moeten op dit vlak nog veel missionarissenwerk verrichten. "De goede installateurs volgen de trends en bieden de systemen aan, waarmee ze zich onderscheiden. Helaas kennen veel installateurs onvoldoende de mogelijkheden, waardoor ze zich vaak beperken tot de basisfuncties", constateert Thierry De Wachter. Nestor Company biedt dan ook veel ondersteuning, direct en in de vorm van training. Ook Richard Robert  merkt dat je deze nieuwe technologie niet zonder meer in de markt kunt zetten. Op de beurs in Utrecht laat Osec de koppeling met KNX-producten zien. Dat is aan beveiligingsmonteurs makkelijker uit te leggen dan aan puur elektrotechnische installateurs. "Die missen de ervaring met het programmeren van dergelijke systemen." Hier ligt dus een duidelijke opgave voor de sector, om de installateurs goed te ondersteunen.

Erwin Wigmans ziet hier echter weinig verschil met de introductie van de videocamera bij de toegangscontrole, zo’n 25 jaar geleden. "Toen we daarmee begonnen, waren monteurs niet gewend met coaxkabel om te gaan. De eerste jaren hebben we ze daarom intensief moeten begeleiden. Nu hebben we een vergelijkbare situatie. Over enkele jaren is dit voor iedereen gesneden koek."

Je onderscheiden
Thierry De Wachter vindt wel dat installateurs meer bereid zouden moeten zijn om te investeren in hun medewerkers. Hij merkt dat bedrijven hier huiverig voor zijn, bang dat de concurrent hun geschoolde medewerkers daarna wegkaapt. Een verkeerde benadering, vindt De Wachter. "Als je minder marge maakt, heb je minder ruimte om je personeel te scholen wat weer tot vervlakking leidt. Doorbreek de cirkel en biedt iets aan dat anderen niet kunnen. Die producten kun je aan een betere marge verkopen wat je de ruimte biedt in je medewerkers te investeren." Bij Osec ziet Richard Robert het vooral als zijn taak om de elektrotechnische installatiebedrijven te overtuigen van de kansen die door deze ontwikkeling ontstaan. "Je kunt hiermee extra business creëren. De consument vraagt naar deze toepassingen, zij vormen de drive achter deze trend."