Led-verlichting is al gangbaar in bijvoorbeeld autoverlichting en in decoratieve toepassingen. Maar de techniek is nu bijvoorbeeld ook klaar om halogeenverlichting tot 50 W te vervangen in kantoren en winkels. Waarvoor is Led-verlichting nu een volwaardig alternatief?
Een overzicht van de retrofit ledlampen (ledlampen die kunnen worden ingedraaid in bestaande armaturen), inclusief kosten en kwaliteitsaspecten.
Prestaties ledlampen:
- Lichtopbrengst: ledlicht geeft voldoende licht ter vervanging van 50 W halogeen- en 40 W gloeilampen. Bij hogere wattages kunnen beter spaarlampen worden gebruikt.
- Soort licht: Een led geeft gebundeld licht zoals halogeenspots dat doen en is verkrijgbaar in diverse lichtkleuren, van helder wit tot warm wit.
- Dimbaar: Er zijn dimbare ledlampen verkrijgbaar. Voor sommige dimbare ledlampen is een aparte leddimmer nodig.
- Levensduur: 20 000 branduren (dat zijn 8 bedrijfsjaren) zijn haalbaar. Een ledlamp gaat 10 keer langer mee dan gloeilampen en halogeen, en zo’n 2 keer langer dan spaarlampen. Hoe warmer de omgeving is, hoe korter de verwachte levensduur.
- De prijs: Een goede ledlamp kost zo rond de € 25. Een dimbare variant is wat duurder. De terugverdientijd is bij vervanging van 50 W 2 jaar en bij 20 W 5 jaar. Hierin zijn geen vervangingskosten meegenomen. In de praktijk is de terugverdientijd korter doordat minder vaak lampen hoeven te worden vervangen.
- Rendabel: Vooral voor bedrijven die veel halogeenspotjes of gloeilampen hebben hangen kan led-verlichting een rendabel alternatief zijn. Vooral ter vervanging van lampen tot 50 W. De besparing loopt op tot meer dan 80%.
Huidige verlichting
Te vervangen door
Toelichting/aanvulling
Halogeenspots
50W
35W
20W
Led prima alternatief!
6 W3 W of 6 W
3 W
Besparing 80% – 90%
Halogeen is ook te vervangen door eco-halogeen. Dit levert een besparing op van 30%
Gloeilamp
t/m 40 W: spaarlamp of led
Boven de 40 W: spaarlamp
Spaarlamp
Niet vervangen
TL
Hoogfrequente TL
Led nog geen optie
Hoe herkent je een goede ledlamp?
Zoals bij alle producten waarin de ontwikkelingen elkaar in hoog tempo opvolgen zijn er in led- verlichting ook goede en slechte producten te vinden. Let bij de aanschaf op de volgende aspecten:
- Wie is de maker? Staat op de verpakking een duidelijke merknaam?
- Zit er een keurmerk op de lamp, bijvoorbeeld Kema?
- Zitten er groeven in de houder? Die zijn nodig om warmte af te voeren en bevorderen zo de levensduur van de ledlamp aanzienlijk.
- Let op de prijs. De meeste goede lampen kosten momenteel rond de € 25. Als de prijs daar ver onder ligt, is de kans groot dat ook de kwaliteit een stuk minder is.
- Let op het aantal led’s in de lamp. In de nieuwste generatie ledlampen zitten maar 1 tot 3 led’s. Deze zogeheten power-led’s zijn veel krachtiger dan hun voorgangers.
Waar te krijgen?
led–verlichting is verkrijgbaar op veel verkoopadressen. Op de bedrijvenwijzer van Energiechannel waar vraag en aanbod samenkomt, staan ook gespecialiseerde aanbieders.
Bron: Energiecentrum