Het Instrument belicht instrumentatie van alle kanten

Ga je één, twee, drie of vier dagen naar Het Instrument? Er zal moeten worden gekozen van 25 tot en met 28 september, want als je alleen al één van de drie deelbeurzen (Industriële Automatisering, Industriële Elektronica of laboratorium Technologie) in de volle breedte wilt coveren, heb je zelfs aan die vier dagen niet voldoende.

Ook dit jaar is er op Het Instrument weer een groot paviljoen met leveranciers van industriële instrumentatie. Het meten en regelen van industriële processen is en blijft een zaak van adequate instrumentatie. De technologie schrijdt snel voort, maar de systeemprincipes blijven voor een belangrijk deel hetzelfde. In het paviljoen laat een achttal bedrijven zien wat op dit moment ‘state-of-the-art’ is op het gebied van onder andere temperatuur-, flow- en drukmeting, analystische apparatuur, datarecorders en regelkleppen. Dat zijn Bionics Instrument, Flexim Instruments, Hitma Instrumentatie, ITU, Multi Instruments, Nivotherm, Sick en Tokyo Keiso Europe.

Belangrijke verschillen met voorheen zijn er natuurlijk wel. De instrumenten die nu beschikbaar zijn, hebben intelligentie en communicatie aan boord, meten en regelen vaak verschillende grootheden tegelijk, doen aan zelfkalibratie en signaleren ook zelf of ze al dan niet aan onderhoud of vervanging toe zijn. Toegenomen nauwkeurigheid en mogelijkheden tot ‘predictive control’: het zorgt met elkaar voor optimalisatie van bestaande processen en maakt tegelijk mogelijk processen te regelen en producten voort te brengen waarvan we eerder niet konden dromen.

Belangrijk aspect bij de instrumentatieleveranciers op Het Instrument is ook de veranderende rol van de leverancier. Naarmate de kennis van instrumentatie industriële bedrijven schaarser wordt, verwacht de eindgebruiker meer van de leverancier. De exposanten die op Het Instrument staan, profileren nadrukkelijk de service die zij in dit opzicht hebben ontwikkeld en aanbieden.

Het Instrument vindt plaats van 25 t/m 28 september in de RAI in Amsterdam. Meer informatie en inschrijven: www.hetinstrument.nl