In de bakkerijwereld wordt veelal gebruik gemaakt van bevochtiging met stoom. De reden hiervan is dat stoom betrouwbaar is en schoon in het gebruik.
Er zijn wel nadelen te noemen:
- Stoom heeft veel energie nodig om te produceren en heeft onderhoud aan de stoominstallatie, keuringen etcetera nodig.
- Daarnaast kan de temperatuur behoorlijk oplopen in ruimten die hoge luchtvochtigheid nodig hebben.
- Men gaat vervolgens koelen – wat weer tot ontvochtiging kan leiden.
Kortom: bevochtigen met stoom is duur.
Adiabatisch
Er zijn ook verschillende vormen van adiabatisch bevochtigen, zoals het vernevelen met water door perslucht of ultrasoon. De belangrijkste reden om dit niet te doen is de betrouwbaarheid. Bij verneveling door water wordt de nevel instabiel, waardoor er soms grove druppels worden weggeblazen, of juist te fijn, zodat het debiet niet wordt gehaald. Daarbij ontstonden bij eerder gebruik in onze bakkerij in de omgeving van de unit roestvlekken, die in een voedselomgeving niet gewenst zijn.
Ultrasoon
Ultrasoonverneveling schijnt goed te werken, maar toen wij het probeerden, waren de Ultrasoon elementen na enkele maanden al kapot. Deze zijn kennelijk niet geschikt voor continu gebruik.
Kooi
Er is een firma die begonnen is met een roterende kooi die door een motor wordt aangedreven. In of op deze kooi wordt water gedruppeld. De druppels spatten uit elkaar waardoor een nevel ontstaat die fijner gedoseerd is dan bij een waternevelaar. De nevel wordt goed in de lucht opgenomen. De motor draait echter met een toerental van 10.000omw/min. Dat wordt bereikt met een frequentieregelaar. Waarom hiervoor is gekozen, is mij niet geheel duidelijk. Je zou zeggen dat een grotere diameter van de kooi tot hetzelfde resultaat moet kunnen leiden. En een motor met dat toerental die continu draait, hoelang gaat dat probleemloos goed? Ze zijn daar niet op gemaakt.
Mijn vraag is daarom nu: weet iemand of dit een goede oplossing is? Of heeft iemand een (nog) betere oplossing?
Dit is een vraag van Gerard Rooijakker, monteur in een bakkerijbedrijf
Reageren kan via de reactiemodule hieronder. Uw reactie komt binnen bij de redactie en verschijnt dus niet direct .online.