Hoogte reling langs bordes op grote hoogte

Wij hebben een containerkraan van meer dan 10 meter hoogte met daarop een looppad/bordes. Hoe hoog moet de reling langs dit looppad zijn?

Tags:
Hoogte reling langs bordes op grote hoogte

Antwoord

De EN-ISO 14122-3:2016; “Veiligheid van machines – Permanente toegangsmiddelen tot machines – Deel 3: Trappen, trapladders en leuningen” zegt over de hoogte van relingen:

7.1.3 The minimum height of the guard-rail shall be 1 100 mm. The height of the handrail shall be ≤1 100 mm. The handrail shall be parallel to the walking line.
7.3 Additional fall-protection when steps, stairs or ladders are near guard-rails of working platforms
When additional steps, stairs or ladders are installed near guard-rails of working platforms, the height of 1 100 mm will not always be sufficient as fall protection. In this case, additional protective measures (e.g. extension of guard-rail height) are required (see ISO 14122-4:2016, Figures 16 and 17).

Echter relingen op grote hoogte en zeker buiten in windomstandigheden moeten hoger gemaakt worden. Dit is gebaseerd op het bouwbesluit. Zie de link hieronder.
https://rijksoverheid.bouwbesluit.com/Inhoud/docs/wet/bb2012/hfd2/afd2-3/par2-3-1/art2-18?tableid=docs/wet/bb2012[23]/hfd2/afd2-3/par2-3-1&articleid=2.18&fragid=art2.18

Voor bordessen en looppaden op een hoogte van meer dan 13 meter (Bouwbesluit, artikel 2.18 Hoogte, 2e lid) moet de reling niet 1,1 meter zijn maar 1,2 meter hoog.

Deze vraag is. beantwoord door Fusacon BV

Tags:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Reacties (2)

  1. De reden dat er boven de 13 meter een hoger reling is vereist is mede om mensen met hoogtevrees een groter gevoel van veiligheid te geven. Artikel 2.16.

  2. Beste,
    Het eerste deel van het antwoord klopt echter het tweede deel over het bouwbesluit niet.
    Een containerkraan valt onder de machinerichtlijn en niet onder een bouwwerk geen gebouwzijnde o.d. en daardoor niet onder het bouwbesluit. De risico’s en de te nemen beheersmaatregelen komen voort uit de (op te stellen) RI&E of RiBo. Als hulpmiddel voor het bepalen van de leuning hoogte is de ISO 14122 zeer geschikt en deze wordt gezien als stand der techniek. Indien een afwijkende hoogte van de leuningen nodig of gewenst is dient dit wederom in de RI&E of RiBo beoordeeld te worden met daarbij de benoeming van het eventuele restrisico.

    Verder beschikt 99% van de containerkranen over roostervloeren op hoogte waardoor het onveilige gevoel bij hoogtevrees niet zal afnemen.