Hydrauliek minisymposium over Machinerichtlijn

Ondanks dat de nieuwe Machinerichtlijn 2006/42/EG op 29 december 2009 van kracht is geworden, zijn er nog veel bedrijven die nog niet conform deze nieuwe Machinerichtlijn leveren.

Deels wordt dit veroorzaakt door onduidelijkheid en de vele vragen die er omtrent de nieuwe richtlijn zijn, dit geldt zeker ook binnen het vakgebied Hydrauliek. Vandaar dat de Feda  en De Vereniging Platform Hydrauliek hierop inspelen door een drietal minisymposia te organiseren op verschillende locaties in het land. Op 25 november vindt het eerste symposium plaats.

De insteek van deze minisymposia is de materie vanuit een praktische invalshoek te benaderen en duidelijkheid te geven waar u als Aandrijftechniek specialist vanuit de nieuwe richtlijn aan moet voldoen. Het symposium bestaat uit twee delen: in deel 1 wordt ingegaan op de achtergrond van de nieuwe Machinerichtlijn en in deel 2 wordt een groot aantal praktijk cases besproken waarin duidelijk naar voren komt waar u als machinebouwer aan moet voldoen.

In de pauze bestaat de mogelijkheid om schriftelijk vragen in te dienen, deze zullen na het tweede deel van het symposium groepsgewijs worden behandeld. Dit symposium kan, voor iedereen die vanuit de Hydraulische Aandrijftechniek te maken heeft met de nieuwe Machinerichtlijn, belangrijk zijn.

Informatie

De kosten voor leden van De Vereniging Platform Hydrauliek en de Feda leden zijn 145 euro (excl BTW) per deelnemer. Deelnamekosten voor niet leden zijn 190 euro (excl BTW) per deelnemer. Schrijft u zich uiterlijk voor 29 oktober in, er is slechts een beperkt aantal plaatsen beschikbaar!

Aanmelden kan bij feda@fme.nl . Vermeld u hierbij uw naam, bedrijfsnaam, telefoonnummer, het aantal deelnemers en dat het gaat om het minisymposium "Machine Richtlijn in de Hydraulische Aandrijftechniek".

Programma

Het programma zal er als volgt uit zien:

  • 13.15-13.30 Ontvangst, koffie/thee
  • 13.30 Presentatie door TCPM, begrippen: Machinerichtlijn, CE-markering, wijzigingen in de wet, verplichting voor fabrikanten en leveranciers van complete machines en deel-machines ( hydraulische installaties of samenstellingen van componenten), risico-analyse en -reductie, begrippen Safety Integrity Level (SIL) en Performance Level (PL).
  • 14.30-14.40 Pauze, deelnemers kunnen schriftelijk vragen voorbereiden en indienen
  • 14.40-16.10 Praktijk cases, door Peter Albers, wat te doen bij levering van de complete aandrijving, besturing, deel-systemenen/of componenten. Deelnemers kunnen hier interactief aan deel te nemen.
  • 16.10-16.30 Pauze, onderlinge discussie en gelegenheid voor nadenken over resterende vragen
  • 16.30-17.30 Deelnemers kunnen hun vragen verder stellen aan panel TCPM/Albers
  • 17.30 Broodje en een Netwerk borrel

De voornemens zijn om in 2011 nog twee gelijke sessies te organiseren in zowel het zuiden als het noorden van het land.