ICT-technieken en industriële automatisering op Industry & Automation

Roland Schneiders, Cofely: “Kantoor- en procesautomatisering verschillen wezenlijk: de techniek is hetzelfde, maar de wereld waarin je opereert is totaal anders.” Cofely is van 5 tot en met 8 oktober aanwezig op de beurs Industry & Automation en presenteert het concept Industrial Managed Services, dat ICT-technieken en industriële automatisering combineert. “Dit is niet gebruikelijk in een industriële omgeving, terwijl het een grote toegevoegde waarde heeft voor de klant”, zegt Schneiders, manager Automation van Cofely Zuidoost.

Stabiele automatiseringssystemen zijn van essentieel belang. Cofely – voorheen GTI – wil met  Industrial Managed Services (iMS) continuïteit, een hoge beschikbaarheid en betrouwbaarheid van automatiseringssystemen bieden.

Meer continuïteit

Cofely realiseert meer continuïteit door beheer op afstand door gekwalificeerde specialisten. Schneiders: "Hiermee ontzorgen we onze klanten; hun applicaties blijven functioneren en de fabriek draait door. Zij hoeven zelf geen systeemkennis te hebben en kunnen zich volledig richten op hun ‘core business’."

Een Cofely-specialist legt via een SSL VPN-verbinding gegarandeerd veilig contact met een falend automatiseringssysteem op een productielocatie. "Dit kan zonder grote ingrepen in de bestaande automatiseringsinfrastructuur" vervolgt Schneiders. "De specialist analyseert de storing op afstand en kan hem vaak ook opheffen. De processen worden 24 uur per dag en 7 dagen per week bewaakt. De klant wordt vaak pas gebeld als de storing al weer is verholpen."

Vervanging software

Naast het beheer op afstand biedt iMS ook een oplossing voor de kostbare vervanging van hardware en software. Dankzij VMware draaien meerdere applicaties en verschillende besturingssystemen op één server. Het systeembeheer wordt hiermee aanzienlijk eenvoudiger. De beschikbaarheid van applicaties neemt toe en er zijn minder servers nodig. Ook kunnen bedrijven gedane investeringen in bestaande applicatiesoftware langer benutten.

Aanwezigheid op Industry & Automation

Het bedrijf is volgens Schneiders aanwezig tijdens Industry & Automation om zijn expertise te laten zien:  "We denken mee met onze klant en ontwikkelen innovatieve automatiseringsconcepten. Met iMS willen we de bezoekers laten zien dat Cofely ver vooruit is in duurzame technologie." Zowel iMS als de dienstverlening van Cofely sluiten aan bij het beursthema ‘Fit for the future, we know how!’ dat is uitgesplitst in vijf subthema’s waaronder innovatie, partnerschip en energie.

Innovatie

Cofely wil zijn innovativiteit tonen met het iMS-concept. Schneiders hierover: "De reden waarom ICT-technieken nog maar zelden worden toegepast in een industriële omgeving, is dat de werelden van kantoor- en procesautomatisering wezenlijk verschillen: de techniek is hetzelfde, maar de wereld waarin je opereert is totaal anders. Neem bijvoorbeeld het versturen van een e-mail. Of die nu over vijf of tien minuten aankomt, daar ligt niemand wakker van; als hij maar dezelfde inhoud heeft. In de procesautomatisering wil je echter ‘realtime’ gegevens hebben. En daarvoor is alleen technische kennis niet voldoende. Wij komen uit de wereld van de procesautomatisering en we begrijpen die wereld. We denken met de klant mee om te komen tot een maximale resultaat."

Partnership

Volgens Schneiders wil Cofely niet alleen een product wegzetten bij de klant maar bovenal een nuttige dienst leveren. "Dit sluit aan bij het thema Partnership. Bij energieoplossingen zeggen we vaak ‘als u dit investeert, heeft u het na twee jaar eruit’. Uiteraard onderbouwen we die uitspraak met gegevens en berekeningen. We werken proactief en ontzorgen onze klanten.

Energie

Over het subhema Energie zegt Schneiders: "Cofely heeft een eigen datacenter in huis, waarin ook servers van klanten staan. In ons datacenter hebben we een concept neergezet dat weinig energie gebruikt. Ook daar zijn we innovatief in. Maar we kijken ook naar het energieverbruik bij onze klanten. Voor Cofely is energie een speerpunt. Wij zijn onderdeel GDF Suez Energy Services, de Europese marktleider op het gebied van duurzame energie en milieuoplossingen. GDF Suez doet dit vanuit een groeimodel dat is gebaseerd op duurzame ontwikkeling."