Import uit China

Fredrik Grönkvist is mede-oprichte van ChinaImportal.com – een online platform waar Europese en Amerikaanse kopers producten van leveranciers in China kunnen betrekken. Hij beantwoordt een paar vragen over import uit China.

Is het normaal dat Chinese fabrikanten producten exporteren met een vals CE-merk?

Het is niet de verantwoordelijkheid van de Chinese leveranciers om compliantie te verzekeren. Zij hebben te maken met Chinese regels en niet met EU-richtlijnen. Het is de verantwoordelijkheid van de importeur om ervoor te zorgen dat alle geïmporteerde zaken in compliantie zijn geproduceerd en dienovereenkomstig gemarkeerd. De meeste Chinese leveranciers. zo’n 90 tot 95 % in de meeste takken van industrie, zijn niet in staat om in compliantie te produceren. Alleen het feit dat een bedrijf ledlampen kan assembleren, wil nog niet zeggen dat ze er verstand van hebben. De leveranciers die wel compliantie kunnen garanderen, zijn meestal de bedrijven die zich toch al op westerse markten richten. Veel leveranciers werken voor de thuismarkt in China of voor Zuid-Amerika en Afrika – waarom zouden zij zich druk maken over compliantie ten behoeve van een handjevol Europese kopers?  Zijn zij bereid om een CE-markering aan te brengen, uitsluitend om de koop te sluiten? Hoogstwaarschijnlijk wel. Het is niet hun juridische verantwoordelijkheid.

 

Kun je de  CE-markering op in China vervaardigde producten dan wel vertrouwen?

Er zijn veel leveranciers die compliante producten maken, maar als je een willekeurige selectie neemt dan heb je 90% kans dat je niet-compliante items importeert. De CE-markering is slechts een signaal, maar als de technische aspecten niet compliant zijn is hij waardeloos.

 

Wordt de handhaving strenger?

Jazeker, in de hele EU. We hebben de afgelopen maanden bericht gekregen van importeurs in het VK, Spanje, Nederland, Duitsland, Italië en Zweden, dat hun producten in beslag zijn genomen vanwege non-compliantie. Het is zoveel eenvoudiger geworden om internationaal producten aan te schaffen: ga online naar een B2B-directory en vraag een offerte. Het lijkt zo simpel – maar dat is het niet. Het resultaat is dat veel kleine bedrijfjes zonder productkennis zaken moeten doen met grote ondernemingen – en dat groeit ze boven het hoofd.