Het kloppende hart van de Proximo

Om te communiceren met de buitenwereld bevat de Proximo een bluetoothchip samen met een bijbehorende antenne. De chip is afkomstig van Nordic, terwijl TOP-electronics zorgt draagt voor de ISM band-antenne.

Patrick Noordhoek van Nordic Semiconductor vertelt dat in de Proximo de nRF52832-chip is te vinden. De chip ondersteunt de Bluetooth Low Energy-standaard. Noordhoek: "Het is een van de energiezuinigste chips op de BLE markt en werkt voor lange tijd in batterij toepassingen." Dankzij deze energie-efficiency en de ARM M4-controller is de nRF52832 daarmee het kloppende hart van de beursgadget.

In de Proximo verzorgt de embedded processor de draadloze communicatie en stuurt het de LED’s aan. En dankzij de Bluetooth LE-standaard is een brede ondersteuning aanwezig in onder andere smartphone en tablets. Noordhoek: "BLE is een bijzonder veilige en ondertussen overal aanwezige standaard. Zeker met BT5-extensies is ook op de lange afstand communicatie mogelijk met een bereik tot 1 kilometer. De Nordic-chips ondersteunen deze extensies. Hierdoor is BLE opeens een optie voor homeautomation."

Noordhoek stelt dat Nordic graag meedoet met projecten als de Proximo: "Nordic doet graag mee aan creatieve ideeën die een groot publiek aanspreken. We zijn ook in staat om dit soort projecten eenvoudig technisch te ondersteunen met ons support team."

Verbinding met de buitenwereld

De bluetooth-chip van Nordic heeft uiteraard ook een antenne nodig om te communiceren. TOP-electronics levert dit onderdeel, waarbij de keuze is gevallen op een 2,4GHz-antenne van ProAnt. Petra van de Heuvel zegt over deze keuze: "TOP-electronics en Ideetron hebben samen gekeken welke antenne het meest geschikt is. Deze SMD 2,4GHz ISM band-antenne, welke gebruikt kan worden in applicaties in wifi, Bluetooth, Zigbee en meer, sprak het meeste aan. Wij kunnen deze antenne standaard leveren. Er hoefden geen aanpassingen te worden gedaan."

Van de Heuvel zegt dat de samenwerking met de andere deelnemers in het Proximo-project als vanzelf ging: "Als partner van veel grote leveranciers zijn wij een door technologie gedreven bedrijf die gewend is om met engineers om tafel te zitten en mee te denken met de geweldige applicaties die gebruikt worden in de diverse markten. Het idee van Leo Kors sprak ons direct aan en daarom erg leuk dat dit de gadget is geworden."