Innovatiegraad inzendingen Etop Innovation Awards hoog

De innovatiegraad van de Etop Innovation Awards inzendingen ligt ook deze editie hoog. “We hadden door de kwaliteit en het recordaantal inzendingen een hele kluif aan het beoordelen van de elektrotechnische producten”, zegt juryvoorzitter Aart de Geus, werkzaam bij TNO als bouwinstallatiespecialist. “We hebben dan ook uiterst kritisch naar de producten gekeken. Uiteindelijk zijn zeven producten genomineerd en 17 Innovators geselecteerd.”

De producten zijn één voor één beoordeeld op de volgende criteria: innovatieve karakter van het product, duurzaamheid, economisch rendement, wijze van presentatie, technische functionaliteit, originaliteit, ergonomie en vormgeving. "Na een individuele beoordeling zijn alle 35 inzendingen in groepsverband besproken. Simpele oplossingen en energiebesparing vielen goed in de smaak bij de jury. In september krijgen de genomineerden de kans om hun product persoonlijk te presenteren."

Maatschappelijke relevantie

Voor de komende jaren verwacht De Geus dat ontwikkelingen vooral maatschappelijke relevantie zijn gedreven. "De opmars van led zet onverminderd door. Nu al zijn ze een volwaardige vervanger van gloeilampen. Glasvezeltoepassingen worden tevens verder ontplooid. Hoe breng je de mensen makkelijk dicht bij elkaar? De ontwikkeling van home-automatisering neemt tevens een vlucht. Deze wordt vooral gevoed door prijsdalingen en betere sensoren. Vooral de verdere vergrijzing van de Nederlandse bevolking en de toenemende vraag naar comfort zijn drijfveren. Daarnaast zijn zonne-energie, Smart Grids en micropower installaties, ontwikkelingen waarin ik veel beweging verwacht."

Publieksprijs

Naast de zeven door de vakjury genomineerde producten zijn 17 innovators gekozen. Bezoekers van de vakbeurs Elektrotechniek kunnen zowel op de innovators als op de genomineerden stemmen. De jury- en publieksprijs worden op maandag 3 oktober 2011 bekend gemaakt tijdens het Elektrotechniek Diner. De Etop Innovation Awards worden in samenwerking met brancheorganisatie Fedet uitgereikt.